Unge jenter som mishandles

Unge jenter som mishandles, og til og med drepes fordi svigerfamilien ikke er fornøyde med medgiften jentas foreldre har betalt. På landsbygda i Bangladesh er dette altfor ofte virkeligheten. Men heldigvis finnes det også en annen vei.

Forrige uke besøkte den svenske forfatteren Helena Thorfinn Kristiansand. Thorfinn jobbet for noen år siden med menneskerettigheter ved den den svenske ambassaden i Dhaka, hovedstaden i Bangladesh. Virkeligheten på landsbygda i Bangladesh ble sterk for Thorfinn og hun følte at rapportene hun skrev aldri fikk den betydningen de burde få, men forsvant i skrivebordsskuffene i SIDA, «det svenske Norad». Derfor bestemte hun seg for å skrive en bok, med en historie som var «sannere enn virkeligheten», som hun selv uttrykker.

I boka følger vi parallelt et svensk par som reiser til Dhaka for å jobbe med ambassaden, og to bangladeshiske søstre som rømmer fra landsbygda og inn til Dhaka. Storesøsteren deres er nettopp blitt brent til døde av svigermoren og ektemannen fordi de ikke hadde fått den medgiften de krevde. Skrekkslagne og tunge av sorg rømmer de to yngre søstrene for å unngå en tilsvarende skjebne.

Helena Thorfinn trodde boka kanskje ville selge 200 eksemplarer i Sverige, men kunne knapt tatt mer feil. 120 000 bøker er solgt i Sverige, 26 000 i Norge, og nå er man i ferd med å lage film av boka også.

2010 Bangladesh Shonglap

Foto: Strømmestiftelsen

I tillegg til at både Thorfinns bok og Stormberg er historier om en meningsfull forretningside, som også blir en stor kommersiell suksess har «Før Flommen tar oss» og Stormberg enda en ting felles: Et engasjement for unge jenter i Bangladesh. Som Stormberg støtter nemlig Silke Forlag og Helena Thorfinn Strømmestiftelsens ettårige utdanning for jenter i Bangladesh, Shonglap. Shonglap betyr dialog på Bengali, og gir jentene kunnskap om rettigheter, hygiene og andre viktige forhold i dagliglivet, lese- og skriveopplæring og opplæring i et yrke som kan gi dem en inntekt.

Shonglap har blitt som en folkebevegelse og i svært mange landsbyer har barneekteskapene blitt nesten helt avskaffet etter at det er startet en Shonglapgruppe. De unge kvinnene har gitt familien og landsbyen ny kunnskap og har fått en helt annen respekt enn de hadde tidligere.

I fjor gav bidraget fra Stormberg og deres ansatte Shonglap-utdanning til 1082 jenter. En av disse er Nazma (16). Hun måtte slutte på skolen da faren døde for fem år siden. Livet fikk en ny giv da det ble startet en Shonglapgruppe i landsbyen hennes tidlig i 2013 og Nazma fikk lov å være med. Men omtrent halvveis i kurset fikk hun beskjeden hun hadde fryktet lenge: Foreldrene hadde funnet en ektemann til henne. Hun skulle gifte seg med en gutt på 22 år fra nabolandsbyen. Nazma fortvilte, men gav ikke opp. Hun fortalte dette i Shonglap-gruppen og sammen la de en plan for hvordan Nazma skulle unngå å bli giftet bort mot sin vilje, og under den lovlige alder på giftermål som er 18 år i Bangladesh.

Sammen med det lokale støtteteamet, med voksne damer og menn som fungerer som et slags lokalt styre for Shonglapsenteret gikk de til Nazmas foreldre, og heldigvis ble de overbevist om at datteren burde vente med å gifte seg. Nazma fikk fortsette sin utdanning og har i dag klart å spare til en symaskin og tjener egne penger som skredder, takket være yrkesopplæringen i Shonglap.

Strømmestiftelsen – og ikke minst de 1082 jentene som fikk en helt ny sjanse gjennom Shonglap i 2013 takker Stormbergerne for å bry seg og hjelpe jenter i Bangladesh til å unngå barneekteskap og ta styring i eget liv!

Gjesteblogger Asle Danielsen Stalleland – Education Manager, Strømmestiftelsen
Asle-Danielsen-Stalleland2

Kommentarer

Kommentarer