Sommerintervjuet

Steinar J. Olsen slapper aller mest av når han kan nyte naturen alene uten altfor store strabaser. Gründeren og lederen av Stormberg har brukt sommerens turer til å tenke over hvordan næringslivet kan være med på å løse klimakrisen.

– Vi må finne felles løsninger og vi må alle bidra til at klimakrisen kommer under kontroll. Vi skal ikke stå og drive pekelek, men huske at alle delene av samfunnet som må ta et felles løft, sier Steinar.

presse2

Han er ikke helt som andre næringslivsledere. Med en brennende interesse for å gjøre noe mer enn å bare være en bedrift med omsetning, ville han bevise at det går an å både tjene penger og forsøke å gjøre verden til et litt bedre sted. Miljø- og klimautfordringene er et av områdene hvor han har engasjert seg spesielt. Og det er kanskje ikke så rart at han tyr til skogens ro når han skal koble av.

– Jeg er glad i å gå tur, og helst legger jeg inn et par turer turer hver uke. Da får jeg mulighet til å være alene og reflektere. Jeg nyter skogene, heiene og fjellet, og som sørlending er jeg selvsagt også glad i sjøen. Men det skal ikke være for krevende. Da må alle kreftene brukes på å mestre terrenget. Jeg gikk en tur fra Myrdal til Flåm for litt siden, på deler av den gamle Rallarvegen, men deler av turen var  forferdelig bratt der. Da ble det mindre kreativitet og avslapning og mest fokus på å komme seg trygt ned.

Er det på disse turene de store strategiene og slagplanene legges?

– Det er klart at dette er en fin mulighet til å tenke over strategien vi har lagt, men strategien og de store linjene legges sammen med mine engasjerte medarbeidere, gjennom diskusjoner og samtaler.

Stormberg vokser, i likhet med økonomien generelt, men vi vet at veksten vi har i dag tærer hardt på miljøet. Hvilket ansvar har Stormberg og du som daglig leder?

– Dagens metode for vekst i samfunnet er ikke bærekraftig. Vi må bruke mulighetene som teknologien gir og vi må bli et lavutslippssamfunn. De fleste av oss vil helst puste i frisk luft og benytte grønne lunger. Mange har allerede fått øynene opp for å bruke alternative måter å transportere seg på, og jeg er optimist av natur. Et lavutslippssamfunnet vil bli et bedre samfunn for alle, sier Steinar.

– En vekst i seg selv er ikke skadelig, men det er viktig at varene som produseres blir tilvirket på en bærekraftig måte og at vi får klimavennlige alternativer som blir rimeligere. Hvis vi får CO2-avgifter som fungerer og stimulerer til lave utslipp har vi kommet langt på vei.

Hvorfor gjøres det ikke mer for å bremse klimaendringene? Har vi gått lei?

– Jeg tror ikke alvoret har gått opp for folk flest. Det blir betydelig flere flyktninger, og de fattigste menneskene i verden er de som merker det først. Det vil være en verdensomspennende katastrofe dersom situasjonen ikke blir bedret. Vi må få bremset utviklingen. Vi ser ikke endringene med egne øyne ennå, men det er på tide at alvoret går opp for oss. Vi står foran vanskelige avgjørelser, og kanskje er det sånn at de som burde ledet enda tydeligere an er mer opptatt av de neste fire årene enn de neste hundre.

Er du fornøyd med Stormbergs og egen innsats?

– Vi jobber kontinuerlig med å forbedre oss, og selskapet og alle produktene våre er allerede klimanøytraliserte. Det betyr at klimaeffekten av alle Stormbergs aktiviteter er den samme som om aktivitetene ikke hadde funnet sted. Vi ser at en uforholdsmessig stor del av våre utslipp er forbundet med energi, og vi har satt sterkt fokus på å redusere dette. Det kan gjøres ved å energieffektivisere ytterligere og jobbe for at tekstilene vi skal bruke trenger minst mulig energi.

Sommerminne: Fine båtturer i den vakre skjærgården og lange somre på campingsplasser i skoleferien.
Sommerens lesestoff: Fortellinger fra livet. Et bok skrevet at en psykolog basert på samtaler i 50 000 terapitimer
Sommerens nødvendigheter: Familien, iPhonen og Stormberg-tøyet
Sommerens eposthyppighet: Sjekker mange ganger om dagen. Trives godt med å jobbe innimellom, og det blir litt jobbing hver dag.
Sommerens ufornuftige kjøp: Liker ikke å shoppe, men liker godt å være såpass ufornuftig at jeg kjøper gode middager på restaurant.
Sommerens beste dag: En dag som begynner med overskyet vær og regn, slik at det er masse folk i Stormbergbutikkene, og så skinner solen fra tidlig på ettermiddagen slik at alle kan kose seg ute i naturen.
Sommerens favorittreisemål: Skjærgården, Setesdal og fjordlandskapet. Og når jeg har tid, så oppsøker jeg gjerne kirker. Jeg er ingen kirkegjenger, men jeg liker å ta en tur på den lokale kirkegården de stedene jeg er på reise. Her finner man ro, historie og lærdom. Jeg har sett overraskende mange kirkesteder, når jeg tenker meg om.

Petter – Stormberger

pnt_square

Kommentarer

Kommentarer