Barnereklame

I 2007 etablerte Dyreparken i Kristiansand og Stormberg et samarbeid. Vi utviklet en Dyreparken barnetøyskolleksjon, vi produserte arbeidstøy for de mange hundre ansatte i Dyreparken og året etter bygde vi attraksjonen Stormberget inne i Dyreparken.

Bakgrunnen for at vi bygde Stormberget var fellesnevnerne som Dyreparken og Stormberg har i målgruppe. En av Stormbergs hovedmålgrupper er småbarnsforeldre, og i Dyreparken får vi en eksponering overfor mange av våre etablerte og potensielle kunder.

Selv om vi lager barnetøy, er ikke barn i målgruppen til Stormberg. Vi selger ikke klær til barn, vi selger til foreldrene. Markedsføringen vår er derfor konsentrert mot småbarnsforeldrene.

Når jeg går i Dyreparken og hører 3-4 åringer si til foreldrene sine at de vil i Stormberget, så det på den ene siden hyggelig at Stormberget har blitt så populært å leke og klatre i. På den annen side viser barnas «etterspørsel» at etableringen av Stormberget er i et grenseland for hva jeg mener vi bør tillate oss å gjøre rent markedsføringsmessig.

Stormberget er et kommersielt tiltak, og det er isolert sett greit nok, for Stormberg er en kommersiell aktør som lever av å selge turtøy til turglade familier. Men vi ønsker ikke å ha kjøpsutløsende markedsføringstiltak rettet mot barn. Likevel viser eksempelet Stormberget at vår markedsføring også påvirker barn – vi har også barnereklame. Det er et dilemma.

Eksempelet ovenfor er dessverre ikke unikt. Snarer tvert imot. Det er en beskrivelse av den kommersielle hverdagen vi alle lever i. Voksne og barn «bombarderes» daglig med masse reklamefremstøt, og verre blir det trolig i fremtiden.

I går var mine to minste barn på den nye Knerten filmen. Det ene av barna med Knerten figuren trygt plassert i hånda. Tidligere denne uken hentet jeg et av barna mine i barnehagen, og en «gave» lå i hylla: Et pannebånd fra Turistforeningen med Danica Pensjon trykt med godt synlige bokstaver på den ene siden.

Det såkalte reklamefrie NRK er også en dyktig produktpucher overfor barn. Om det heter Blåfjell eller Postmann Pat, så hadde lisensprodukter fra denne type serie aldri fått en stor utbredelse om det ikke hadde vært for den betydelige eksponeringen NRK har sørget for.

NRK har til og med et heleid datterselskap, NRK Aktivum, som har som formål å bidra til mest mulig inntekter til NRK, bla ved å selge produkter basert på Barne TV programmer.

Etter at jeg ble far, har jeg forstått at det ikke lenger handler så mye om å beskytte barn mot reklame og markedsføring. Det slaget er tapt. Det handler nok mer om å gjøre barna til kritiske mottakere som er flinke til å filtrere.

***

Her kan du lese mer om samarbeidet mellom Dyreparken og Stormberg.

Se også bloggposten: Reklamemakernes retusjering av barn

Kommentarer

Kommentarer

One Comment
  1. Dette innlegget står det respekt av. Det er godt å lese at du tenker over disse tingene, og er ærlig om det. Jeg er ganske så lei all reklame vi blir pådyttet på tv, nett, buss, trikk og radio, men det verste er den reklamen som retter seg mot barn. Det er fint å se at du og Stormberg tar ansvar (også på dette området).

    Vi burde alle lære oss å være kritiske 🙂

Comments are closed.