Gjesteblogg: Etikk, takk!

Da 1134 tekstilarbeidere omkom i Rana Plaza-kollapsen i 2013, fikk vi en brutal påminnelse om hvilke forhold mange av de som syr klær arbeider under. Vi har invitert Stormberg til Framtiden i våre henders landsmøte i Oslo denne helgen. Det er fordi Stormberg har markert seg som en forkjemper på etikk- og miljøfeltet.

Vår erfaring handler om at forbrukere kan oppnå mye ved å legge press på næringslivet. Men folkelig press handler ikke bare om kjøpsvalg. Det handler minst like mye om bedrifters frykt for negativ omtale. For folk er mer enn forbrukere. De er også ivrige brukere av sosiale medier. Det er ikke gøy å være den produsenten som tviholder på palmeoljen når alle andre faser den ut, eller den klesprodusenten som holder leverandørlistene skjult når konkurrentene publiserer dem. Sånt fører til negativ omtale fra brukere av Facebook, twitter, bloggere – noe få bedrifter ønsker seg.

bangla_streik

Foto: Indrajit Ghosh/framtiden.no

Rana Plaza produserte klær for rundt 30 kleskjeder den dagen bygningen kollapset. Lite tyder på at arbeidsforholdene er mye bedre andre steder. I Kambodsja har den reelle kjøpekraften til tekstilarbeiderne falt de siste tjue årene. Lønnen er milevis unna de 160 dollarene de krever i månedslønn. En slik sum vil kun dekke de aller mest grunnleggende behovene. Når flere tjener under 100 dollar, sier det noe om hvilke liv de er tvunget til å leve.

Som en frivillig organisasjon er det vår oppgave å være visjonære, men vi må også ha effektive strategier. Ved å gi folk god informasjon ledsaget av et positivt handlingsalternativ, kan vi lykkes bedre i mobiliseringen av forbrukere. Vi mener at det største hinderet mot å bidra til å forandre verden, er apati. Folk lar seg ikke mobilisere av å bli fortalt at ingenting nytter og at de er dårlige mennesker. De fleste bryr seg og de fleste vil det gode, men de trenger noen som kjemper sammen med dem og på vegne av dem. Slik får vi presset frem fremsynt politikk og bedrifter som satser på bærekraftige produkter.

FIVH vil gratulere Stormberg med det gode arbeidet de har gjort for å forbedre sin egen praksis på etikk og miljøfeltet. Samtidig ønsker vi oss at bedriften hele tiden presser seg selv til å heve sin etikk- og miljøstandard. Vi ønsker oss også at dere bidrar gjennom deres kanaler til å legge press på andre klesprodusenter.

For kjøpekraften for tekstilarbeidere i mange fattige land faller fortsatt. De ligger langt unna en lønn som dekker de aller mest grunnleggende behovene. Her har Stormberg et ansvar, men også frivillige organisasjoner, politikere, næringsliv og du som forbruker!

Les også:
Samfunnsansvar krever hardt arbeid
Lønn til glede og besvær

Gjesteblogger Arild Hermstad – Leder i Framtiden i våre hender

hermstad

Kommentarer

Kommentarer

4 Comments
 1. Hei, Jan Erik, og takk for tilbakemelding.

  Vi hadde tidligere en del klager på glidelåser, men det har vi tatt tak i og har nå YKK-glidelåser på alle våre plagg. Vi har også to års reklamasjonstid for feil på glidelåser, sømmer o.l. Når det gjelder lukt fra treningstøy så anbefales det å følge vaskeanvisningen på plagget, og ikke vaske det over 40 grader. Les mer om våre tips her: http://www.stormberg.com/no/produktinformasjon/vask-behandling/.

  Ta kontakt med support@stormberg.no, så finner vi en god løsning.

  Mvh Petter – Stormberger

 2. Jeg vil bare komme med en advarsel når det gjelder Stormberg sine produkter.

  Har mange plagg fra Stormberg og jeg er misfornøyd med de alle. Har tre jakker , som alle har dårlige glidlåser, og alt mitt treningstøy av type Stormberg lukter.

  Det er ubehagelig å trene sammen med andre når du selv merker at det lukter ille av klærene. Selv om de er nyvasket

  Til dere som er på jakt etter brukbare fritids og/treningsklær – Styr unna Stormberg.

  Hilsen
  Jan Erik Fure

Comments are closed.