De mørke rom

Norge ser ikke ut til å være noe unntak i den katolske overgrepsskandalen som  rulles opp i land etter land. Tidligere katolske biskopen i Trondheim, Georg Müller, er nå under politietterforskning som følge av seksuelle overgrep mot en tidligere altergutt.

Lederen for de romersk katolske kardinalene mener den katolske kirken er utsatt for sladder. Fader Raniero Cantalamessa, som også er Vatikanets egen predikant og dermed den eneste som kan predikere for pave Benedikt, sammenligner kritikken av paven for håndteringen av anklagene om overgrep mot barn, med jødeforfølgelsene.

Dette er eksempler på at fremtredende ledere for den katolske kirken, ikke har forstått alvoret i overgrepsskandalen. De synes å være mer opptatt av å forsvare seg selv og inngrodde maktstrukturer, enn å viser omsorg overfor de som er utsatt for overgrep, og forhindre nye overgrep mot barn.

mr2.jpg
Illustrasjon: By Mats60 tilgjengelig under CC 2.0 lisens

Jeg skrev om dette i påsken i bloggposten «Paven kler det ikke», og jeg må si jeg er overrasket over en del av kommentarene som har kommet på denne bloggposten. Noen av kommentarene bagateliserer til og med seksuelle overgrep mot barn.

Noen hevder også at det er media som er skyld i stormen som den katolske kirke nå opplever. Det er selvfølgelig ikke korrekt. Den katolske kirke må selv ta ansvar for at den har kommet opp i denne situasjonen.

Jeg er veldig glad for at store deler av media de siste årene har rettet et kritisk søkelys mot maktmenneskene i den katolske kirke. Den katolske kirke har i århundrer vært en mektig organisasjon som har kunne operere uten kritisk innsyn utenfra. Misbruk av makt og misbruk av tillit har kunne foregå i de mørke rom.

Overgrepskulturen som har preget deler av den katolske kirken, viser at det er på høy tid at luftes ut av de mørke rom. Tiden hvor seksuelle overgrep mot barn kunne dekkes over og dysses ned, går forhåpentligvis mot slutten.

Se også bloggposten: Barna blir slått, og glemt

Kommentarer

Kommentarer

16 Comments
 1. Takk for en god kommentar, Kristian.

  Enig med deg i at det er på tide at kirkesamfunn verden over åpner døren og går inn i den tiden vi lever i.
  Paven og Vatikanet har i disse sakene vist at de ikke er i takt med eller forstår samtiden.

  Tiden bør være over for ledere i Den katolske kirke som nå er mest opptatt av å beskytte seg selv og den overgrepskulturen som har fått utvikle seg: http://blogg.stormberg.no/post/Unnlatelsessynd

 2. For meg er det Ikke noen forskjell om man er katolsk prest, luthersk diakon, fotballtrener, speiderleder, eller noen av de andre rollene vi menn(esker) kler oss i. Om man begår overgrep mot barn SKAL det slås hardt ned på. Det blir veldig feil for meg om for eksempel den katolske kirken kan tie om overgrep, eller drap, bare fordi overgriperen har fortalt om dette i et skriftemål.
  Jeg vet at den katolske kirkens skriftemål er en veldig gammel institusjon, men den stammer fra en annen tid. En tid da kirken hadde en mye sterkere posisjon enn i dag, og hvor lover og moral fløt mye mer sammen. Det er på tide at kirkesammfunn verden over åpner døren og tar spranget inn i det samme årtusen som alle vi andre lever i. Jeg er allikevel ikke så blind at jeg ikke ser at kirkesamfunn verden ober gjør mye godt for mennesker i nød, så selv om jeg er ateist er jeg ikke imot religion som sådan. Det jeg er imot er måten
  man hever seg over nåtidens lover, normer og regler, på grunn av noe som står i en gammel bok.

 3. Enig med deg, I.J.L., at det å sammenstille pedofili og homofili er helt irrelevant.

  Til de som i kommentarene ovenfor har sammenstilt homofili og pedofili, bør virkelig ta et oppgjør med egne holdninger (fordommer). Kanskje dere ville ha godt av å lese denne bloggposten? :
  Jeg blir kvalm av dere http://blogg.stormberg.no/post/Jeg-blir-kvalm-av-dere

  Du har rett, Finn Hjalmar, i at den katolske kirkes hemmelighold og forsøk på å dekke over mange av overgrepene, er et stort problem. En slik holdning fører til større risiko for nye overgrep. Det er på tide å lufte ut av de mørke rom!

 4. Alt i orden, PC. Slikt skjer. Forsøk gjerne å poste en gang til, så ser vi om linkene funker. Jeg kan slette kommentaren med linkfeil dersom den nye kommentaren funker bedre.

 5. “Ifølge Georg Müller er verken homofile prester, kvinnelige prester eller sølibatet tema for den offisielle katolske kirken.

  – Men den katolske kirke er vel ikke ukjent med homofile prester?

  – Jeg vil ikke utelukke at det finnes. Men prestene har strenge lover om å leve i sølibat, sier han.”

