Tørre barn leker best!

Høsten er våt og kald, og det krever god bekledning. Men hvordan kler du barna best, og hva bør man ha under regntøyet eller parkdressen?

Først og fremst er det viktig å huske på at barn er forskjellige. Noe svetter mer enn andre og noen tåler kulden bedre. Aktivitetsnivået til barna er også en faktor som bør taes med i vurderingen. Et barn som sitter stille i sandkassa vil sannsynligvis trenge mer klær enn en aktiv krabat som er høyt og lavt.

Jo mindre barna er, desto vanskeligere er det for dem å bevege seg i stive parkdresser, og de blir fort stillesittende.

Jo mindre barna er, desto vanskeligere er det for dem å bevege seg i stive parkdresser, og de blir fort stillesittende.

Velg en parkdress som er myk og bevegelig, eller en tynn utedress med flere lag med plagg under. Flere lag gir luft mellom plaggene, og siden luft isolerer vil det være godt og varmt, i tillegg er det lettere å regulere kroppstemperaturen til barna ved å ta av/på plagg.

Generelt kan man regne med tre lag med klær i den kalde årstiden; undertøy, mellomlag og yttertøy.

Undertøy
Undertøyet er det innerste laget mot kroppen, og bør være tynt og tettsittende. Det viktige med dette laget er at det transporterer fuktighet vekk fra kroppen. Ull og superundertøy er best egnet. Ull varmer selv om det er fuktig, så selv om barnet svetter eller skulle være så uheldig å tisse på seg, vil det ikke bli kaldt og vått. Ikke bruk bomullsplagg! Bomull holder på fukten og blir kaldt, og det holder fuktigheten på innsiden av plagget mot kroppen, istedetfor å transporterer det vekk fra kroppen. Ullplagg idag er ofte laget av finere ullslag og klør derfor ikke.

Mellomlag
Akkurat som undertøyet burde også mellomlaget være fukttransporterende. Med andre ord, ikke bruk bomull (dongeribukse og collegegenser er ofte laget av bomull). Ullklær eller fleecedress er veldig gode alternativer. Syntetisk fleece transporterer fuktighet, og er myke og bevegelige for barna å leke i inne.

Ytterlag
Det er mange typer parkdresser på markedet, så hva skal man velge? Igjen så er det individuelt med hensyn på barnets aktivitetsnivå og bruk. Har man to lag med klær under som beskrevet over, holder det fint med en parkdress med ullfòr eller fleecefòr. Er det i tillegg avtagbart, har du en parkdress som kan brukes året rundt. Nye, tekniske dresser har bedre bevegelighet, er mer vann- og vindtette og er fukttransporterende. Et veldig aktivt barn vil ofte svette, da bør en prioritere en parkdress med fukttransporterende evner. Til et barn som sitter mye på rompa og aker seg bortover bør man vurdere en parkdress i slitesterk bevernylon med forsterkninger på rompa.

Her finner du vår side med alt du trenger for å holde barna tørre og varme – hele dagen!

Hilde – Stormberger

Hilde_S_-_2

Kommentarer

Kommentarer