Gjeldsberg

Få steder er vel hukommelsen så svak og saueflokkmentaliteten så sterk som på børsene. For et par måneder siden ble Oslo børs spådd i nye høyder. «Alle» var enige om at økonomien i «verdens rikeste land» var sterk, oljeinntektene strømmet inn og Norges Bank gjorde et nytt rentehopp blant annet fordi de mente bedrifter og folk flest ville tåle de økte kostnadene.

I dag er det meste beksvart. Oslo børs og verdens børser har startet en ny uke med børsfall. Analytikere og økonomieksperter som for noen måneder siden forklarte hvorfor alt gikk til himmels, forklarer nå hvorfor alt går til helvete.

Det har vært få fundamentale endringer de siste månedene, og for meg som betrakter børs- og investormiljøet på avstand, er det vanskelig å forstå hvorfor børsfallene kommer som en overraskelse på markedene.

Bruker privatpersoner og bedrifter mer penger enn de har, og kjøres det med lånefinansierte underskudd år etter år, så smeller det til slutt.

På samme måte er det med en nasjon. Bruker et land mer penger enn økonomien tillater og finansierer landet budsjettunderskudd av nye låneopptak år etter år, så smeller det til slutt.

Et voksende gjeldsberg er et problem både for privatpersoner, bedrifter og nasjoner. Jeg er en amatør i børssammenheng, men jeg har forstått såpass mye om økonomi at man ikke kan basere seg på å leve over evne med lånte penger. At det til slutt stopper opp for virksomheter og nasjoner som år etter år bruker mer enn de har, burde neppe overraske markedene.

I mange land må både privat og offentlig forbruk ned. Finanskrisen er for full fart inn i en ny fase hvor realøkonomien virkelig vil påvirkes og hvor velferdsgoder står i fare.

Norge har frem til nå i stor grad vært skånet fra finanskrisen sett i forhold til mange andre land. Når en representant for norsk finanspresse har en toppsak om at børsfallet sammenfaller med Brann sine sportslige prestasjoner, så kan det være et bilde på hvilken økonomisk drømmeverden Norge frem til nå har befunnet seg i forhold til de aller fleste andre land.

na24.jpg

Faksimile http://www.na24.no/article2910526.ece 

Jeg er redd det blir helt andre saker enn børsfall og fotballtabeller som kommer i fokus i månedene og årene som kommer i norsk finanspresse. De nye fasene av finanskrisen vil kunne gi lang mer alvorlige konsekvenser for Norge enn første del av finanskrisen.

Som jeg skrev i denne bloggposten fra august i fjor, tror jeg dessverre vi ikke har sett slutten på finanskrisen, bare begynnelsen.

Men hva jeg tror har heldigvis ingen betydning for børsutviklingen. Den er det saueflokken som bestemmer…

Se også bloggposten: Hvor skal G20-landene få pengene fra?

Kommentarer

Kommentarer

3 Comments
 1. Nå ble jeg egentlig glad selv om dette er skremmende Steinar. Når jeg hevder det du skriver, så himler folk ofte bare med øynene… Jeg mener som deg at noe er fundamentalt galt i verdensøkonomien, og dette kan ikke fortsette… I tillegg til gjeldsberget, så er det jo kravet om økonomisk vekst og ressursforbruket som ikke henger på greip. I lengden…
  Hva som vil skje kan en jo spekulere om, men det kan ikke fortsette. Det tror jeg egentlig burde være mulig å se for de fleste, men fornektelse er "dominerende strategi" i de fleste miljøer. Dessverre.
  Jeg tror de neste 30 årene vil by på store utfordringer for vår sivilisasjon – så får vi se om den er sivilisert nok til å takle dem!

 2. SIV JENSEN MÅ ALDRI KOMME TIL MAKT I NORGE…

  en person som står for alle de gale sakene…

  og syns det er helt greit å ta fra enkelte demokratiske rettigheter til fordel for andre..

  en maktsyk narkomisbruker som har gått på kokain…som spiller på fremmedfrykt..

  nei hun kjerringa der har ingenting som en politisk leder å gjøre…

  HUN HAR ALDRI GJORT NOE ANNET ENN Å SKRIKE Å GRINE OM andres feil…aldri har hun lagt fram et potensielt bra forslag eller gjort noe for sitt land.

  Kommer hun til makta er det bare å pakke sammen.. fordi da kommer BUSH RÅDGIVERE og hjelper hun ;D hahaha

  hadet bra NORGE

 3. Er det derfor de rødgrønne ansetter stadig flere byråkrater og det "offentlige" eser ut til "syke" dimensjoner, fordi han har lært av Grekerne?
  LOL!
  Tror Statsråden må begynne å feie for egen dør før han kritiserer andre.
  Men det er jo typisk AP politikk, få fokus vekk fra egen politikk, og prat i vei om andre!

Comments are closed.