Minst to fluer i en smekk

Et godt prosjekt er gjerne karakterisert ved at det bidrar til løft på flere plan. Og ofte er det helt nødvendig å løfte på flere plan for at det i det hele tatt skal være bærekraftig. Den geniale ideen er lite verdt om ingen kan bruke den. En ide som deles av flere har større muligheter til å bli noe større og bærekraftig. Noen har skjønt litt av dette og slått opptil flere fluer i en smekk.

Prosjektet heter Mara Naboisho og utspiller seg i hjertet av verdens mest dyrerike område, Masai Mara. Området er truet av både befolkningsøkning og klimaendringer. En utradering av dyrelivet her vil også dra med seg tap av arbeidsplasser, verdifulle inntekter og en rik kultur i dragsuget. De fleste skjønner at dette er vel verdt å ta vare på, men noen må faktisk ta ansvar å gjøre det i praksis. Det nytter lite å pushe penger fra nord til sør hvis ingen kan gjøre noe fornuftig med dem.

Foto: Dyreparken

Lokalbefolkningen er derfor nøkkelen til suksess og bærekraftig dyrevern her. Stikkord er derfor utdanning, forskning, sosial utvikling, fattigdomsbekjempelse og ansvarlig turisme og næringsliv. Det lokale folkeslaget, masaiene, har lenge slitt med fattigdom, analfabetisme og lite bærekraftig kvinnesyn. Dette er i ferd med å endre seg gjennom utdanning og lånegrupper spesielt rettet mot unge kvinner. Sakte, men sikkert endrer holdninger og posisjoner seg, og kvinner kan bidra mer og mer til en bærekraftig utvikling av området.

Et praktisk eksempel på hvordan menneske- og dyrevern har gått hånd i hånd er nye metoder for å sikre masaienes hjem og husdyr fra ville dyr. Mennesker og husdyr kan sove trygt om natten mens løven slipper å bli skutt fordi den tar buskapen til mennesket. Mennesket sikrer inntektsgrunnlaget og naturen sikrer mangfold og utvikling. Stormberg er stolt av å støtte dette prosjektet gjennom Dyreparken, Strømmestiftelsen og Basecamp Foundation.

Les også bloggposten: 1% redder liv

Jan Halvor Bransdal, Stormberger
Jan-Halvor-Bransdal-tw

Kommentarer

Kommentarer