På to bein i svingen

Etter 12 kommuner, to fylker, mer enn 100 turvenner, 49 energibarer, en kartong Snickers, 28 liter vann, 264 kilometer, 21 par sokker og fire par sko, gikk jeg endelig over grensen til Risør. Jeg har tilbragt 85 timer på beina sammen med mennesker fra hele landet. Møtene med turvennene har vært fantastiske – samtaler med mennesker som har utrolige erfaringer. Andre møter har vært hjertestoppende, som møtet med skogens konge kl 23.24 på hans territorium. Jeg vet hvilke jeg foretrekker.

Klokka er 23.24 og jeg går gjennom gjennom Marnardalskogen mot Nodeland. Vi ligger bak tidsskjema og jeg er forberedt på å ta inn timene i nattemørket. Med Chris de Burgh på øret og tankene solid opptatt med å planlegge morgendagens møte med turgjengen fra Energiverket, varaordfører og ordfører i Kristiansand, blir min oppmerksomhet distrahert av bevegelser i buskaset foran meg. Plutselig står jeg 20 meter fra skogens konge.

Hjerte banker og Chris de Burgh blir betydningsløs. Mens elgen måler meg opp og ned, tar den et par skritt nærmere. Jeg vurderer mine muligheter, og bestemmer at en rask flukt er min eneste utvei. På tross av at beina egentlig er ganske slitne, finner jeg energi lagret helt nederst og spurter det jeg makter. Kongen følger etter et kort stykke, men finner etter hvert ut at en Stormberger ikke er så interessant likevel.

Da den er på trygg avstand tar jeg opp iPhonen, som viser «Ingen tjeneste», og får tatt et bilde av elgen.

kalv
Dette er da en kalv, Steinar? Og den ser ikke veldig skummel ut 😉 (red.adm)

Resten av etappen den natten varte til kl. 02.30. Skogene i Marnardal er lange. For at jeg skulle holde meg våken mens jeg trasket gjennom skog etter skog, begynte jeg å synge høyt, blant annet til Queens Bohemian Rhapsody. Sangen bidro ikke bare til at jeg holdt meg våken. Den holdt også elgen på avstand, for jeg fikk gå alene resten av natten.

Ingen andre møter på turen var like skremmende. Jeg har hatt over 100 turvenner med facinerende bakgrunner og viktige saker de brenner for.

Jeg har gått sammen med eks-kriminelle som nå bruker energien sin på at de som i dag sitter i fengsel skal klare seg når de slipper ut. Jeg har gått sammen med en jordnær, folkelig og engasjert statsministerkandidat som viste seg å være en eks-speiderleder som stortrivdes på tur. Jeg har gått sammen med mennesker som grunnet sosial angst gruer seg til å møte med andre mennesker. Jeg har gått sammen med en mann som ble seksuelt misbrukt som barn og som nå jobber med forebygging av seksuelle overgrep. Jeg har gått sammen med en sterk kvinne som gir beskyttelse og husrom til mange barn og kvinner som over langt tid har levd med vold og overgrep. Jeg har gått sammen med en ordfører som nettopp er kreftoperert, og som tok turen med meg som en del av opptreningen etter operasjonen. Jeg har gått sammen med en turglad MS-syk kvinne som etter at hun ble bevegelseshemmet, har gått og rullet Oslo-Trondheim, fordelt på 37 etapper. Jeg har gått sammen med en organisasjonsleder som viste seg å være prest og som velsignet meg da våre veier skiltes langs landeveien.

riktig

Sørlandet på tvers turen startet på Lilledrange i Flekkefjord søndag den 26. mai.

Ruten som ble tilbakelagt gikk gjennom 12 flotte kommuner. Jeg har kravlet opp steinrøyser, trasket opp og ned heier rundt 500 meters høyde i indre Agder, gått på snø over heiene og i 28 grader langs kysten, tilbakelagt mange mil på asfalt og enda flere i myrete terreng, gått på gjengrodde stier og nytt stillheten ved små tjern og vann. Norge har en fantastisk natur å by på. Det hele med vissheten om at hver meter teller. For hver kilometer jeg tilbakela, ble 1000,- kroner satt av til organisasjoner som utgjør en forskjell.

Vi ba ved starten av turen våre følgere i sosiale medier om å nominere organisasjoner de mente fortjente å få pengene Sørlandet på tvers turen genererte. Vi fikk masse gode innspill, og ti organisasjoner havnet på en finaleliste. Tre organisasjoner skulle stemmes frem og sluttsummen skulle fordeles. Innspurten de siste dagene gav rom for mye debatt og stemming på de ulike organisasjonene. Totalt deltok mer enn 20 000 i avstemmingen.

steinarimål
2
64,86 kilometer er gått mellom Flekkefjord og Risør. På 85 timer!

Til slutt var det MEandYou som gikk av med seieren. NOAH kom på andreplass og Ja til linderne enhet for barn havmet på tredje.

Siden jeg la turen til flotte naturområder og gikk litt på kryss og tvers av veier, ble turen betydelig lenger enn beregnet, totalt 264,86 kilometer for å være helt nøyaktig. Dermed ble beløpet som skal fordeles mellom organisasjonene så mye som 264 860 kroner.

Fordelingen mellom organisasjonene blir dermed slik:

ME and you: 126.124,-
NOAH: 88.287,-
Ja til linderne enhet og omsorg for barn: 50.450,-

Gratulerer til alle vinnerene!

Etter å ha gått mer enn 6 maratoner på 7 dager, er føttene nå hovne og fulle av gnagsår. Bortsett fra føttene, så er formen på topp. Jeg er glad for å holdt det jeg lovet om å gå Sørlandet på tvers, og jeg er glad for at tre flotte organisasjoner får glede av pengene som turen genererte.

Det var energigivende å følge det store engasjementet omkring turen i sosiale medier. Bare på Facebook kom det siste turdag, mer enn 500 kommentarer og Likes knyttet til innspurten. I motbakkene lot jeg iPhonen ligge, men på slettene oppdaterte jeg meg på Facebook, Twitter og Instagram. Takk for at dere heiet meg frem og takk for alle oppmuntrende ord!

Dere bidro til at turen ble enda større.

Les også bloggposten 1000,- per kilometer til et formål DU bestemmer!

Steinar J. Olsen, Stormberger
Steinar profilbilde 160413

Kommentarer

Kommentarer

4 Comments
  1. Grattis med vel gjennomført prosjekt. Moro at du setter fokus på samfunnsnyttige saker samtidig som du driver med kjernevirksomheten i forretningen din. Et eksempel til etterfølgelse.

    -go

Comments are closed.