Jantelov-fri sone

Fra veldig tidlig får våre barn høre at de kan bli hva de vil og at de kan få til det meste bare de våger å forsøke. Er vi kommet dit hen at dette er et selvbilde barna får lov å leve med?

I 1933 forfattet Aksel Sandemose det som i 80 år har vært kjent som Janteloven. En liste på 10 «regler» for hvordan vi mennesker forholder oss til hverandre. En lov som i følge Sandemose beskrev «menneskenes iboende ondskap og evne til å trykke hverandre ned».

Da Sandemose skrev Janteloven var det nok ment som en kommentar til at vi ikke unnet hverandre suksess. At vi lar sjalusi og misunnelse styre hvordan vi forholder oss til andres prestasjoner. Norge har hatt rykte på seg for å bære preg av Janteloven. «Du skal ikke tro du er noe». «Du skal ikke stikke nesa di frem». Da havner den veldig fort på andres agenda i negativ forstand.

Jeg tror ryktet om den norske Jantelov-mentaliteten er ufortjent, i alle fall sterkt overdrevet. Jeg har ikke grunnlag for å påstå at hele Norge har blitt Jantelov-fritt, men jeg har i alle fall opplevd Sørlandet som en jantelov-fri sone!

Helt siden jeg startet egen virksomhet som 16 åring, så har virksomheten min, og senere mitt samfunnsengasjement, ført til at jeg har «stukket nesa mi frem» i mange forskjellige sammenhenger. I perioder mislyktes jeg med virksomheten min, og i perioder har jeg lykkes. Jeg har ikke opplevd misunnelse eller stadige forsøk på å bli trykt ned fra andre mennesker i de miljøene jeg har vært en del av. Tvert imot. Jeg og Stormberg har i en årrekke opplevd å bli heiet frem av en hel landsdel. Det har vært lov å mene noe, det har vært lov å tro på seg selv, det har vært lov å mislykkes og forsøke igjen, det har vært lov å gjøre det bra og det har vært lov å tjene penger.

Sørlandet er en landsdel som har sine klare utfordringer og uløste problemer. Det er samtidig en landsdel som er preget av mange flinke, fremadstormende og respekterte mennesker. Både innen næringsliv, idrett og kultur, ser vi en klar tendens til at det er lov å stikke seg frem og det er lov å være god.

AW1314-Hovden-16_03_2013_-1500

Sørlendinger og medievirksomheter i landsdelen løfter stadig frem idrettsutøvere, gründere, musikere, kunstnere og ildsjeler. Ja, landsdelen skyver dem sågar foran seg og sier «Se hva vi har! Se hva Sørlandet har skapt!». Sørlandet er stolte av de som får det til. De som får en stor kontrakt eller vinner en konkurranse. De som utmerker seg. De som tråkker opp nye stier.

I Stormberg har vi spesielt merket betydningen av å ha snudd opp-ned på bud 7 i Janteloven «Du skal ikke tro DU duger til noe». Vi vet og har bevist at alle duger i arbeidslivet, hvis de får muligheten til å prøve seg. Hvis vi med raushet ser bort fra tidligere feil mennesker har gjort, eller at de uforskyldt har havnet på feil hylle. Og selv om jeg kunne ønske meg mer når det gjelder inkludering i arbeidslivet, så ser jeg at samfunnet begynner å bevege seg i riktig retning. Vi tilgir i større grad og gir mennesker en ny mulighet, hvis de selv vil.

Selv om jeg ikke kan huske å ha merket Janteloven i løpet av de 27 årene jeg har drevet egen virksomhet, så skal jeg ikke utelukke at jeg i årenes løp har hørt noen kommentarer basert på misunnelse, eller at det har vært noen spede forsøk på å trykke meg ned, men siden jeg ikke husker slike hendelser så må dette i så fall ha vært helt unntaksvis, og eventuelle hendelsene har tydeligvis gjort så lite inntrykk at de ikke har festet seg i minnet.

Og dette siste er et viktig poeng, for i den grad noen opplever at omverdenen lar seg provosere av at noen stikker seg frem og tror de kan få til noe, så er det viktig å ikke tillate seg selv å bruke energi og oppmerksomhet på denne type misunnelige holdninger. Tvert imot så fortjener utslag av Janteloven å bli ignorert.  En «lov» som ignoreres og ikke respekteres, mister til slutt sin kraft og berettigelse. En slik «lov» vil til slutt død. I den grad Janteloven fortsatt er levende i enkelte miljøer, så er det på tide å begrave Janteloven. Det får være mitt nyttårsforsett. 80 år er lenge nok.

Les også bloggposten Med respekt for verdier

Steinar – Stormberger
Steinar-bloggbilde-0313

Kommentarer

Kommentarer

3 Comments
  1. Takk for kommentar, Gerhard.
    Ja, basert på YouTuben ser det ut som det burde være gode markedsmuligheter i USA og Canada for vårt myke og behagelige ullundertøy:-)

Comments are closed.