Enkle tilpasninger gir store muligheter

Alle som har nettsteder med mye besøk jobber hardt for at sidene skal fungere på alle plattformer, enten de besøkes via mobil, pc, mac eller nettbrett. Det vi ofte glemmer er at det er mange nettbrukere som har forskjellige utfordringer med syn, hørsel eller motoriske ferdigheter. Og det er ikke alltid de store endringene som skal til for at alle faktisk skal ha en mulighet til å navigere seg rundt på sidene.

I mars hadde vi, som vi har skrevet om tidligere, besøk av prosjektgruppen i Teknologi for alle. Vi fikk selv teste hvor vanskelig det var å ha svekket syn, og vi fikk en god demonstrasjon av hvordan en skjermleser, og andre former for hjelpemiddelprogramvare, fungerer. En skjermleser er en maskin som leser teksten fra nettleseren.

nettbutikk_crop

Her er noen eksempler på det vi jobber målrettet med å forbedre:

Bruk av kontrast
I dag velger vi av estetiske årsaker å kjøre lys skrift på bilder med lys bakgrunn. Det ser kanskje fint ut, men det er mange med helt ordinært syn som har problemer med å lese skriften. Da blir det fort håpløst om synet er svekket, så vi slutter med å bruke dårlige kontraster!

Menystruktur
Skjermleseren som benyttes til å lese tekst fra nettside går gjennom kildekoden, altså koden som ligger bak det vi ser på siden. Vi har en svært omfattende produktmeny som gjør det tungvint å navigere via tastatur. For å navigere fra menypunkt til menypunkt må en som ikke bruker mus trykke tabulatortast hver eneste gang. Ved hjelp av bedre menystruktur, eller mulighet til å hoppe over menyen, forbedrer vi brukeropplevelsen.

Tekst på filmer
TV-kanalene er i dag dyktige til å tekste alle programmer med viktige funksjoner, som nyheter, dokumentarer og valgsendinger. Med tekst sikrer man at brukerne av nettsidene får med seg innholdet, selv om de må ha lyden av eller har utfordringer med hørselen. Det høres banalt ut, men vi har ikke tenkt over problemstillingen før vi ble gjort oppmerksomme på det. Videoer skal heretter tekstes!

Tekst på bilder
I dag legger vi ut bilder med filnavn som som kun gir mening for oss. Hvis man ikke kan se bilder eller har slått bildevisning av i sin nettleser vises bare disse filnavnene, og det er vanskelig å forstå hva bildet inneholder eller hva det betyr. Ved å gi bildet et tekstalternativ som «norsk» eller «Velg norsk språk» i stedet for «no_511.jpg» vil en som bruker skjermleser kunne velge språk i nettleseren. Det er helt avgjørende for en god brukeropplevelse. Og det er også avgjørende at vi legger inn alternativ tekst når bildet ikke vises. Da vil de som ikke får sett bildet vite hva som er avbildet.

Listen over konkrete tiltak er selvsagt mye lengre, men den illustrerer godt at universell utforming ikke betyr en radikal endring av nettsidene. Det er fullt mulig å gjøre dagens nettsider langt mer brukervennlige med enkle grep. Og den store oppsiden med hele prosjektet er at nettsidene blir bedre for langt flere. Dette er vinn-vinn for alle!

Hege – Stormberger

hege

 

 

Kommentarer

Kommentarer

One Comment
 1. Jättebra initiativ!
  Nästa sak vore att fler jackor har dubbeldragkedja, då det är nästan omöjligt att hitta bra jackor om man sitter i rullstol…
  Har varit i kontakt med kundtjänst och frågat om detta, men de 3 alternativ som fanns var inte riktigt lämpliga..
  Trevligt om det kommer fler alternativ…
  Och gärna tjockare byxor- man blir rätt kall även om det kan fungera att bygga lager på lager- fast då förutsätts att man rör på sig på samma sätt som vid utprovning av material..
  Åter igen- bra initiativ.

Comments are closed.