Smøre godt og kjøre godt

De siste månedene har det dukket opp en rekke saker med eksempler på kritikkverdig gavepraksis i det politiske miljøet. Enkelte av sakene som er avdekket, må kunne karakteriseres som bestikkelser. Avsløringene overrasker meg ikke. Jeg kjenner igjen mønsteret fra næringslivet.

Nordmenn har hatt en tendens til å tro at i Norge så vi ikke noen kultur for smøring, bestikkelser og korrupsjon. Etter å ha drevet all Stormbergs produksjon i Kina i over 12 år, er det min erfaring at vi i Norge har en sterkere kultur for smøring og bestikkelser, enn tilfellet er i Kina.

I en bloggpost fra juni i fjor, skrev jeg om den norske smørekulturen. Jeg fortalte om smørforsøk jeg er har opplevd både fra banker, mediebedrifter og fra potensielle og etablerte leverandører til Stormberg.

Det mest kuriøse smøreforsøket jeg har oppled til nå, må være den gangen jeg ble spurt om å komme og holde et foredrag på en konferanse om samfunnsansvar. Arrangør skrev til med at dersom jeg ville komme og holde  foredrag på konferansen, som skulle arrangeres i kort reiseavstand fra der jeg bor, så skulle de spandere hotellovernatting, og «jeg måtte gjerne ta med kona».

shhh.jpg
Shhh… av Gustty. Tilgjengelig under CC by 2.0 lisens 

Når selv miljøer som til daglig jobber med samfunnsansvar, er så lite bevisste på smøre- og bestikkelseskulturen, at de foreslår å spandere en unødvendig hotellovernatting og bespisning til foredragsholder og foredragsholderens kone, for å få den foredragsholderen de gjerne vil ha, så er det et lite men avslørende eksempel på den norske smørekulturen.

Det er på høy tid at både offentlige og private virksomheter tar et oppgjør med egen praksis og holdninger til smøring og gaver. Den enkelte må bestemme seg for om de vil smøre og om de vil la seg smøre.

De uklare og uheldige skillelinjene i Norge mellom gaver og sponsing må også ryddes opp i.

Her kan du lese den gave- og sponsorpolicy som gjelder for Stormberg og Stormbergs medarbeidere.

Se også bloggposten: Sparebanken Minus

Comments

comments