Gjesteblogger: Hva er 0,6% av tiden din verd?

0,6% av tiden din utgjør en time i uken. Det er 1 time av 168 timer. Hvis du tar vekk jobben som tar 37,5 time i uka, sitter man igjen med 130,5 timer. Sover du i gjennomsnitt 8 timer per døgn, har du fremdeles 74,5 timer tilgjengelig fritid. 1 time av tilgjengelig fritid utgjør 1,3% av tiden din.

Hvorfor lister jeg opp dette? Fordi jeg vil vise at en time i uka utgjør svært lite. Regnestykket ovenfor har ikke tatt med reisetid til/fra jobb, måltider etc, så det går vekk litt tid der også. Noen har svært travle dager med barn, treninger, overtid og andre forpliktelser i feks lokalidretten. Men mange av oss har alltid en time til overs.

For deg er en time kanskje ikke noe du tenker så mye over. For andre er en time av din tid det som utgjør forskjellen på en god uke og en dårlig uke. Det er ikke mye som skal til. Jeg snakker om frivillighetsarbeid.

Jeg har i flere år tenkt på at jeg skulle melde meg til noe frivillig arbeid, men med håndballtreninger 3 ganger i uken, kamper, hund og mann, så har jeg lent meg på hvileputa med at jeg «har jo tross alt et fadderbarn i Østen». Så det ble med tanken.

Så i 2010 startet Stormberg opp med en forsøksordning, hvor vi fikk tilrettelagt noen timer for veldedig arbeid dersom vi la inn egne timer. Ettersom jeg har hovedansvaret for Stormbergs samarbeid med de ulike organisasjonene, følte jeg at jeg måtte prøve dette. Så begynte planleggingen. Jeg visste at jeg ville prøve meg på besøksordningen til Røde Kors. Det kan være mennesker som er ensomme av ulike årsaker, har ulike sykdommer eller hvor familien ikke har mulighet til å følge opp.

Stormberg-blogg-frivillig-arbeid.jpg

Jeg tok med meg mannen min på møte med Røde Kors, hvor vi måtte gjennom et par kurskvelder før var vi klare til dyst. Utfordringen var å finne et egnet tidspunkt. Jeg trener håndball tre ganger i uka, mannen min spiller fotball og squash, samt at vi har en hund som krever sitt. Vi endte med å la hunden bli en del av turen, og la timen mellom jobb og min ene håndballtrening. Hver onsdag 17-18 skulle vi gå tur med Helge. Han lider av demens, familien bor i en annen by og han kom seg lite ut. Dette var en tidligere svært aktiv mann som måtte ut og gå tur for å ha god livskvalitet.

Siden starten av februar har vi gått tur med Helge i snø, regn og solskinn. Noen ganger lange turer, andre ganger gikk vi kun ut av døren og inn igjen. Han kjente oss alltid igjen og gledet seg hver gang vi kom. Og hunden ble populær blant de andre på hjemmet, så han fikk oppmerksomhet han også. Nå flytter Helge for å være nærmere familien sin, og onsdag var siste gang vi gikk tur med han. Men når jeg ser den gleden han har hatt av det, smilet som kom når vi hentet han, så vet jeg at den timen jeg «ofret» hver uke var verd hvert minutt. Nå må jeg ta kontakt med Røde Kors og finne en ny turvenn.

Har du fortsatt ikke en time til overs? Kanskje kjenner du noen som har det, for Røde Kors og andre trenger sårt frivillige til å gjøre en liten innsats. Som vi sier i Stormberg; små turer er også store eller små engasjementer er også store!

lineskaane.jpg

Line Skaane, markedssjef, @lineskaane

Kommentarer

Kommentarer

7 Comments
 1. Jeg mener alle slags demonstrasjoner, stands, plakatopphenging, osv… Om jeg er i uniform vil jeg før eller siden måtte vise bort noen, anmelde noen, eller mekle mellom noen. Intensjonene bak det som blir gjort av frivillige kan være kjempebra, men vi vet alle at det alltid kan finnes mennesker som er uenige. Disse kan være tilfeldige forbipasserende, eiere av bedriftene/butikkene som tilfeldigvis er i nærheten, fulle kranglefanter, eller lignende.
  Problemet er med andre ord ikke (alltid) de som står på stand/demonstrerer, men andre. Om jeg da er "kjent" som sympatisør av saken, kan min integritet bli satt i tvil av en, eller begge parter, noe jeg unngår om jeg ikke er medlem noen steder.

