Miljø på fremmarsj

Ingen kjede er sterkere enn sitt svakeste ledd. Det gjelder også Stormberg og vår leverandørkjede. For å få igjennom de produktene vi ønsker er vi avhengige av at alle som er involvert bidrar. Vi forventer også at alle involverte stadig utvikler seg og leverer stadig bedre. Fra fiberprodusent til speditør og butikkansatt. Det stilles store krav til alle ledd i leverandørkjeden, men først og fremst til oss selv.

Klima- og miljøegenskapene er en helt klar del av kvaliteten til et produkt. Det er grunnen til at vi blant annet håndhever omfattende kjemikaliekrav i alle våre produkter og har redusert andelen bomull i våre produkter. Det er også grunnen til at vi ønsker å gå mer og mer over på resirkulerte materialer i kolleksjonen vår. Det kan høres ut som en enkel sak å gjennomføre, men den gang ei.

Resirk label stb

En av mine første erfaringer etter besøk hos tekstilleverandører i Kina i 2009 var at tanken på miljø- og klimabelastningen til det de holdt på med ikke var like langt framme i panna som det vi var vant med fra Norge. Det var både mangel på kunnskap og reguleringer, men også en tydelig mangel på etterspørsel av mer miljø- og klimavennlige materialer og produkter. Kjemikaliekrav var det eneste som var relativt godt kjent.

Som en relativt liten aktør i et stort internasjonalt marked har Stormberg valgt seg leverandører som står godt til vår størrelse og måte å operere på. Avdelingen for forskning og utvikling hos leverandørene er derfor generelt ganske små eller ikke eksisterende. Likevel ser vi nå at det har skjedd en betydelig utvikling i de som tilbys av alternative materialer i Kina de siste par årene.

Flere og flere har innsett at dette må tilbys for å være konkurransedyktig i årene fremover. Resirkulerte materialer og stoffer laget av ulike typer råvarer tilbys i stadig større grad av stadig flere. Prisene faller også ettersom volum øker stadig. Kvaliteten er lik den vi allerede har i våre produkter. Dette gir store muligheter for besparelser på klimaregnskapet. Følg med, følg med. Flere produkter i resirkulerte kvaliteter er snart på vei til en Stormberg-butikk nær deg.

Les også bloggposten: Spiser ikke våre klær

Jan Halvor – Stormberger

Jan-Halvor-Bransdal-tw     

Kommentarer

Kommentarer