Gjesteblogg: Ett internationellt och spännande jobb

Det bästa med att jobba med Kundservice är att vi är i kontakt med så många olika människor varje dag. Hur många vi har per dag är självklart väldigt varierande men det kan vara allt mellan 20-90 svenskar i nöd per idag.

Det är också väldigt kul att få hjälpa alla och att få avsluta ett mail eller ett telefonsamtal med att Kunden är nöjd.

team

Trine, Ronja og Magnus på Servicekontoret

 Hur får vi nöjda Kunder? Jo, vid att lyssna på vad Kunden behöver hjälp med och hjälpa dem på ett sätt som passar bäst för personen ifråga. Sen är det spännande att vi jobbar med Kundservice i flera olika kanaler, förutom på telefon och e-post, som t.ex Facebook, Twitter och Instagram.

Vi får många olika frågor och det är allt från byte av plagg eller fakturafrågor till om man kan få tag på ett tyg från en jacka som man kan laga gardiner av, eller om vi lagar de fleecedressar vi har till barn, även i vuxenstorlekar. Det finns aldrig några dumma frågor och vi lovar dig att alltid göra det bästa vi kan för att hjälpa, för det är det vi brinner för.

Ronja -Stormberger
ronja_web

Kommentarer

Kommentarer