Gjesteblogg: Når livet forandres

Noen ganger hører man historier som man tenker er for gode til å være sanne. Mitt møte med 11 år gamle Biute i fra landsbyen i Mosambik er en av disse.

Rakrygget og tilsynelatende trygg på det ukjente som ventet henne satt hun der på benken i gangen utenfor operasjonssalen. Alene, uten andre rundt seg enn fremmede mennesker med samme skjebne som henne: de var unødvendig blinde. 11 år gamle Biute hadde allerede som barn fått en utgave av grå stær som hadde gjort henne blind. I løpet av de neste timene skulle Dr. Vikram Khosla ved et sykehus i Chimoio gjøre det hverken hun eller foreldrene hennes hadde trodd var mulig: gi henne synet tilbake.

biute1

Biute venter på operasjon

Det var noe spesielt ved denne jenta som trakk oppmerksomheten min mot akkurat henne. Kanskje var det fordi hun var omtrent på alder med min egen datter. Kanskje var det fordi denne nydelige jenta hadde «Superstar» skrevet med store bokstaver i sølvskrift på forsiden av jakken sin. Hun ble i hvert fall min superstjerne denne dagen.

«Går du på skole, Biute?» spurte jeg, og hun ristet sakte på hodet, etter å ha fått spørsmålet oversatt til det lokale stammespråket av en av sykepleierne. «Nei, jeg er blind», sa hun stille. «Skulle du ønske du kunne gå på skole da?», ble det naturlige oppfølgingsspørsmålet, og hun nikket like sakte som hun hadde ristet på hodet til mitt forrige spørsmål.

Hvilke tanker som gikk gjennom hodet hennes, der hun satt med en altfor stor operasjonskjortel og ventet på å få livet sitt endret, vet bare hun. Hva jeg tenkte, vil jeg dele med dere. Når det tar 5 minutter og 250 kroner å gi synet tilbake til Biute og millioner av andre mennesker som er unødvendig blinde, hvorfor er det da ikke flere som får denne muligheten?

Selv om jeg allerede hadde vært vitne til at mange andre hadde fått synet tilbake etter en slik enkel operasjon, og visste at det kom til å gå bra med henne også, var jeg likevel ekstra spent da jeg skulle treffe Biute igjen neste dag. Gleden over å se henne se opp fra senga og møte blikket mitt da jeg kom inn på sovesalen på sykehuset var ubeskrivelig! Lappen foran det venstre øyet hennes var fjernet og den grå stæren var borte. «Tror du nå at du kommer til å gå på skole, Biute?» spurte jeg. Smilet hennes som bredte seg fra øre til øre var svar godt nok for meg. Hvordan det må ha vært for en 11 år gammel blind jente å kunne se igjen, kan jeg knapt forestille meg.

På èn dag fikk Biute livet sitt endret fra å være en blind jente uten skolegang til å bli en jente med akkurat de samme fremtidsutsikter som andre jenter på hennes alder.

Stormberg hjelper oss å gi denne muligheten til flere gjennom å støtte Norges Blindeforbunds prosjekt iCare, et initiativ for å bidra til å utrydde unødvendig blindhet i verden. Den 24. september gir Stormberg en øyeoperasjon for hver kunde som handler i nettbutikken deres. En øyeoperasjon på ett øye koster 250 kroner, og dette er Stormbergs bidrag – for hver eneste kunde som handler på stormberg.no denne dagen. Gjennom å handle hos Stormberg 24. september hjelper du Stormberg å gi synet tilbake til enda et menneske.

Gjesteblogger Frøydis Garmo Hovden – Norges Blindeforbund

frøydis

Kommentarer

Kommentarer