Brillefin jul

I denne høytiden er vi litt opptatt av takknemlighet. Ikke på grunn av amerikanske tradisjoner som Thanksgiving, men fordi vi har fått mulighet til å oppleve takknemlighet på nært hold. Og det rører ved noe i oss.

Hvorfor er det dem som har aller minst som er flinkest til å vise genuin takknemlighet?  For den minste ting. Jeg antar at hvis man har veldig lite og er vant til trange kår, så blir små oppmerksomheter mer betydningsfulle. Hvis man i hverdagen må vurdere hvor vidt man skal spare til sokker eller taco på fredag, så blir små gaver dyrebare.

Vi har vært så heldige å få merke denne takknemligheten på kroppen. Sammen med ulike bedrifter på Sørlandet har vi fått erfare at små tiltak, spesielt i julen, varmer godt.

Lørdag 30. november stod vi klare med Specsavers i Kristiansand og en god haug julegaver. Hvert år arrangerer Specsavers en kveld hvor mennesker med begrensede ressurser får gratis øyesjekk og gratis briller. No strings attached.

DSC01745

Det samarbeides med både gatemagasinet KLAR og flere kommunale institusjoner om prosjektet. I år hadde 12 stykk meldt seg på.

For veldig mange er det en ekstrem handling bare å komme seg ut av døra der de bor. Det å møte folkemengder og dømmende blikk, kan være så belastende at selv en liten tur ned til sentrum blir ukens største utfordring.

Men de vi traff på Spepsavers denne lørdagen greide det. Og de blir ikke møtt av dømmende blikk. De blir møtt av baguetter og tolvøres fra Dampbageriet i Kristiansand, smilende optikere, varm kaffe og et hav av brilleinnfatninger. Og en førjulsgave fra Stormberg.

DSC01760

«De der kledde du veldig godt, Oda!» «Sjekk! De matcher jakka di.» « Oi! Kule.» Alle har en mening. Det blir som en catwalk med et langt i fra kritisk publikum.

DSC01752

«Både synstest og briller er veldig dyrt. Det er ikke noe jeg har hatt mulighet til å prioritere», sier han. For noen år siden hadde han kjøpt seg noen rimelige billig-briller, men de var ikke tilpasset hans øyne. «De funket og gjorde det litt lettere. Men dessverre gikk de i stykker, og siden det har jeg vært uten.»

Med en kopp kaffe i handa, litt kokos i barten og et bredt glis prøver Knut den ene brillen etter den andre. Til stor begeistring for «kritikerne». En liten tåre blinker i øyekroken til en av dem. «Det er helt utrolig at dere ønsker å gjøre dette for oss.», sier hun. Og vi blir rørt. Igjen.

Knut velger brille og drar på seg ny vinterhabitt fra Stormberg. Nå er det bare å vente på at optiker får tilpasset glass til Knuts behov.

«I år skal jeg jaggu lese julekorta sjøl!», smiler han.

Les også bloggen om #innivarmen prosjektet

Kine Fredheim -Stormberger
blogg_sign

Kommentarer

Kommentarer

One Comment
  1. Gatamagasinet Klar har ansvaret for organiseringen og informasjonen om tiltaket ut til brukerne. Sammen med Stormberg som deler ut varme klær og Dambageriet som holder maten, er dette tredje året tiltaket kjøres. Sammen med den årlige Klar-dagen (gratis dyrlegesjekk for hunder og katter tiol folk fra rusmiljøet) er dette snakkis gjennom hele året i miljøet. Et tiltak som også er i ferd med å spre seg til andre byer.

    For oss som jobbet gatenært døgnet rundt, året igjennom, er det ganske typisk at det er Stormberg som er en av de viktige bidragsyterne til å gjøre dette tiltaket så vellykket.

Comments are closed.