Har du tro på partneridéen?

Siden oppstarten i 1998 har en stor del av Stormbergs omsetning kommet gjennom våre dyktige forhandlere. Vi har i dag i underkant av 400 små og store butikker, de fleste sportsbutikker, som selger Stormbergs produkter til sitt lokalmarked og nettverk. Kanskje tiden er inne for også å gi Stormbergs følgere i sosiale medier muligheter til å tjene penger på å selge Stormbergs produkter til sine sosiale nettverk?

Noe så sjeldent som rolige feriedager gjør at kreativiteten har ekstra gode levekår. Dagene mine preges ikke av møtevirksomhet og det blir anledning til å tenke nye tanker, bla i forhold til den fremtidige utviklingen av Stormberg.

I Stormberg er vi i den heldige situasjonen at vi har mange tusen følgere i sosiale medier som har vært med på å utvikle virksomheten. Vi har vært åpne om hvordan vi driver og lagt til rette for dialog. Våre venner har tatt i mot invitasjonene og vist stort engasjement. Dere har deltatt i produktutviklingen og kommet med forslag om hvor vi skal etablere nye Konseptbutikker. Dere har også bestemt alt fra logofarge, slagord, nye produktnavn og nye fargekombinasjoner på våre produkter.

Jeg vurderer om tiden nå er inne for å la de av Stormbergs følgere som ønsker det, få mulighet til å bli Stormbergpartner. Et partnerskap som innebærer at man kan anbefale Stormbergs produkter til sine sosiale nettverk og få en fast prosentvis andel av det vennene og medlemmene av det sosiale nettverket kjøper.

Det blir i så fall Stormbergs nettbutikk som blir plattformen for gjennomføring og driften av partnersalget. Tanken min er at vennene og medlemmene i den enkeltes sosiale nettverk foretar kjøp i nettbutikken på vanlig måte, men ved registrering av kundeforholdet så fylles det ut en egen partnerskapskode. En kode vennen får fra Stormbergpartneren.

Koden gjør det mulig å foreta ukentlig utbetaling til Stormbergpartneren av den prosentvise andelen av kjøpet til alle vennene til den aktuelle partneren.

Det Stormbergpartneren gjør er å anbefale og linke til ett eller flere Stormbergprodukter til sine venner og samtidig be de oppgi partnerkoden dersom de registrere seg som Kunde og handler hos stormberg.no. Partnerkoden gir vennen en fast rabatt på alt kjøp (eksempelvis 3%).

Stormbergpartneren får dermed betalt for anbefalingen de foretar og vennen får både et anbefalt produkt og en partnerkode som gir de rabatt ved kjøp. En vinn, vinn situasjon.

seile.jpg

Jeg har ikke vurdert nøye hvor stor den prosentvise andelen til Stormbergpartneren bør være, men i eksemplene nedenfor har jeg tatt utgangspunkt i 7%.

-Dersom man eksempelvis har kjøpt en Oksøy seiljakke, og som Stormbergpartner anbefaler sine venner å kjøpe jakken, vil kjøp fra to av vennene gi en utbetaling til Stormbergpartneren på kr 279,90 (kr 1 999,- x 2 jakker x 7%)

-Dersom man eksempelvis har kjøpt inn klær til barnehagestart, og som Stormbergpartner anbefaler sine venner å kjøpe inn barnehagetøy fra Stormberg, vil gjennomsnittlig kjøp for kr 1 500,- av 10 venner gi en utbetaling til Stormbergpartneren på kr 1 050,- (1 500,- x 10 x 7%).

-Dersom man er et idrettslag eller organisasjon, og som Stormbergpartner eksempelvis anbefaler medlemmene å kjøpe et Stormbergprodukt (kanskje med organisasjonens trykk?) til kr 250,-, vil kjøp fra 100 medlemmer gi en utbetaling på kr 1 750,- (250,- x 100 x 7%) osv.

Et slikt partnerskapssystem er ikke noe nytt, men det vil være nytt for Stormberg. Det er en forretningsmodell som foreløpig ikke er diskutert internt hos oss, og personlig ser jeg både fordeler og ulemper med en slik modell. Dersom responsen på denne bloggposten blir positiv, vil vi imidlertid ta en intern vurdering av en partnerskapsmodell. Ender prosessen opp med at vi lanserer dette, vil jeg tro tidspunktet blir en gang i løpet av 2012.

Har du tro på partneridéen? Hva mener du skal til for at dette skal fungere i praksis? Synes du det blir galt å skulle tjene penger på det vennene dine kjøper ut fra dine anbefalinger? Hvilke muligheter og utfordringer ser du?

