Super- eller ullundertøy?

Det finnes mange typer av både superundertøy og ullundertøy, og begrepene går litt om hverandre. Det er ikke alltid like enkelt å vite hva man burde kjøpe til hva slags bruk. Her er litt hjelp på veien.

Superundertøy er laget av kunstfiber, de fleste i polyester, og har som oppgave å transportere fukt vekk fra kroppen samtidig som du holder deg varm under aktivitet. Selv om det er minusgrader har superundertøy den egenskapen. Superundertøy isolerer dårligere enn ull, men er bedre på å transportere svette og fuktighet vekk fra huden, samt at det tørker hurtigere. Denne egenskapen gjør at mange synes superundertøy er best egnet til høyt aktivitetsnivå. Superundertøy tar til seg mer lukt enn ull, og burde derfor vaskes etter et par gangers bruk.

Ullundertøy er først og fremst varmere enn kunstfiber, og egner seg best til rolige aktiviteter. Samtidig isolerer ull bedre enn superundertøy, og holder på varmen selv om det blir fuktig. Selv om ullplagget blir fuktig, beholder det mye av isolasjonsevnen, og ved rolig aktivitet vil ullplagg tørke på kroppen. Det finnes mange varianter av ullundertøy på markedet, både i ren ull og ullblandinger. En del klør av ren ull, da kan ullblandinger være et godt alternativ. I de fleste ullundertøyene i dag, er merinoull den mest brukte ulltypen i ullundertøy. Merinoull er en mykere og tynnere ull. Annen ull kan ofte bli for kraftig. Den kraftige ulltypen brukes oftere i mellom- og ytterplagg.

101022200042_10102270007_Antrekk1-8

Plinge-serien er en av årets nyheter

Ved vask av ullundertøy er det anbefalt å bruke vaskemidler beregnet til ull. Slike vaskemidler inneholder ikke enzymer, og enzymer kan på sikt slite hull i ull. Ullfiber er smussavstøtende og trenger derfor ikke vaskes etter hver gang det brukes. Det kan gjerne brukes 3 til 4 ganger før det vaskes. Det er da viktig å lufte plaggene godt etter hver gang det brukes.

Det er viktig at ullundertøy og superundertøy sitter tett inntil kroppen. Dette for å trekke opp fuktigheten fra kroppen og holde deg varm. Ta en titt på trelagsprinsippet for tips til hvordan en skal kle seg.

Her finner du ullundertøy og her finner du superundertøy til hele familien.

Hilde – Stormberger

Hilde_S_-_2.jpg

 

Kommentarer

Kommentarer