Statsbudsjettet kan rasere sentrumsgatene

Tenk deg et norsk kjøpesenter. Det er to skobutikker på senteret. De konkurrerer side om side. Butikken Norgessko må betale 25% moms til staten på alt salg til kundene, og de må betale toll på varene de kjøper inn. Norgessko betaler også høye lønninger til sine ansatte, og de som jobber i Norgessko får i tillegg full lønn dersom de er syke og borte fra jobb en dag. De ansatte hos Norgessko er organiserte og har ordnede arbeidsforhold.

Den andre skobutikken, Amashoes, slipper å betale moms og toll når de selger sko til de norske kundene, vel og merke så lenge skoene koster mindre enn 500 kroner pr par. Amashoes betaler lav lønn til sine ansatte, og dersom den ansatte er borte fra jobb en dag, så får den ansatte ingen betaling i det hele tatt. Forsøker noen å organisere seg, så mister de jobben hos Amashoes.

utklipp

Faksimilie, VG 15. oktober 2014

Kundene finner mange av de samme skoene i begge butikkene, og for kundene er eneste forskjell at prisen hos Amashoes alltid ligger langt lavere enn hos Norgessko.  Det er ikke vanskelig å tenke seg hvilken skobutikk kundene vil handle hos, og det er ikke vanskelig å tenke seg hvilken skobutikk som til slutt vil måtte gi tapt og legge ned.

På samme måte som to skobutikker på et kjøpesenter konkurrerer side om side, så konkurrerer også verdens nettbutikker side om side. I den globaliserte netthandelen, så kan norske forbrukere enkelt, via sin smarttelefon eller pc, gjøre kjøp fra en norsk, kinesisk, engelsk eller svensk nettbutikk. Mange opplever det som enklere å handle på nett hjemmefra enn å ta turen til sentrumsbutikken eller det lokale kjøpesenteret.

Heldigvis er det slik at norske forbrukere har stor valgfrihet og kan handle i hvilken nettbutikk eller butikk de vil. Og heldigvis er det slik at norske butikker og nettbutikker opplever økt konkurranse fra internasjonal handel. Det fører til lavere priser for norske kunder og det fører til et mer robust og konkurransedyktig næringsliv. Forutsetningen for at dette skal fungere i praksis er imidlertid at konkurransen skjer på like vilkår.

Regjeringen har foreslått å øke momsgrensen for netthandel fra 200 til 500 kroner. Utenlandske nettbutikker skal slippe å betale moms og toll når de selger varer til nordmenn for under kr 500,-. Finansminister Siv Jensen forsøker å overbevise næringslivet om at statsbudsjettet som nå er lagt frem er et næringsvennlig statsbudsjett. Finansministeren viser til at formuesskatten er redusert med 0,25%, men dette blir som en bagatell å regne når hun samtidig gir norsk handelsnæring en konkurranseulempe på 25% knyttet til momsfritak for utenlandske konkurrenter.

Selv om vi ikke er bekymret for Stormbergs fremtidige eksistens, da vi har en livskraftig nettbutikk og de fleste butikkene i godt besøkte kjøpesentre, er vi utvilsomt bekymret for butikkene i landets sentrumsgater og kjøpesentre som allerede balanserer på en knivsegg for å få hjulene til å gå rundt. Mange av Norges tettsteder og bysentra er preget av tomme butikklokaler, og mange av spesialbutikkene lever av å tilby merkevarer som også utenlandske nettgiganter selger. For disse vil det være dramatisk om de skal konkurrere mot utenlandske nettgiganter som kan selge samme vare uten å måtte betale toll og moms. Hovedorganisasjonen Virke anslår at 10 000 arbeidsplasser i varehandelen kan forsvinne dersom momsgrensen blir økt.

Vi har stor forståelse for at norske forbrukere ønsker endringer i regelverket i kjøp fra utlandet. Reglene er antikvariske og kompliserte, og det er behov for en opprydding. Det må bli enklere å fortolle varer inn til Norge, og fortollingsgebyret bør ikke være høyere enn gebyret som betales ved bruk av kredittkort. Gi oss forenkling, men ikke gi utenlandsk næringsliv konkurransefordeler vi her hjemme bare kan drømme om!