Se også bloggposten: Magefølelse

Kommentarer

Kommentarer

11 Comments
 1. Utrolig spennende å lese blogginnlegget og kommentarene. På Service og samferdsel snakker vi ofte om deg som et eksempel på en alternativ måte å drive business på. Jeg tror det blir helt feil å ødelegge ditt gode rykte med et nettverks salg. Det er alt for mye muffens med nettverk og pyramider som utnytter egne venner til å tjene små penger.

  Stå på med alt det gode du gjør for samfunnets tapere. Bruk heller mer energi der – det er glimrende slik du jobber – og ikke fall for en enkel måte å tjene litt ekstra penger – du kan fort miste ditt gode omdømme – og det er mye mye mer verdt. Er du i Eidsvoll en dag så skulle vi gjerne hatt besøk av deg for å fortelle om ditt konsept til Salg og service elever.

 2. Takk for veldig interessante og gode innspill fra dere som så langt har gitt kommentarer til bloggposten!

  Kommentarene bekrefter at det er grunn til å tenke seg godt om før en eventuell Stormbergpartnermodell, eller Stormberg-nettpartnermodell, innføres. "Digitale homeparties", som @hakonstrand, kalte det, kan imidlertid være en spennende fremtidig distribusjonskanal, men det må balanseres ut i forhold til andre distribusjonskanaler, troverdighet i og til det sosiale nettverket må opprettholdes, og vi må ivareta muligheten for at samfunnsnyttige og humanitære organisasjoner kan tilgodeses.

  Innspillet ditt, Are, er absolutt interessant å se nærmere på. Vi kommer tilbake til denne saken i forbindelse med vurdering av eventuell ny nettbutikkplattform for stormberg.no.

 3. Jeg synes dette er en utmerket ide, jeg jobber til daglig med online marketing som digital rådgiver, samtidig som jeg jobber som aktiv partner i et nettverks-selskap. Selskapet jeg jobber for med nettverk har agentur på et fransk tradisjonelt kaffehus. Dette er en sterk merkevare i frankrike, men ved nysatsning i nye land brukte de nettopp Network Marketing fordi dette er en utrolig effektiv kanal i disse tider, med tanke på den forandringen sosiale medier bringer inn i hverdagen til folk.

  Ser utrolig mange gode synergier fra å jobbe med disse to markedsføringsmetodene samtidig, det er utrolig mange likheter mellom det du nevner her og affiliate marketing som er en godt annerkjent markedsføringsmetode på nett (tradedoubler).

  Samtidig som det også er mange likheter mellom det du snakker om og Network Marketing som er en annen måte å få folk til å spre det glade budskap, men som går mer på at folk faktisk selger produktene for deg!

  Tiden er moden for "tradisjonelle bedrifter" å tenke i disse baner nå som web har gått fra å være et tradisjonelt push medium til å bli mere pull.

  Så det var en som syntes det kunne bli for mye paralleler mellom "tupperware metoden" og et seriøst selskap. Jeg tror ikke det, dette bare viderefører engasjementet til folk som er fornøyd med produktet, kan de tjene penger på det i tillegg så er jo det bare bra! Sjansen for at de også bare velger å ta det ut i nye Stormbergprodukter er jo også ganske stor.

  Jeg mener iallefall at dette er en genial ide, og at du kanskje er den første som tør å gjøre dette med et tradisjonelt merke, men kommer definitivt ikke til å bli den siste.

 4. Sett at dette bare gjelder venner, så ville det føles rart å tjene penger på de. Dersom man istedet anbefaler på en blogg, twitter, facebook(?) osv, blir det en annen sak. Så handler det jo også om at partneren må ha troa på klærne, og ikke bare være ute etter pengene. Det er et viktig poeng. Modellen/ideen din er svært lik som andre modeller i bloggverdenen, og det har gått bra såvidt jeg vet.

 5. Med tanke på troverdighet i vennekrets, så er nok denne avhengig av at en er "uhildet". Hvis jeg vet at en kompis for betalt for å anbefale/selge meg et produkt, så blir jeg mer skeptisk. Derfor er jeg ikke tilhenger av noen form for nettverkssalg/MLM.

  Imidlertid er det enda mer troverdig å se andre venner faktisk kjøpe og bruke et produkt selv.

  Det skal da være mulig å koble utsjekksprosessen opp mot Facebook, sånn at en ved kjøp kan vise i Facebook-feeden sin at en har kjøpt et Stormberg-produkt. Dette vil gi en positiv eksponering, og kan nok drive noe trafikk og mersalg. (Kontakt meg om du vil vite litt om bakenforliggende tall).

