Tullete tollregler

Visste du at en vanntett jakke er langt dyrere å fortolle dersom den ikke har synlig membran? De færreste kjenner de kompliserte norske tollreglene som gjør fortolling kostbar og tidkrevende. Forenklede tollregler vil spare forbrukerne og næringslivet for tid og penger.

Dersom en allværsjakke har synlig membran eller belegg på innsiden, er den tollfri. Dersom membranen ikke er synlig, må det betales toll for jakken selv om det følger med dokumentasjon som viser at jakken har membran.

De fleste tollregler knyttet til klær har hatt som mål å beskytte norsk produksjon, men det er mange år siden det var særlig med tekstilproduksjon igjen i landet. I dag fremstår mange av tollreglene som antikvariske og forbrukerfiendtlige, og det er et sterkt behov for opprydding.

Her er noen flere eksempler på tullete tollregler:

toll-fleece (2)

Den ene fleecejakken må det ikke betales toll for, mens den andre har høyeste tollsats for klær. Vet du hvorfor? Fleecejakken til venstre har fôr og slipper da unna toll, mens den andre er uforet og dermed er tollbelagt. Jakkene er produsert i samme ytterstoff.

toll-tskjorte (3)

T-skjorta til venstre har krage og er dermed tollfri, mens t-skjorten til høyre er uten krage og er dermed belagt med 10,7% toll. Dette er et av mange eksempler på norsk tulletoll.

I dag må norske forbrukere betale 135 kr i fortollingsgebyr for forsendelser med verdi på mellom 200 og 1000 kr. Da er det Posten som foretar fortolling etter regelverket og betaler inn skyldige avgifter. For å forenkle denne jobben må det ryddes opp i tollreglene og jobben med fortolling må digitaliseres. Toll på klær bør fjernes helt. Det er mange tiår siden det var behov for toll på klær til Norge for å beskytte norsk tekstilproduksjon. PWC har beregnet at avvikling av norsk tekstiltoll i sum vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt for Norge.

Tiden er overmoden for en forenkling av regelverket knyttet til handel på tvers av landegrensene, og det er politikernes ansvar å rydde opp i de utdaterte tollreglene som er i Norge. Fjerning av tollsatser vil gi rimeligere varer for norske forbrukere, uavhengig av om de handler i utenlandske nettbutikker, i norske nettbutikker eller i norske butikker. Samtidig vil fjerning av toll for alle, bidra til det blir like konkurransevilkår for norsk og utenlandsk varehandel. Dette er en bedre løsning enn å fjerne toll og moms kun for noen virksomheter, nærmere bestemt for de utenlandske nettbutikkene som selger i Norge.

Både forbrukere og næringslivet trenger endringer i regelverket som gjelder ved kjøp fra utlandet. Det må bli enklere å fortolle varer inn til Norge, og fortollingsgebyret som forbrukere betaler bør ikke være høyere enn gebyret som betales ved bruk av kredittkort. Når det er ryddet opp i de gamle norske tollreglene, vil en nettbasert, enkel og selvbetjent momsbetaling fra 1. krone bli mulig for norske forbrukere som handler fra utlandet.

Varehandelen er en viktig inngang til arbeidslivet for unge, og en bransje som inkluderer mange mennesker med hull i CVèn. Norge trenger butikkjobber og arbeidsplasser for ufaglærte også i fremtiden. Det er bedre å fjerne tulletoll, enn å fjerne arbeidsplasser!

Se også bloggposten: Enklere utenlandskjøp – like regler

Steinar – Stormberger

blogg_SJO

Kommentarer

Kommentarer

3 Comments
 1. Pingback: Alt du trenger å vite om tollfrigrensen ⋆

 2. Hei, Marius. Dersom tollsatsene endres vil de bli fjernet eller gjort like lave. Det ville spart både forbrukerne og næringslivet for tid og penger. Når det gjelder inflasjonsjustert momsgrense, så var den faktisk på kr 20 når det ble innført i 1975, og den ble sist endret i 1999 til kr 200.

  Varehandelen lever i konstant konkurranse, og marginene i den norske delen av næringen har blitt stadig mindre de siste tiårene. Som forbrukere får vi faktisk tak i klær til de samme prisene som på 80-tallet. Prispress er bra for forbrukerne og bra for konkurransen.

  Vi ser også at varehandelen har fått støtte av sjeføkonomene i flere store banker de siste dagene om konsekvensene av endringen. Norge har allerede Europas høyeste grense, og vi kan ikke se noen særlige gode grunner til å gjøre gapet mellom oss og de andre landene større.

  Mvh Petter – Stormberg

 3. Hvis regjeringen skal begynne å endre på de forskjellige tollsatsene, så vet vi som forbrukere, at alle varer vill sansynligvis bli pålagt toll (selv varer som i dag er tollfrie). Dette vil IKKE være til fordel for forbrukeren, men mer til fordel for kjøpmannen/importøren til de store forhandlerne.
  Snevring av noen få goder vi har.
  Når en nettbutikk (ikke dere) klager over at mange kommer til å miste jobben og de må se seg nødt til å flytte lagere etc til et annet land grunnet at grensen settes opp med 300 kr samt at frakt må regnes med, så synts jeg dette er meget rart at de/dere klager.
  Dere må tross alt tenke på at hvis tollgrensa hadde blitt justert hvert år så hadde den ligger på rundt 1000 kr i dag og 500 kr inkl. frakt ble resultatet (fordeler for kjøpmannen).
  Når enkelte butikker kjøper inn sko og klær i stort kvantum (innkjøpspris rundt 200-300 kr) og selger varen for 900 – 1200 kr så er det en ekstrem fortjeneste som skulle ha vært bedre regulert gjennom konkurranse fra utlandet. Ser at bedrifter ser med stor frykt at fortjenestene de har tjent mye på kan bli borte. KAN bli borte, hvis ikke de endrer praksis og tilpasser bedriftsmodellen ihht. nye regler/konkurranse.

  Det skal også sies at en forbruker ikke altid vil vente 1-3 uker på å motta en vare som de sparer 100-200 kr på. Det samme gjelder garati, feil størrelse og retur av vare med feil blir mye vanskeligere når det kommer til netthandel. Og dermed vil butikkene klare seg veldig bra. Kanskje nettbutikkene må endre praksis slik at varer blir levert fortere som igjen er til fordel for norske butikker.

  Alt i alt så synt jeg det er alt for mye PR rundt dette temaet. Ja til 500 kr grense, åpne norges lukkede kjøpermarked slik at konkurranse kan bli realitet.

  Jeg forstår problemstillingen de fleste nettbutikker og lokal butikkene har når det gjelder det nye forslaget.

  Personlig så synts jeg at tollgrensen bør settes

Comments are closed.