Fritak fra avgifter og toll for utenlandske nettbutikker er i realiteten en subsidiering av de utenlandske selskapene, og regningen er det den norske statskassa som tar. Men den største prisen vil de mange tusen nordmenn som vil miste jobbene måtte betale.

Les også:

Steinar – Stormberger
blogg_SJO

Innlegget sto på trykk i VG 15. oktober 2014

Kommentarer

Kommentarer

4 Comments
 1. Hei Trond. Du har rett i det du skriver her: «Gjør bedriftene servicevennlige, gi trivsel til de ansatte, selg gode produkter og fremstå som trygg for kunden.»
  Det er også slik at Stormberg ikke er blant de varehandelsvirksomhetene som vil bli hardest rammet dersom utenlandske netthandelsaktører slipper den moms og toll norske virksomheter må betale. Stormberg har allerede lave priser, vi har en egeneid merkevare og vi har i mange år allerede trimmet våre kostnader for å være konkurrransedyktige i en internasjonal netthandelkonkurranse. Hittil dette året vokser vi feks enda mer på nett i Sverige(+55%) enn vi gjør i Norge (+21%).

  Ja, det vil forsvinne butikker fra tettsteder, kjøpesentre og tettsteder i Norge, uavhengig av en eventuelt avgiftsgrense for utenlandske nettbutikker, men det er ikke regjeringens oppgave å flytte ut tusenvis av arbeidsplasser i varehandelen ved innføring av ulike konkurransevilkår.
  Norge trenger butikkjobber og arbeidsplasser for ufaglærte også i fremtiden. Varehandelen er en viktig inngang til arbeidslivet for unge, og en bransje som inkluderer mange mennesker med hull i CVèn.

 2. Bekymret for butikkene i sentrumsgatene? De var vel egentlig «døde» for 5-6 år siden. Bare det å betale for å parkere i sentrumsnære områder, er grunn nok til å handle hjemmefra og hente varene i lokalbutikken.
  Når det gjelder Stormberg, selges vel deres varer UT i fra Norge?
  At denne momsøkningen har så mye å si for en norsk bedridt som selger eget merkevare, forstår jeg ikke.
  Selv er jeg skeptisk til å handle klær på steder der man ikke kan få prøvd plagget før man handler. Dette gjelder ikke minst sko.
  Denne økningen i momsgrensen bør ikke være det som bedrifter er bekymret for.
  Gjør bedriftene servicevennlige, gi trivsel til de ansatte, selg gode produkter og fremstå som trygg for kunden.
  Selv handler jeg kontaktlinser fra USA. Pr år ca 1850,- kr med moms, toll og frakt. De Irlandsproduserte linsene koster over 4300 kroner i Grimstad. Hvorfor skal jeg da handle dem i Norge?

 3. Hei Merethe. Enig med deg i at det er viktig å kunne handle fra utenlandske nettbutikker, blant annet fordi man da kan få tak i varer som er vanskelig eller umulig å få i Norge. Det burde være enklere å handle fra utlandet, og det er også årsaken til at jeg foreslått at tollgebyret reduseres betydelig og at det blir enklere å fortolle. Samtidig er det viktig å ikke innfører forskjellige konkurransevilkår for utenlandske og Norske nettbutikker. Moms og tollreglene må være like for alle, og så må det heller gjøres noe med dagens fortollingsgebyr som er unødvendig høyt. Digitalisering er mulig hvis Tollvesenet og myndighetene kommer på banen, og da kan fortolling gjøres med noen tastetrykk og uten særlige kostnader.

 4. For min del handler jeg bare ting jeg ikke får tak i her i Norge på nettet. Skal jeg ha yttertøy og ulltøy så handler jeg her hjemme, fordi jeg stoler mer på kvaliteten og vet jeg har muligheten til å klage om produktet ikke er som lovet.
  Jeg forstår argumentene mot å sette den opp, men det er frustrerende for folk som har interessere for/trenger ting som det er et alt for lite marked for i butikken.
  F.eks alternative klær og store størrelser til menn.

Comments are closed.