Funker det på gulvet?

Det har blitt sagt at statistikk ofte brukes på samme måte som fyllefanten bruker lyktestolpen; mer som støtte enn som belysning.  Med dette i bakhodet har det vist seg å være lurt å se bak tallene i statistikken for å se hva som egentlig skjuler seg. Dette er ikke alltid veldig lystbetont. Av og til har en rett og slett ikke lyst til å se hele bildet i frykt for hva det viser.

På den siste uavhengige inspeksjon på fabrikker i Kina hadde inspektøren et spesielt fokus på fagforeninger og hvorvidt de funker. Vi hadde nemlig registrert at stadig flere fabrikker meldte inn at arbeiderne var organisert og at det eksisterte lokale foreninger. Og når noe ser for godt ut til å være sant så er det gjerne det.

Det som var riktig var at det faktisk var mange fabrikker som hadde organiserte arbeidere. Et sterkere fokus fra myndighetenes side hadde fått på plass dette den siste tiden. Veldig bra. Det som ikke stemte var at dette var synonymt med at ting var på stell og at punktet «organisering» kunne hukes av som fullført. For statistikken serverte en noe blond løgn.

For mange steder var det kun på papiret at det var fagforeningsarbeid som virket. «Joda, vi har en fagorganisasjon her, men de gjør jo ingenting», var ett av svarene fra en arbeider. Vi og kineserne har med andre ord ikke lykkes likevel. Fagorganisering er en viktig nøkkel til bedre rettigheter og arbeidsforhold for arbeiderne.  Vi må til med mer kursing, opplysningsarbeid, langsiktig påtrykk, oppfordringer og oppfølging for å file denne til å passe bedre.

Les også bloggposten: Organisasjon til besvær?

Av Jan Halvor Bransdal, CR Ansvarlig, Stormberg AS

Kommentarer

Kommentarer