  Når jeg, om noen år, legger uniformen på hylla derimot, vil jeg nok bli mer aktiv som medlem i enkelte organisasjoner…

 2. Hva slags konfrontasjon mener du? Når jeg snakker om politiske organisasjoner, mener jeg typen Amnesty, Palestinakomiteen osv. Det meste er i grunn politisk, menneskerettigheter og menneskeverd er et politisk spørsmål. Aktivisme er politikk. At noe er politisk betyr ikke at man må være partipolitisk eller konfronterende.

  Det ene utelukker heller ikke det andre. Du kan både være aktiv i såkalte "nøytrale" organisasjoner, og delta i politiske organisasjoner.

 3. @Thomas: Jeg vet det finnes veldig mye politisk å henge seg på, men ut fra det jeg jobber med til vanlig velger jeg å stå utenfor det politiske når jeg har fri.
  Ikke misforstå: Jeg er levende opptatt av menneskeverd, miljø og politikk, men føler at jobben i uniform kan komme på kollisjonskurs med diverse ting. Jeg ønsker ikke å komme opp i det dilemmaet det måtte være å stå på "motsatt side" av vennene mine i en eventuell konfrontasjon – ikkevoldelig eller voldelig.

  Så jeg tror heller jeg finner en pensjonist å hjelpe med dagligdagse ting.

 4. Husk også at det er mange måter å bidra på! Jeg har selv i år blitt med i styret i Palestinakomiteen i Trondheim. Jeg er med på arrangementer/stands og lignende når jeg har mulighet, og siden jeg jobber med webdesign til vanlig så bidrar jeg med å utforme løpesedler og annet grafisk materiale. Andre, som f.eks er gode til å skrive, kan bidra med å utforme leserinnlegg etc. Det er alltids en plass for ditt engasjement. Og ikke vær redd for å bidra til "politiske" organisasjoner som Palestinakomiteen, Nei til EU, osv. Det er ikke så skummelt som folk tror 🙂

 5. Hei Regine, takk for det. Det blir fort litt "nærmere" når det blir fortalt på en slik måte kontra å få en brosjyre.

  Kristian; jeg ser dillemaet. Jeg gikk med det i mange år. Utenom treninger, hund, mann etc, skulle jeg ha inn venner, kafèbesøk, overtid etc. Derfor var det tiltak for meg å gjøre noe konkret. Men når muligheten kom, så var det bare å hoppe i det. Ved å sette en dag og en tid, så er det nå like fast som treningstidene mine, så det har blitt en vane. Men det finnes helt sikkert noen som ønsker en fleksibel hjelp også, alle er takknemlig for så lite, så en lapp er kanskje et godt sted. Muligens noen eldre som trenger hjelp til å handle ja? Lykke til videre!

  Ellers kan jeg nevne at jeg allerede vet om en som har gitt meg tilbakemelding på twitter idag om at hun allerede har vervet seg. Utrolig bra!

 6. Dette viser igjen at Stormberg er et firma som handler der andre snakker! Jeg blir stadig imponert av samfunnaengasjementet deres, og skulle ønske flere bedrifter tenkte som dere.
  Selv har jeg ikke tenkt på å gjørenoe slikt, men tanken er fristende. Å klare å kombinere 100% turnusjobbing, eget fotograf-firma og trening med dette kan bli vanskelig, men jeg skal gjøre et forsøk. Kanskje noe litt løsere i tid, så jeg slipper å få dårlig samvittighet om jeg må jobbe?
  Det er kanskje mulig å finne noen i nabolaget som sitter og er ensom, via en lapp på butikken eller noe? Hjelpe noen med å handle kanskje?

  Nok en gang aplauderer jeg engasjementet til Stormberg, og igjen får jeg lyst til å bytte jobb..

 7. En god tankevekker og noe vi alle burde bli minnet på. Lettere å ta tak i det når det blir konkretisert på denne måten. Et velskrevet og lettlest innlegg!

Comments are closed.