Stormberg til Topps!

Joda, vi har gått til topps i forskjellige sammenhenger, men det har vært i diverse bedriftskåringer, som for eksempel omdømme. Denne gangen gikk vi bokstavelig Til Topps i forbindelse Røde Kors sitt årlige arrangement på bla. Galdhøpiggen. Her var det iløpet av et par dager over 1000 mennesker fra 60 nasjonaliteter oppe på toppen.

Dette er et glimrende inkluderingsarbeide hvor vi i tillegg til å forene mange nasjonaliteter, også får mange ut på tur som sjeldent eller aldri har benyttet seg av våre enorme naturressurser.

Jeg er så heldig å ha vært mye rundt om i Norge på forskjellige turer. Mine store favoritter er uten tvil Lofoten/Helgelandskysten og Jotunheimen som jeg har vært  på kryss og tvers i. Her er det enormt mange muligheter for fantastiske toppturer og varierte fjellturer, bla. fra hytte til hytte.

Første dag skulle jeg være med en gruppe til Svellnosbreen, eller Eventyrisen som det også med rette kan kalles. Selv er jeg over gjennomsnittet opptatt av funksjonell bekledning, og må innrømme at jeg var en smule skeptisk da den ene etter den andre møtte opp i dongeribukse, hverdagstøy og sågar en i basketsko! Noen hadde også manglende eller upraktiske tursekker til mat/drikke. Her var det folk fra bla Palestina, Afghanistan og Russland.

Vi kom oss av gårde fra Spiterstulen, ca 1100 moh, og la i vei mot brekanten som ligger på ca 1700 moh. En tur som normalt tar 1,5 timer tok nesten 4 timer, men alle kom seg opp.

Selve turen på breen ble en flott opplevelse for alle. Jeg småfrøs selv på vei ut fra breen i min superfunksjonelle tekniske bekledning og dyre fjellsko, men det var ikke én rundt meg som klaget, tvert imot var det bare godt humør og pågangsvilje som gjaldt. Det var veldig imponerende av folk som ikke hadde satt sine ben på en bre før, og heller ikke i et slikt terreng. Det ble en fin turopplevelse hvor nettopp turen var opplevelsen, og ikke hvordan du var kledd eller hvor du kom fra.

Noe til ettertanke for enhver av oss.Eventyrisen

Lørdag var det klart for Galdhøpiggen, Norges høyeste fjelltopp (2469 moh). En topp jeg har vært på endel ganger tidligere. Turen opp fra Juvasshytta er ikke spesielt krevende, og barn fra 7 års alderen kan normalt fint greie å gå denne turen. Turen fra Spiterstulen er betydelig lengre, men krever ikke krysning av bre og er en fin tur for de litt sprekere.

Først er det en kort tur inn til brekanten, så en rolig tur over selve breen (NB: må kun gåes med normale sikringsmidler for brevandring) og opp til ryggen opp mot toppen. Det er nok denne som de fleste finner mest krevende da det er bratt, men ikke så langt, ca 900 meter, å gå. En må regne 3 timer opp og ca 2 timer ned.

Som så ofte før for min del, så var det litt regn og tjukk tåke på toppen med 50-60 meter sikt, så det i utgangspunktet enorme panoramabildet man får her oppe uteble denne gangen.

Jeg treffer mange positive folk i fjellet, men har aldri møtt så mange positive mennesker på engang så høyt til fjells. Jeg møtte ikke én som klagde på vær eller manglende utsikt, her var det gleden over å ha kommet seg opp som var gjeldende og betydningsfullt. Været tatt i betrakting er dette ikke annet enn imponerende! Veldig gøy å få ta del i en slik happening.Galdhøpiggen Leif

Til Topps-arrangementet til Røde Kors er et fantastisk arrangement som jeg vil oppfordre flest mulig til å ta del i.

Ha en strålende tursommer!

Leif, Stormberger

Leif

Kommentarer

Kommentarer