Rudzati spesialskole og Stormberg

På den latviske landsbygda utenfor Livani by ligger internatskolen Rudzati Spesialskole. Her bor det 70 barn. Barna kommer fra fattige hjem som ikke selv har muligheten til å ta ansvar for barnas daglige omsorg.  Alle har de en historie. Ofte en mørk historie barn ikke skal ha.

Da er det godt at vi er mange som kan hjelpe til at barna får nye og gode historier, som de kan ta med seg videre i livet. Vi i Latviautvalget i Halden Røde Kors har de siste årene bistått med humanitær hjelp til skolen og arrangert sommerleir her i Norge hvor barn fra skolen får oppleve det beste av norsk sommer.

Vi er så heldige å ha Stormberg med på laget i dette arbeidet. En til to ganger i året mottar vi klær fra Stormberg.  Dette er klær som er returnert, pantet ol., og som etter en møysommelig prosess kommer barna på skolen til nytte. Stormberg sørger for at returklær og pant samles opp på deres hovedlager i Kristiansand og transporterer det deretter videre til vårt lager i Halden. Her går vi igjennom hva som må repareres og hva som må vaskes. Klærne pakkes deretter etter barn/herre/dame, de telles opp og veies og får tilslutt et emballasjenummer. Skolen er bare en av flere mottagere i Latvia og ca. 20 % av klærne fra Stormberg er beregnet på barna og eventuelt deres familier ved behov.

Ungdommene fra Rudzati - Stormberg 3

Spesialskolen baserer seg på praktisk opplæring hvor barnas ulike behov for tilrettelegging vektlegges. De praktiske fagene skolen tilbyr skal gi barna et yrkesrettet grunnlag slik at de letter skal kunne komme i jobb etter skolegang. Skolen engasjerer også barna i fritidsaktiviteter basert på sport og fysisk aktivitet. Det vektlegges tilrettelagt fysisk aktivitet for at barna skal oppleve mestring. For skolen er samarbeidet med Stormberg en stor gave. Ingen barn mangler lengre klær. Alle får utdelt vinterklær, sommertøy, badetøy osv. Spesielt varmt vinter tøy fra Stormberg har åpnet mange uteaktivitet om vinteren, som ski, aking og lek.

Ungdommene fra Rudzati vinter - Stormberg 5

Nå forbereder barna på Rudzati spesialskole seg på sommerleir i Norge. Den 19. juli på Bøkevangen utenfor Halden kommer det 18 barn fra Latvia og vi er sikre på at også 18 badeshorts er pakket ned! Takk Stormberg!

Gjesteblogger Elin Antonsen -Røde Kors

Kommentarer

Kommentarer