Pappløs

Det er nok mye sannsynlig at jeg ikke er best i byen når det gjelder søppelsortering og bevissthet i forhold til produkter med lite emballasje. Når jeg ser på søppelberget vi er i stand til å generere i egen husholdning, så håper jeg faktisk at det er mange som er bedre enn meg på akkurat dette. Den velkjente og tunge turen fra kjøkkenbenken til søppeldunkene på gårdsplassen blir foretatt urovekkende mange ganger i løpet av en helt ordinær uke.

Når jeg sitter og blar i årsrapporten til Grønt Punkt Norge så er det en mager trøst å se at jeg ikke er alene om å anskaffe og kaste en masse. Det er nemlig ikke bagatellmessige tall de opererer med når de oppsummerer emballasjen som er samlet inn i 2009. Eksempler kan være 19 252 000 kilo drikkekartonger og 111 920 000 kilo plastemballasje. Så kan en jo spekulere i det som ikke er samlet inn og kommer tillegg. Og dette er bare snakk om sortert emballasje gjennom én ordning. Når en tenker på alt det andre rasket en ikke gidder å sortere, og som kommunen ikke tar seg råd til å lage ordning for så er ikke dette noen lystig tanke.

overkill_emballasje.jpg
”Overkill” av cell105. Tilgjengelig under C.C. License 2,0.

Joda, det begynner å komme forbrenningsanlegg og andre mer eller mindre lure løsninger som kan utnytte avfallet vårt på en mer bærekraftig måte, men det rokker ikke ved at dette må tas ved roten. Når en kjøper en liten dings, smeltet inn i et plastbrett (som for øvrig er umulig å få av), lagt i plastpose med glorete trykk, tullet inn i papp og papir tilsvarende et middels skogholt og uoppfordret puttet i en ny feit plastpose ved kassa så trenger en ikke mange vekttall for å forstå hvor elendet starter.

Samtidig som jeg som forbruker må ta større ansvar for å bli både flinkere til å redusere og sortere avfallet jeg gir ifra meg så MÅ produsenter ta sin del og ikke tvinge på meg unødvendig søppel. Stormberg er en produsent og en Grønt Punkt Partner. Det forplikter. Derfor har det vært tatt grep for redusert emballasje, og nye grep vil bli tatt. Her tar vi mer en gjerne imot tips fra deg om du har sett eller fått noe med Stormbergplagget som du kunne vært foruten. Jeg ser gjerne at vi kan redusere innrapportert avfall per plagg til Grønt Punkt neste år!

Se også bloggposten: ”Nå tar vi av undertøyet

Jan Halvor Bransdal, CR Ansvarlig, Stormberg AS

   Jan-Halvor-Bransdal-tw.jpg

 

Comments

comments