Den myke overgangen

Det nærmer seg innspurten på alle oppsummeringene fra fjoråret. Produksjon, salg, miljø, utslipp, prosjekter, tiltak og så videre. Alltid spennende å se hvor vi traff riktig, hvor vi fortsatt er på vei og hvor vi bommet. Noe av det som det knytter seg spenning til er hvordan kolleksjonen vår står seg i forhold til utslippet av CO2. Selv om vi har tatt en del grep så er det mange faktorer som gjør det spennende.

Bomull har lenge vært verstingen i kolleksjonen vår. Stor ressursbruk i tilvirkningen gjør at bomullen har et karbonavtrykk som er nærmest det dobbelte av polyester, ifølge studier. Selv om bomull har en del andre fordeler så har det lenge vært et uttalt mål å redusere bruken av bomull i kolleksjonen vår. Men med hva, og hvordan?

hundreprosent

For faktum er at den myke bomullen er veldig godt likt av mange.  Det er behagelig å ha på, er relativt slitesterkt, ser bra ut og er et «naturlig» fiber. Et syntetisk fiber kan ikke alltid erstatte bomullen fullgodt i alle tilfeller. Derfor har vi prøvd fiber som hamp, lin, bambus og andre for å finne fullgode alternativer til bomull. Her ligger det muligheter i den stadige utviklingen av nye typer materialer. Utfordringer likeså.

Klimamessig vil eksempelvis hamp og lin komme gunstig ut på aspekter som vann, kraft- og kjemikaliebruk, men mye av gevinsten her vil spises opp av en mer krevende garnspinneprosess. Generelt har grovere materialer lavere klimabelastning. Bast kommer derfor meget godt ut, men komforten på klærne ikke helt det samme dessverre.
Økologisk bomull har miljømessige fordeler med hensyn på kjemikaliebruk og andre. Klimamessig er det derimot stor usikkert om hvorvidt gevinsten er særlig stor.
Da prisen på alternative fiber av disse typene i mange tilfeller er betydelig høyere enn bomull, velger vi ofte å gå på akkord med fortjenesten for å prøve ut alternative materialer og erstatte bomull. Dette har vi delvis lykkes med, men utviklingen i tekstilsektoren jobber forhåpentligvis med oss her fremover.

I år vil det nok foreligge enda forbedrede studier og tall på hvor mye bomull belaster klimaet. Vi vil gjøre en bedre beregning av våre tiltak og satser på ytterligere reduksjon fra de ti prosentene bomull vi har beregnet for 2012. Vi vil utvilsomt ha forbedringspotensial også etter årets beregninger, men vi tror den myke overgangen, litt prøving og feiling på veien samt den stadige utviklingen på tekstilfronten vil føre til en mer bærekraftig kolleksjon på sikt.
PS! Som bevisst kunde er du en drivkraft mot mer bærekraftige klær.

Les også bloggposten: Transportmyte

Av Jan Halvor Bransdal, CR Ansvarlig, Stormberg AS
Jan-Halvor-Bransdal-tw

Kommentarer

Kommentarer