Spiser ikke våre klær

Neida, vi har hverken lansert noe nytt produkt eller testet ut nye gjenbruksområder for klærne våre. Det hadde forresten vært et interessant eksperiment, men er foreløpig et stykke ned på prioriteringslista. Det som derimot er høyt oppe på prioriteringslista er å ivareta de etiske retningslinjene vi har satt til oss selv og våre leverandører. Det være seg hensyn til mennesker, dyr og miljø. Et av klima- og miljøtiltakene til Stormberg er å redusere bruken av klimabelastende bomull, og erstatte bomullsprodukter med sports- og turtøy produsert av bambus.

Å produsere klær med lange og komplekse leverandørkjeder byr på utfordringer på mange plan. En av de vanskeligste er til enhver tid å ha kontroll på leverandørkjeden og vite hvordan klærne våre blir til. Hvor kommer råvaren fra? Hvilke prosesser går de gjennom? Hvordan er forholdene? Hvor ligger belastningen når vi bestiller klærne våre? Ettersom vi lærer mer kommer det stadig flere spørsmål som vi må finne ut av.

bambus-blogg_550x550

Eksempelvis, etter som vi produserer klær der bambus er en av innsatsfaktorene dukket det opp spørsmål fra en av Stormbergs følgere i sosiale medier, om dette gikk ut over favorittmaten til pandabjørnen og dens habitat, de fleste i reservater. Pandaen har sitt hjem i kinesisk natur og kan spise opp mot 38 kilo bambus om dagen, så det var et godt og naturlig spørsmål å stille. Hverken Stormberg eller pandaen er interessert i å gå hverandre i næringen.

Heldigvis er bambus hurtigvoksende, den kan vokse opptil 1 meter i døgnet, og bambusen trives i mange områder og i dårlig jordsmonn. Våre produsenter holder til i andre deler av Kina enn det pandaen gjør og fabrikkene nyttiggjøre seg bambusen fra sine nærområder. Etter en sjekk fant vi fort ut at pandaen i sørvest-Kina ikke spiser «vår» bambus nærme østkysten. Men det viser igjen at vi har mye å lære og spørsmål å stille for å få klærne våre enda mer spiselige for både etikken, klimaet og miljøet.

Les også bloggposten: «Gjennomsiktig lønnsomhet»

Av Jan Halvor Bransdal, CR Ansvarlig, Stormberg AS
Jan-Halvor-Bransdal-tw

Kommentarer

Kommentarer

One Comment
  1. Tusen takk Stormberg for at dere tok problemstillingen på allvor 🙂
    Det er godt å vite at det finnes firma der ute som brur seg om mer en bare å tjene penger.
    Deres fokus på etikk, miljø og klima er en av hovedgrunnene til at jeg velger Stormberg produkter når jeg kjøper sports og fritidsuts klær.
    Når jeg handler hos dere kan jeg være trygg på at mennesker i alle ledd er behandlet med verdighet og god moral og at jeg derfor kan bruke deres produkter med god samvittighet.
    Takk igjen, da kan jeg og pandaen puste lettet ut 😉

Comments are closed.