Telyseffekten

Kom med både glødelampe, halogen eller led-belysning, men ingen skaper mer stemning enn levende lys. Om det er hytte, hus, snøhule eller åpen himmel så er det et fascinerende og stemningsskapende skue å se den åpne flammen lyse opp. Kontrasten er stor til synet av de tomme aluminiums formene som står igjen etter at stearinen er brent opp. Heldigvis var det noen agenter som tok tak i problemet.

I september i fjor skrev vi her på Stormbergbloggen om Krokstadøra oppvekstsenter som vant et Stormbergstipend på 20.000 kroner for å arrangere sin egen Telysjakt. 2., 3. og 4 klasse skulle samle inn så mange telyskopper som mulig i perioden november 2014 til januar 2015. Nå er jakten avsluttet og ikke mindre enn 27.900 telyskopper ble samlet inn! Det er intet mindre enn imponerende for en gjeng på 14 elever.

faks

Skjermdump fra Avisa Sør-Trøndelag

Telyskoppen er laget av aluminium, et av de mest gjenvinningsvennlige metallene som finnes. Ved gjenvinning av aluminium forbrukes det 95 prosent mindre energi enn ved ny-produksjon. Det innebærer at produksjonen av brusbokser, sykler og motorer i gjenvunnet aluminium har en langt mindre negativ påvirkning på miljøet. Sammen med engasjementet som lærere og elever viste så var det dette gjorde at et Stormbergstipend var fortjent.

Dette er et strålende eksempel på at små engasjement også kan være store. Vi håper at dette har vært til inspirasjon for flere. Både til å skape god stemning med levende lys, men også til å ta ansvar for det som blir igjen. Enkelt miljøtiltak med stort potensiale.

Jan Halvor – Stormberger
Jan-Halvor-Bransdal-tw

Kommentarer

Kommentarer

2 Comments

Comments are closed.