Gjesteblogger: Så møtes vi i døra

Når en møter seg selv i døra blir det ofte trangt og sjelden noen god opplevelse. Tekstilindustrien er nå på god vei til å oppleve nettopp dette. Lave priser på klær, sko og lignende over veldig lang tid har gitt godt vante kunder både i Norge og mange andre steder. Som skrevet her på bloggen tidligere så er dette nå for alvor offer for endring. Aldri har svarene fra produsentene vært mer entydig.

Sammen med produktsjefen i Stormberg er jeg nå på inspeksjonsrunde hos et utvalg av våre produsenter i Kina. Samtlige kan rapportere om lønnsøkninger på rundt 30 prosent siste året, og stigende. Prisen på bomull har steget med mellom 30 og 50 prosent siste år, og stigende. Med en dårlig bomullshøst og flommen i Pakistan så kan fort prisene fortsette å galoppere. Prisene på øvrige materialer har også steget betydelig, men ikke i like stor grad som bomullen.

Tilbake til fabrikkarbeidernes lønninger, så henger dette en del sammen med mangelen på arbeidskraft som mange tekstilfabrikker har opplevd og fortsatt opplever. Totalt sett i Kina så er det ikke mangel på arbeidskraft, men det er en mangel på kvalifisert arbeidskraft som vil jobbe i en lavstatus og lavtlønnet bransje som tekstilbransjen. I tillegg er det gjort grep fra regjeringens side i forhold til distriktsutvikling som gjør det mer attraktivt å bli på landsbygda.

Så ser vi også at det er en ny generasjon arbeidere på arbeidsmarkedet. Utviklingen i Kina har vært dramatisk de siste årene og forholdene for folk flest har blitt betydelig bedre. Ettbarnspolitikken har gjort at det er blitt lettere å ta vare på sønnen/datteren, noe som gjør at de får det mer komfortabelt. Samtidig er tilgangen på informasjon blitt bedre, noe som gjør at verden blir mindre og lettere å utforske. En mer omreisende og rastløs ungdom er ofte resultatet. Dette merker tekstilindustrien.

Syerske-på-hanskefabrikk-blogg.jpg

Vi som kunder etterspør stadig mer klær. Ordrebøkene til fabrikkene er mer enn fulle. Og arbeidere er blitt en knapp ressurs. Dette påvirker Stormberg og resten av bransjen. Prisene øker, små volum blir nedprioritert og leveringstidene blir en stadig større utfordring. Fra å være i en posisjon der en kunne presse priser hardt er det nå fabrikken som i mye større grad sitter med de gode kortene på hånden. Presset snur. De lave lønningene vi sammen med IEH og andre har jobbet med å øke, øker nå veldig fort.

Les også bloggposten: Jakten på løsninger

Jan-Halvor.jpg

Jan Halvor Bransdal, CR ansvarlig

Kommentarer

Kommentarer

6 Comments
 1. Jeg vil heller ha klær som er holdbare, passer godt, er god kvalitet og som jeg liker nok til å beholde i mange år enn klær som bare er billige. Da har jeg bedre plass i klesskapet, trenger ikke handle så ofte og sparer penger i det lange løp.
  Og hvis tekstilarbeiderne i Kina har skikkelige arbeidsforhold, behøver jeg ikke føle skyld over å kjøpe kinesiskproduserte varer, som ofte er det eneste valget uansett.

 2. Jeg håper det blir slik at det er de bedrifter som tar samfunnsansvar og som leverer gode, rettferdige og miljøvennlige produkter som vinner, men jeg er redd det er et stykke fram dit. Jeg må bidra med mitt ved å velge nettopp slike bedrifter. Lykke til videre!

 3. Veldig interessante observasjoner. De fleste i Norge har nytt godt av lave priser på klær i lang lang tid og det burde jo ikke komme som noe sjokk på noen at dette måtte snu en gang. Så får man heller faktisk begynne å tenke på om det virkelig er nødvendig å kjøpe det eller det plagget.

  Var innom en større sportskjede i går og fruen ville kjøpe ikke bare ett par fleecehansker til eldstemann, men to, i tilfelle vi mistet det ene paret. DA måtte jeg si ifra og hun var jo enig også …. det var jo bare så billig at hun ikke tenkte på det.

  Erik

 4. Ja, vi er for godt vant. Vi skal ha gode klær til usannsynlig lave priser. Jeg tar meg selv stadig i å jakte på gode priser istedet for å spørre meg selv om prisen er rettferdig? Billig betyr lav lønn og dårlige arbeidsforhold samt dårlig miljø rundt fabrikker (for miljøsikring koster). Alt dette for at vi skal kunne fråtse i billige klær og annet som vi kaster altfor fort fordi vi vil ha nytt. Jeg ønsker fair trade, fair made og flere lokale varer. Da må jeg slutte med å kun jage gode priser. Men lett er det ikke, hverken for oss eller dere antar jeg.

 5. Dette var spennende.

  Sitter på bloggkurs i Hamar.

  Bruker Stormberg som eksempel på bedrifter som har lykkes med sin satsing.

  Vi har et spørsmål. Hvordan har din satsing på blogg og sosiale medier påvirket omsetningen til bedriften.?

  Svar hvis du tør.;)

Comments are closed.