Store turer blir stadig mindre

I skrivende stund sitter jeg på bussen mellom Ningbo og Shanghai, Kina. Sammen med en god kollega er jeg igjen på en rundtur til flere av våre produsenter for å se på forholdene og kvalitetssikre en del av den etiske biten av Stormbergplagget. Kina er stort og ligger relativt langt unna Norge på flere måter. Likevel virker disse turene å bli mindre og mindre for hver gang.

Selv om vi tilbakelegger vel så mange kilometer som før så er det en del ting som gjør at det føles mindre. Joda, selvsagt har det noe med en blir mer kjent og vant med å være på slike turer, men det er også andre ting som gjør det. En hinsides utbygging av vei og samferdsel er en av årsakene. Motorveier, hurtigtog, flyplasser med mere gjør at det blir stadig enklere og raskere å bevege seg rundt i Kina. Det er bra på mange måter og sier noe om utviklingen i dette store landet.

Kina.jpg
Foto: «Bullet train to Changsa«, av Joshua Shinavier. Tilgjengelig under C.C. Licence 2,0

 

Noe som jeg vurderer som noe mindre bra er at Kina og kineseren nærmer seg vesten på flere måter kulturelt sett. Gucci vesker, designer dongeri, Mercedes, McDonalds, Starbucks og iPhone blir standardutrustning for flere og flere kinesere. I rekordfart. Den kulturelle reisen fra Norge til Kina blir dermed også stadig mindre for hvert besøk. Selvsagt er utvikling bra, men det er retningen på utviklingen som jeg tror ikke nødvendigvis er tjenlig hverken for kineseren eller nordmannen.

Kommunikasjonslinjene blir flere og raskere. Kina blir mer og mer en del av den globale landsbyen. Kulturer endrer seg. Når jeg er rundt på fabrikkene så ser jeg også at dette har positiv effekt på forholdene der. Lønningene stiger, sosiale ordninger blir bedre, organisasjonsfriheten større og HMS mer ivaretatt. Flere og flere får internasjonale sertifikater og tar inn over seg at dette med å ta vare på arbeiderne er et viktig element i forretningsdriften.

Denne gangen tar turen mellom Ningbo og Shanghai cirka 3 timer i buss. Neste gang jeg er her kan vi ta toget på 80 minutter. Tid er penger, mener noen. Andre mener vi mister tid fordi vi vil vinne tid (J. Steinbeck). Antar at tiden selv vil vise hvem, om noen, får rett.

Se også bloggposten: Nordmenn vil ha åpenhet!

Jan Halvor Bransdal, CR Ansvarlig, Stormberg AS

 

Jan-Halvor-Bransdal-tw.jpg

 

Comments

comments