Kle deg riktig på skituren

Fjellet liker gjerne å vise oss sine forskjellige og skiftende personligheter, om det er varm og smilende, sur og kald, energisk og vindfrisk eller trist og grå. Uansett hvilken sesong det er, kan disse forskjellige værforholdene melde seg. Er du forberedt på å møte fjellet med humørsvigninger?

Husk også på at riktig bekledning for noen, kan være mindre riktig for andre. Som på så mange andre områder, er vi forskjellige når det kommer til bekledning. Man kan altså ikke kopiere turkameraten sin når man kler seg til skituren. Vi har alle ulik toleranse for kulde, vind og varme, samtidig som vi også gjerne har et forskjellig aktivitetsnivå når vi er på skitur.

skismøre04

Fukttransport og tre lag

Noen enkle regler og prinsipper man kan man allikevel ta stilling til. På skituren er det først og fremst viktig at klærne har en god evne til å transportere fukt bort fra kroppen. Om du er i tvil om plagget du kjøper har denne egenskapen, står det tydelig beskrevet i de forskjellige plaggenes produkttekster når du bestiller klar fra Stormbergs nettbutikk.

Husk å se ut av vinduet på vær, vind og temperatur før du kler på deg, og bruk trelagsprinsippet: Velg ett lag med undertøy, ett eller flere mellomplagg og ett ytterplagg. Flere lag med tøy gir luft mellom plaggene, og siden luft isolerer, vil lagene holde deg god og varm. Fordelene med lag er også at hvis du blir i overkant varm, kan du da enkelt ta av deg et plagg og legge dette i sekken underveis på turen. Her finner du nærmere beskrivelse av de forskjellige lagene.

Undertøy

21145_2

Dagali ulltrøye

Undertøyet er det innerste laget mot kroppen, og bør være tynt og tettsittende. Det viktige med dette laget er at det transporterer fuktighet vekk fra kroppen. Ull- og superundertøy er best egnet. Ull varmer selv om det er fuktig, så selv om en svetter vil det ikke bli kaldt og vått. Ullplagg er ofte laget av finere ullslag og klør derfor ikke. Superundertøy er best egnet ved høy aktivitet slik at fuktigheten transporteres vekk fra kroppen.

Mellomlag

10062860013_6

Issvelldal

Akkurat som undertøyet burde også mellomlaget være fukttransporterende. Med andre ord, ikke bruk bomull (dongeribukse og collegegenser er ofte laget av bomull). Ullklær eller fleece er veldig gode alternativer. Syntetisk fleece transporterer fuktighet, og er myke med god bevegelighet.

Et godt alternativ som mellomlagsplagg kan være Issvelldal til dame og Vigør fleecegenser og Fløyen fleecebukse til herre .

Ytterlag

Det er mange typer jakke og bukser på markedet, så hva skal man velge? Igjen så er det individuelt med hensyn på aktivitetsnivå og bruk. Har man to lag med klær under som beskrevet over, holder det fint med en tynnere teknisk jakke over. Friluftsmagasinet Ute skriver at varmeproduksjon hos en person i hard fysisk aktivitet kan faktisk bli så mye som 1000 watt, mens en normal person som sitter rolig produserer rundt 100 watt. Av denne grunn er det viktig å velge klær som er tilpasset ulik varmeproduksjon. Ved høy aktivitet bør klærne transportere ut mye fuktighet, slik at man ikke blir fuktig fra innsiden.

Ved lav aktivitet må klærne beholde den lille varmen man produserer. Plaggene skal være merket med hvor høy vannsøyle plagget har (vanntetthet) og hvor mye fukt plagget kan transportere ut av plagget. Denne kombinasjonen avgjør ofte hvilket plagg som er best egnet for ditt bruk. For eksempel vil en ProreTex 15-10 membran ha både høyere vannsøyle og fukttransporterende evne enn en ProreTex 5-3 membran. Betjeningen i butikkene kan hjelpe deg med dette, og på Stormberg sine sider står det under hvert plagg hvilken membran plagget har.

Ikke glem hode og hender!

Skal du holde på varmen som stiger oppover i kroppen, så den ikke forsvinner ut fra et bart hode, bør du ha lue, uansett vær. På skituren bør lua være fukttransporterende, tettsittende, og gjerne vindtett om du ikke har hette.

Også med votter, bør du tenke lagprinsipp, som beskytter mot vind og vær. Bruk gjerne et lag som varmer innerst og et lag som beskytter mot vind og fukt. Om planen er en litt lengre og mindre aktiv skitur, kan du tenke på at votter varmer bedre enn hansker fordi fingrene og luftlaget varmer hverandre.

Vil du unngå kalde føtter og gnagsår på skitur?

Nederst på kroppen er vi ekstra utsatt for å bli kalde på skiturer. Føttene skal først og fremst holdes tørre for å forhindre nedkjøling.

Her kommer lagprinsippet inn igjen. Lagene med luft i mellom, isolerer og holder deg varm. Sokker av finstrikket ull eller annet materiale som både transporterer fukt og holder på varme. For å unngå unødvendig mye friksjon mellom føtter og skisko, kan det være lurt med doble sokker på lange skiturer. Et par ekstra sokker i sekken tar ikke mye plass – ta med litt ekstra i tilfelle du eller en av dine skikamerater trenger litt ekstra i løpet av turen.

Med disse tipsene med dere, ønsker jeg dere noen flotte og opplevelsesrike skiturer i vinter, og håper at fjellets humør holder seg på topp!

Karen – Stormberger

karen-bilde.

 

Kommentarer

Kommentarer