Når litt er mer

Når en er rundt på fabrikker i Kina så ser en mye forskjellig. Det er stort og smått, nytt og gammelt. Felles for alle besøk jeg noen gang har gjennomført er at listen over anmerkninger aldri er helt tom. De beste fabrikkene trenger en enda høyere list å hoppe etter mens de mindre gode trenger å gjøre de riktige prioriteringene for å få mest ut av minst. Det er til slutt viljen til forbedringer som er avgjørende om det likevel står «godkjent» på bunnlinjen.

En av fabrikkene som har vært med Stormberg siden oppstarten har forblitt i de samme lokalene siden samarbeidet startet. Vedlikeholdet ved fabrikkens leide lokaler har blitt forsømt de siste årene. Dette har ført til et forfall både kosmetisk og teknisk som har blitt påpekt gjentatte ganger. Noe har blitt gjort, men ikke nok til å hente inn etterslepet. Selv om vi er tålmodige med forbedringer som koster penger og som ikke utgjør noen umiddelbar risiko for arbeiderne der, så ble nok nettopp nok.

Siden handlingene ikke hadde stått i stil med tilbakemeldingene som tidligere var gitt måtte vi bruke sterkere lut denne gangen og stille ultimatum. Hvis ikke vi så betydelige forbedringer innen tre måneder så ville vi flytte produksjon over til andre fabrikker. Ledelsen ved fabrikken aksepterte og vi ble enige om en framdriftsplan for å heve områder ved fabrikken.

En drøy måned etter besøk har vi nå mottatt bilder som viser at mye er gjort allerede. Se noen før og etter bilder under.

foretter

Det skal en del til før vi kutter samarbeid med en eksisterende leverandør, men et sted må det nødvendigvis være en grense. Ikke minst for faktisk å få gjennomført de forbedringer som lar vente på seg og som er viktige for den etiske handelen på nettopp den fabrikken. Når det i tillegg ikke er snakk om noen betydelig investering, men heller mangel på vilje så settes foten fortere ned.

Så ser kanskje ikke dette ut som all verdens mye å skryte av, men vi er stolte av hver lille forbedring som blir gjort. Både for forbedringen i seg selv og de som jobber der, men også for det den viser at det er mulig å gjøre noe med de langsiktige og kompliserte utfordringene som vi står overfor. En trenger noen mindre seirer på veien mot de store målene.

Jan Halvor – Stormberger
Jan-Halvor-Bransdal-tw

Kommentarer

Kommentarer