Skyldig i hundrevis av år

Det er behagelig på kroppen. Det er lett tilgjengelig. Det er anvendelig. Det er naturlig. Og det er billig. Det er i manges øyne en drøm for både produsent og forbruker. Det har vært brukt i århundrer og sysselsetter i dag om lag 300 millioner mennesker. Snakker vi da om en fallitterklæring når vi sier at dette vil vi fase ut og erstatte? Tvert imot. Det er den eneste veien å gå om en skal nærme seg en mer etisk og miljømessig bærekraftig bransje.

Hvem skulle vel tro at naturproduktet bomull var så belastet med både historiske og dagsaktuelle laster? Fra historisk slaveproduksjon til dagsaktuelle kjemikaliebelastninger og enormt vannforbruk er bomull både en etisk og miljømessig lite bærekraftig råvare. Uheldigvis, vil mange si, så har bomull og bomullstekstiler vært særdeles økonomisk bærekraftig som sluttprodukt. Den dag i dag utgjør bomull halvparten av markedet, på tross av alle de andre materialene som har kommet på markedet.

hundreprosent

Stormberg har de siste årene redusert bomullsandelen stadig og er nå nede i 6 % av den totale kolleksjonen. Og vi fortsetter å redusere i tiden som kommer. Alternativene består i viskoser av bambus, lin, hamp, ramie og andre. Polyester og andre syntetiske materialer og resirkulerte utgaver av disse er andre alternative. Gjort riktig er dette mer etisk, klima og miljømessig bærekraftig enn bomull, selv om også disse naturligvis bærer med seg en belastning og har utfordringer tilknyttet seg.

Disse ulike alternativene er også behagelige på kroppen. De er stort sett lett tilgjengelige. De er anvendelige til mye. Flere alternativer er naturlige og/eller fornybare. Vi håper og tror at Kundene våre vil etterspørre dette i stadig større grad og erfare at det mye bra alternativer til bomull.

Vi bruker mye syntetiske materialer i kolleksjonen vår. For å ytterligere redusere klimaavtrykket vårt i forhold til bomull vil vi fremover lansere stadig mer i resirkulerte kvaliteter. Markedet for dette er økende, kvaliteten er økende og Stormberg vil være med å dreie både tilbud og etterspørsel etter denne type materialer i positiv retning.

Vi har tidligere sagt at vi skal fase ut bomull helt. Det står vi på.

Les også bloggposten: «Spiser ikke våre klær»

Jan Halvor, Stormberger
Jan-Halvor-Bransdal-tw

Kommentarer

Kommentarer

4 Comments
 1. Hei Manuela,

  Flott at du er opptatt av konsekvensene av de ulike materialene. Vi i Stormberg er også opptatt av såkalt mikroplast som kan ende opp i marine miljøer etter vask av fleece. Derfor jobber vi stadig sammen med våre leverandører for å forbedre kvaliteten på fleecematerialene og redusere avfallet. Dette, sammen med stadig bedre filtrering i vaskemaskinene tror vi vil redusere utslippet av mikroplast til et minimum.
  Bambusplagg er nesten som silke på kroppen:)

  Hilsen
  Jan Halvor – Stormberger

 2. Flott initiativ!
  Setter veldig pris på det og skjønner at et sted må man begynne med å ta vare på naturen. Samtidig er jeg kritisk mot fleece og ull som skyller massevis av små partikler inn i vannet og sjøen, som blir spist helt ned til begynnelsen av næringskjeden. Hittil ser det dårlig ut med ekstra filter i vaskemaskinen, men det er vanskelig å unngå alt.
  Fint med flere klær av bambus 🙂
  Stå på!

Comments are closed.