Kon Tiki 2: Stormberg er med på ferden

Noen dager forsinket grunnet termittangrep, fortollingstrøbbel og utstedelse av seilingstillatelse skal Kon-Tiki2 for snart sette seil. Ekspedisjonen skal vare i fem måneder og seiler under norsk flagg med norskmannskap sammen med deltakere fra åtte andre nasjoner.

– Vi skulle reise første november, men venter på å få klarert viktige nødpeilesendere og annet sikkerhetsutstyr fra Jotron, så snart vi har dette kan vi stikke til havs, forteller ekspedisjonsleder Torgeir Higraff.

Bakre rad fra venstre: Pål Børresen, Gunvor Storaas, Ola Borgfjord, Signe Meling, Øyvin Lauten, Andrey Chesnokov (bakerst), Cecilie Mauritzen, Torgeir Higraff, Roberto Sala. Fremre rad fra venstre: Boris Romanov, Esteban Contreras, Kari S. Dahl, David Short, Jostein Alvær Heidenstrøm og Håkon Wium Lie

Hele crewet i resirkulert tøy fra Stormberg.
Bakre rad fra venstre: Pål Børresen, Gunvor Storaas, Ola Borgfjord, Signe
Meling, Øyvin Lauten, Andrey Chesnokov (bakerst), Cecilie Mauritzen, Torgeir
Higraff, Roberto Sala.
Fremre rad fra venstre: Boris Romanov, Esteban Contreras, Kari S. Dahl, David
Short, Jostein Alvær Heidenstrøm og Håkon Wium Lie

Kon-Tiki2 er en forskningsekspedisjon bestående av to team med 14 deltakere fordelt på to balsaflåter som skal forsøke å seile tur-retur over havstrekningen Thor Heyerdahl gjorde berømt i 1947. Istedet for å seile til Fransk Polynesia seiler Kon-Tiki2 fra Peru til Påskeøya hvor det nylig er bevist at søramerikanere minglet med polynesiere en gang mellom år 1300 og 1500 (Current Biology, oktober 2014). Teamene vil under ledelse av Torgeir Higraff finne svar på hvordan de seilte og hva slags seileruter som kan ha blitt brukt for mer enn 500 år siden. I tillegg skal ekspedisjonen utføre et fullskala oseanografisk forskningsprogram: alt fra marint liv, klimaendringer i havet, plastforurensning i overflaten, miljøgifter og meteorologiske undersøkelser av El Nino (som ekspedisjonen seiler rett inn i).

Cecilie Mauritzen forskningssjef på ekspedisjonen.

– Jeg mener flåtene er perfekte forskningsfartøy som vil kunne dokumentere status og utvikling på oksygeninnhold, CO2, temperatur, plankton, fisk, dyreliv og forurensning i en til dels uutforsket del av Stillehavet – dataene vi samler inn vil være interessante for internasjonale forskningsmiljøer i og utenfor Norge i lang tid framover, sier Mauritzen.

Stormberg har levert bekledning til ekspedisjonen fordi vi mener det er svært viktig å sette fokus på forsøplingen av verdenshavene. Vi har levert plagg som er laget av resirkulert materiale, og vi ønsker å sette fokus på hvilke miljøutfordringer plast i verdenshavene medfører.

Ekspedisjonen har et budsjett på omlag 14 millioner kroner og kostnadene hadde vært det dobbelte uten alle de omlag 25 norske frivillige i teamet og egeninnsats fra tunge norske forskningsmiljøer.

– Norge har vært i førersetet innen maritim teknologi og knowhow innen fiskeri, skipsbygging, skipsfart, offshore oljeleting, all mulig teknologi til havs. Derfor er vi glade for at Utenriksdepartementet finansierer mikroplastforskningen vår, og for all hjelp vi har fått av ambassadør Hege Araldsen her i Peru. Kan Norge hente opp olje flere hundre meter under havbunnen burde Norge kunne bidra til å finne løsninger på å samle inn plasten som ligger i havoverflaten hvor den ødelegger verdenshavene og også vårt eget fremtidige levebrød, sier Higraff.

Flåtene er bygget med tømmer fra Ecuador og byggingen er gjort med hjelp av båtbyggere fra Fosen folkehøgskole. Perus marine har satt store ressurser til disposisjon under byggingen, og den chilenske armada stiller med search-og-rescue-skip om noe skulle gå veldig galt underveis. Kon-Tiki2 er et av få prosjekter i historien hvor sjøforsvaret til disse to rivaliserende nabolandene samarbeider.

Skippere på flåtene er Kari S. Dahl, som til vanlig jobber i Redningsselskapet, og Øyvin Lauten fra Stavern. De får hjelp av seilere fra råseilmiljøet i Norge som Ola Borgfjord fra Fosen, Signe Meling fra Haugesund og Gunvor Storaas fra Norheimsund. Med i teamet er Pål Børresen fra Vollen i Asker og norsk-chilenske Esteban Contreras som er bosatt i Bergen. Yngstemann er Jostein Heidenstrøm (19) fra Sætre i Hurum som var russ tidligere i år.

Les mer på ekspedisjonens offisielle hjemmeside, og les mer om mikroplast i havene her.

Petter – Stormberger

Petter N Toldnæs 2

 

Kommentarer

Kommentarer