Se og bli sett!

Det er dessverre altfor mange av oss som utsetter oss selv og andre for helt unødvendig fare. Ved å bruke refleks kan vi redde både liv og helse. Tar du ansvar når du ferdes i mørket?

Uten refleks i mørket, har en bilist i 50 km/t bare to små sekunder på å se deg. Dersom det ikke er et separat gang- og sykkelfelt bør du i utgangspunktet bevege på veiens venstre side slik at du ikke får biltrafikken i ryggen. Vær varsom når du krysser veien også i gangfeltet; det hjelper lite å ha retten på sin side om det går galt.

IMG_0161

Med gode reflekser eller tøy med refleks gir du omgivelsene mulighet til å se deg

Stormberg har reflekser på alt høst- og vinteryttertøy til barn opp til og med 10 år, i tillegg til at vi har flere refleksdetaljer på tøy også til voksne. Vi anbefaler allikevel at de som trener enten bruker refleksvekst, refleksarmbånd eller annen bekledning med store refleksjonsfelter på flere sider. Et praktisk plagg er for eksempel løpejakka Refleksjon og tightsen Refleksjon.

Men refleks er ikke bare nyttig i trafikken. Mange løyper og stinett med en del ferdsel har også syklister som ferdes året rundt. For maksimal synlighet og sikt kan også hodelykter både gi best muligheter for å både se og bli sett.

I perioden 2005-2013 har 16 fotgjengere mistet livet i mørkeulykker i Vestfold, Buskerud, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder. Ingen av de drepte brukte refleks, skrev vegvesenet på bloggen vår i fjor høst.

Tips til hvordan du kan bli sett:

  • Refleksen bør vises fra flere sider
  • Små barn bør alltid bruke refleksvest når de ferdes ute trafikken
  • Riper og skraper svekker refleksjonsevnen

Nyt gjerne høstmørket utendørs både med sykkel, på tur eller løpetur, men husk for all del å gjøre deg synlig!

Les også:

Petter – Stormberger

Petter N Toldnæs 2

Kommentarer

Kommentarer