  Sjekk, The Intelligence Squared Debate, Christopher Hitchens and Stephen Fry vs The Catholics

  Is the Catholic church for good in the world? BBC-world, 2009.

  http://www.youtube.com/watch?v=8XpGyHJZ9b0

  http://www.youtube.com/watch?v…..re=related

  http://www.youtube.com/watch?v…..re=related

  http://www.youtube.com/watch?v…..re=related

  http://www.youtube.com/watch?v…..re=related

  Sjekk også disse linkene og les boka, God Is Not Great, How Religion Poisens Everything. The Hour: Interview with Christopher Hitchens.

  http://www.youtube.com/watch?v…..re=related

  http://www.youtube.com/watch?v=W9rGhUFJhWY

 6. Det er forferdelig at et barn blir utnyttet av en person som dette barnet uten tvil ser på som en fortrolighetsperson.

  Men som vi leser, har denne gutten fått en ganske stor erstatning fra den katolske kirken. Det skulle være meget interessant å vite når gutten fikk erstatningen, da han var barn eller etter han ble voksen. Hvis det var da han var barn, var det vel foreldrene eller andre foresatte som bestemte at dette ikke skulle bli politianmeldt, hvis det var etter han ble voksen, var det naturligvis hans egen avgjørelse.

  På den ene siden kan jeg forstå hvorfor de involverte reagerte slik de gjorde, men på den andre siden har jeg problemer med at det ikke ble politanmeldt for å forhindre at andre barn eventuellt ble utsatt for den samme skjebne som denne gutten.

 7. Nå er det en gang slik at mennesket har drifter. Sett da en mann i askese – skulle ta tanker og følelser rundt sex ta overhånd – hvem har han å "utnytte"? En voksen kvinne eller et barn som er lett(ere) å kontrollere? Barnet, det rene, skjønne barnet. Kvinnen er jo skjøgen eller opphøyd Maria. Se i litteraturen oppigjennom tiden og den er gjennomsyret med perversiteter. Barnet er lett å hysje – barnet tør ikke si i fra, barnet er tilgjengelig.
  Det er presteskapets sølibat som skiller de fra legfolket, de kommer et skritt nærmere helligdommen; folk frykter, akter og ærer. For ikke å nevne den greske homoseksualiteten; mentoren og eleven – den gamle og den unge.
  Hvorfor skjer dette? Det SKAL ikke skje. Seksuell frustrasjon som tar overhånd? En "falsk" tjener i herrens navn?
  Og ja, dette er nettopp slike ting som får meg til å kalle meg ateist; Hvorfor sette hva jeg mener i bås? Moralen er den som er viktig – da blir det feil å sverte den med en blodig/streng/dyster ramme.

 8. Homofili er helt irrelevant i denne sammenhengen. Det voksne mennesker frivillig foretar seg, har ingen andre noe med. Angrep på homofile er et typisk kjenneteng på totalitære holdninger.

  At mennesker er pedofile,kan de heller ikke noe for.Men i motsetning til de homofile må de holde driftene i sjakk, fordi de ellers påfører barn varige skader. Men mange overgrep mot barn skjer også av andre enn pedofile. De utnytter dem som personlighetsløse masturbasjonsobjekter.

  Seksuelle overgrep mot barn er en av de styggeste forbrytelsene som finnes. Det kan sammenlignes med mord, for det er ikke bedre å drepe sjelen enn å drepe kroppen. De som følger med på en del blogger vil vite at mange av de som lever i et angsthelvete på psykiatriske sykehus har vært utsatte for seksuelle overgrep som barn.

 9. @ Demone : Det er sant Maria, pedofili og homofili finnes i alle religioner. Men hvis vi ser på religiøse samfunn hvor prester gifter seg er tallet på pedo/homo veldig lav (i motsetning til katolsk kirke eller den norske når det kommer til homofili).

  Det er vel ikke bevist akkurat , er det? dessuten er det helt sikkert mørketall der , egne barn brukes sikkert i større grad, vanskligere å oppdage , vanskligere å tro ?

  Alle mennesker kristne som ateister bør ha en slik holdning til avik som pedofile har.
  Strengere straff for dem!!

 10. Det er sant Maria, pedofili og homofili finnes i alle religioner. Men hvis vi ser på religiøse samfunn hvor prester gifter seg er tallet på pedo/homo veldig lav (i motsetning til katolsk kirke eller den norske når det kommer til homofili). En kristen kirske skal representere moralske verdier og med det ikke skjule pedofile slik paven gjør. Eller tilate homofile prester slik norsk kirke gjør. Pga homofile prester og alt det umoralske tulle velger nordnem heller å være ateister..

 11. Jeg tror ikke på at det hjelper med sølibat , har man pedofile tendenser så har man det og trenger behandling , behandling er ikke en voksne kvinne akkurat, de vil få egne barn og dermed utesette disse for overgrep også, forgriper man seg så fortjener man STRAFF ! Det er ikke noe spesiellt for den KKirke , det er i alle kirkesamfunn , skoler , idrettarenaer , felles er at det dysses ned av overgriper og de sletter mest mulig spor og muligheter for å bli oppdaget.
  At mange er homofile det er vel opp til hver enkelt å ta oppgjør med seg selv på , men hva hjelper det da at de får gifte seg ?

 12. Jeg lurer på om dette egentlig er noe som er spesielt for den katolske kirke. Noen hevder at om prestene ikke levde i sølibat ville det vært mindre overgrep. Noe sier meg at det er en altfor enkel forklaring.

  Uansett! Det er bra at det blir avslørt!

 13. Pedofile bør straffes med døden! Her i Norge blir de "rehabilitert"?!?!!? WTF?? Så kalt "humanisme" er like ille for samfunne som pedofile prester. DVS ned med sekular humanisme og straff de prestene med døden! "Humanisme" og HIV od pedo prester er det samme!

Comments are closed.