  Dette er igjen mulig å tilpasse funksjonalitet i utsjekk for å kunne gi en viss godtgjørelse for å dele kjøpet på Facebook – og kalkyler for rabatt kan baseres på gjennomsnittlig konverteringsrate/visningsfrekvenser osv.

 6. Kanskje ikke overraskende er jeg på samme banehalvdel som de tre foregående som kommentere.

  Å tjene penger på nettverket sitt gjennom sosiale medier er etter min mening risikabelt. Partnerideen du beskriver er spennende og jeg synes dere skal gå videre med å utvikle. Men jeg begrunner en skepsis også likt som de foregående:

  (1) Dere er pr idag troverdige i sosmedier; en som anbefaler et produkt for provisjon nyter ikke den samme troverdigheten. Jeg tror altså også at det er en risiko for at det vil ta ned kredibiliteten deres.
  (2) Jeg veit heller ikke om det er særlig penger i det.

  Men tanken med knytte seg til organisasjoner er god, men igjen er det noe med imaget dere velger. Friv organisasjoner blir nedrent av bedrifter med konsepter og produkter som skal selges ved hjelp av deres anbefaling og nettverk. Oftest virker det bedriftene har mer igjen for dette enn den frivillige organisasjonen. Det er et ulike forhold. For frivillige organisasjoner er det fort gjort å glemme at deres hovedoppgave ikke er å pushe produkter, men å drive deres kjernevirksomhet. Dette må ikke Stormberg bidra til.

  Stormberg står veldig godt på egne ben og må, dersom man inngår i en slik ordning, finne en partner som står godt til dere og en som dere står godt til. Altså ikke hvem som helst. Jeg tror Steinar vet at jeg mener at Røde Kors og Stormberg er en god match. En annen opplagt partner er Turistforeninga.

  Men å finne modellen for samarbeid, hvilke aktiviteter som skal drive salg og utløse inntekter, har jeg ikke svaret på. Men det må tenkes klokt her, og kanskje viktigst, må det tenkes klokt sammen med aktuelle organisasjoner.

  Jeg har ofte lurt på hvorfor ikke noen aktører tar mer tak i ‘nye’ idretter/aktiviteter som har mange og økende deltakere, men som ikke er tradisjonelt ‘norske’ og derfor ikke får mye oppmerksomhet i media. Her er noen eksempler, som kanskje ikke er aktuelle for Stormberg alle sammen, men noe ideer.

  Innebandy – hurtig voksende idrett som samler mange; lav terskel for deltakelse

  Basket – stor tilslutning i bymiljøer og blant minoriteter

  ‘cachebevegelsen’ – turgåere som også er skattejegere. Internasjonalt nettverk; ikke ‘topp-idrettsfokus’; lett å kombinere med sosmedier.

  Tja det var noe . . . .

  Lykke til.l

 7. Takk for gjennomtenkte og gode kommentarer så langt. Her kommer det frem mange momenter som er viktige å tenkte gjennom. Virkelig gode innspill.

  Det at eventuelle Stormbergpartnere kan bestemme at andelen sin skal gis direkte til humanitære- og samfunnsnyttige formål, er en absolutt en god idè som må tas med i betraktningen dersom vi ender opp med å utarbeide en Stormbergpartner-modell!

 8. Hei

  For å begynne med konklusjonen. Jeg tror ikke det er noen god løsning. Jeg tror det bidrar til at Stormberg blir assosiert med "tupperware party". Det undergraver deres egne forhandlere, og vil også kunne skape forvirring om pris og tilbud på deres produkter.

  Jeg liker produktene. Spesielt er jeg storbruker av fleecegensere. Jeg liker også å kikke i butikkene, senest var jeg som turist innom Stormberg i Svolvær. Min mening er at det er rimelige produkter med god kvalitet. Det skal Stormberg og alle forhandlerne være stolte av.

  Jeg har flere ganger blitt tilbudt produkter fra såkalte "privat" selgere blant familie og venner. Det være seg alt fra sunnhets produkter til forbruksprodukter som tannpasta og såpe. Det skal visstnok være billig å handle dette gjennom disse, fordi de får kvanta rabatt. Problemet er ofte at produktene ikke er kjente, og ikke har den kvaliteten at kjedene ønsker å ta de inn i sine butikker. Da bruker de andre veier til forbrukeren.

  Her har vi en situasjon der Stormberg er ett kjent og etablert merke, de har ett godt rykte, og produktene er spennende. Flere kjeder utenfor Stormbergs egne forretninger fører ulike produkter, og så har man sin egen nettbutikk.

  Jeg har ikke sammenlignet priser i nettbutikken, i forhold til priser i deres konsept butikker, eller hos andre kjeder. Noen gjør sikkert det også. Det kan også tenkes dere kjører ett noe annet sortiment på nett enn hva dere kjører i butikkene. Det er viktig å tjene kjedens butikker, bygge relasjoner med de personer som satser tid og penger på disse konseptene. De har i likhet med dere stor tro på produktene, de ser muligheter for å kunne leve av å selge deres merkevarer, med høy leiekostnad på sentrene, samt personal kostnader.

  Jeg liker tanken på andre konsepter. Folk er kanskje blitt for late til å handle. Kanskje deres målgruppe trives bedre ute i naturen, enn inne på ett kjøpesenter. Jeg ville heller arbeidet videre på tanken om ett "partnernettverk", kanskje gjennom butikkene deres også. Trekke folk til en av sine 400 små og store butikker. Behold merkevaren og det gode ryktet. Ikke bli en ny tupperware… 🙂

 9. Litt av greia med det at vi stoler på naboen og venner i forhold til anbefalinger av produkter er jo at de IKKE har egeninteresse i om vi kjøper eller ikke. Hadde jeg blitt presentert for en slik stormbergpartner hadde jeg antagelig vært atskillig mer kritisk overfor informasjonen personen ga meg om Stormbergs produkter, og i mange tilfeller ville jeg følt meg "solgt" til. Samtidig er det vanskelig for stormberg å sikre, skal vi si, kvaliteten på selgerne. Sjansen er stor, til og med kanskje veldig stor, for at stormbergpartnerne med sine, skal vi si, ukvalifiserte salgstriks gir meg som kunde et negativt inntrykk av stormberg.

  Affiliatemarkedsføring på nettet fungerer på denne måten. Annonsører betaler glade amatører og semi-profesjonelle aktører for å selge produkter på mer eller mindre tillitsvekkende nettsider. Ofte tar jeg meg selv i å tenke "ønsker virkelig dette firmaet å bli assosiert med dette nettstedet eller denne oppførselen?"

  Et annet forslag, som jeg synes passer Stormbergs profil MYE bedre er en slags versjon av Grasrotandelen fra Norsk Tipping, der stormbergpartnerne fikk penger til "sitt" gode formål, som kunne vært alt fra humanitære organisasjoner til idrettslag. Vi har små problemer med å avslå/godta henvendelser fra familie, venner, etc på at vi må sette opp deres idrettslag på grasrotandelen på spillekortet vårt, fordi vi forstår at penga går til et godt formål og den greia der.

  Hvordan dere eventuelt løser dette i praksis har jeg ikke tenkt videre på, men forslaget er herved levert 🙂

 10. Spennende, men jeg er også delt i synet på en sånn ordning. I dag anbefaler jeg gjerne Stormberg til venner og kjente og skryter av dere når jeg føler for det, enten det er på twitter, facebook eller ansikt til ansikt. Det gjelder både klærne og det som gjør Stormberg til noe mer – og i mine øyne bedre – enn bare en turtøyleverandør.

  At dere har lyst til å belønne mg økonomisk for dette synes jeg intuitivt er hyggelig, men jeg føler også at det kan bidra til å så tvil om mine anbefalinger; gjør jeg dette for pengene eller fordi jeg tror på det. At jeg samtidig blir en aktiv delatker i rekrutteringen av kunder (som jeg prinsipielt foretrekker å skrive med liten bokstav, selv om jeg skjønner at dere kaller oss Kunder), skaper en binding og krever at jeg kommersialiserer vennekretsen min.
  For noen er det uproblematisk, for meg ligger det en sperre der. Det blir en parallell til at jeg aldri har vært frist av MLM eller andre lignende salgsformer – jeg foretrekker å skille mellom "business" og "pleasure".

  Hadde jeg profilert meg som turmenneske, ved å for eksempel blogge om det, er det mulig det hadde stilt seg annerledes. Hadde friluftsliv vært noe jeg drev med som nettopp business, hadde jeg allerede vært godt over i den kommersielle leiren.

  Best samvittighet hadde jeg kanskje hatt om jeg innimellom delte en lenke som ga venner og kjente rabatt, mens partnerprovisjonen gikk til Røde Kors eller en annen organisasjon – litt som Norsk Tippings grasrotandel. Det ville kanskje også vært den løsningen som er mest i Stormbergs ånd?

Comments are closed.