Gjesteblogger: 57 kg reklame i postkassa ok for deg?

Alle har vi fått reklame i postkassa, og mange av oss har irritert oss nok over det til å skaffe oss «Nei til reklame» klistremerket som vi pent har plassert MIDT på postkassa. Vet du hvor mange kg reklame du mottar hvert år? Og løper du ut og handler etter å ha kikket gjennom reklamen?

En mann i Porsgrunn var så irritert over mengden uønsket reklame han fikk, og samlet alt han fikk i løpet av et år. Det var 57 kg og 340 gram! Hvor mange kg det blir tilsammen i Porsgrunn, og hvor mange kg det blir tilsammen i Norge, er ikke bare urovekkende, det er rett og slett skremmende!

Flere og flere har fått tak i dette befriende klistremerket, undertegnede har hatt det en god stund. Men hva skjer? Jo, avisene har reklameinnstikk stadig vekk, så jeg slipper ikke unna allikevel. Nå kan jeg jo kutta ut avisen, jeg får jo alle nyhetene på nett, men det er noe med avisa til frokosten. Men jeg skal seriøst vurdere det.

Nei-til-reklame.jpg

I Stormberg har vi aldri sendt ut uadressert reklame, og vi har heller ingen planer om å fylle opp postkassene til nordmenn med papir (søppel) de ikke ønsker. Det er ikke noe problem å drive butikk allikevel. Stormberg har benyttet reklameformer som tv, annonser i aviser og magasiner og i den senere tiden er det de interaktive mediene som har fått de fleste reklamekronene.

Stormberg har siden startet i 1998 hatt et fokus på å redusere belastningen på miljøet. I den forbindelse har vi utviklet en klimahandlingsplan hvor vi har satt ned flere miljøtiltak som skal lette klimabelastningen. For markedsavdelingen har det blant annet betydd en endring i mediesammensetningen. Vi har gått mer og mer vekk fra printannonser, vi reklamerer ikke i gratisaviser og vi sender ikke ut uadressert reklame. Stormberg har hatt fokus på tv og interaktive medier istedetfor.

Og det fungerer! Stormberg har økt omsetningen betraktelig de siste årene, selv uten å fylle postkasser. Man må bare tenke litt alternativ. Vårt håp og vår oppfordring er at andre aktører tør og kan gjøre det sammen! La postkassene slippe unna uønsket reklame.

Se også bloggposten: Reklamemakernes retusjering av barn

lineskaane.jpg

Line Skaane, markedssjef Stormberg, @lineskaane

Kommentarer

Kommentarer

14 Comments
 1. Interessant det du skriver, Torstein.

  Jeg tror tiden er forbi for å stadig sende ut store masseutsendelser, for å fylle opp postkassene i håp om å fange mottakernes oppmerksomhet.

  Jeg tror fremtiden i større grad vil bestå av en-til-en markedsføring enn tradisjonelle masseutsendelser.

  Mulig jeg tar feil, for jeg ser at Stormbergs konkurrenter og de aller fleste kommersielle aktørene driver tradisjonelt på dette feltet og fortsetter å fylle postkassene.

 2. Som en av de som jobber med reklame og design, har jeg også lyst til å ta dette fra en annen vinkel. Det er nemlig ikke bare for naturen denne reklamespammingen er uheldig, jeg tror også det er uheldig for bedriftene selv å fylle postkassene med reklame. For hvor mye av det gidder vi faktisk å se gjennom? Praktisk talt ingenting, og det vil si at pengene som blir brukt til å fylle postkassa vår med reklame, stort sett er bortkastet.

  Lag heller mindre mengder, men smartere, så kanskje folk tilogmed vil gidde å se på reklamen. Dette betyr selvsagt at man ikke bare kan skrike "billigbilligbilligsalgsalgsalg", men at man faktisk må lage litt gjennomtenkte ting i stedet for å bare spy ut mest mulig brosjyrer i størst mulig volum i håp om å drukne konkurrentene.

 3. Følger med interesse dialogen mellom Steinar og Magne.
  Prisverdig holdning fra Stormberg å ikke distribuere uadressert reklame.
  Men jeg skal være ærlig nok til å innrømme at eneste grunnen til at jeg har skapet "fullt" av ulike Stormberg-produkter skyldes aktiv (og etter min mening god reklame) fra XXL i Sarpsborg.
  Hadde det ikke vært for alle de bilagene jeg får i posten ukentlig, hadde jeg sannsynligvis ikke engang visst hva Stormberg er, og jeg hadde definitivt ikke hatt så mange Stormberg produkter.
  Så det at Stormberg har øket sin omsetning på tross av sine (prisverdige) holdninger, kan jo også ha med å gjøre at de har dyktige forhandlere (som benytter uadressert reklame) 🙂

 4. Godt poeng det med Posten, det er jo også noe som gir et slik (uunngåelig) tiltak et langt svangerskap og tilsvarende trang fødsel.

  Veldig prisverdig at dere har kutta emballasjen på undertøyet – og interessant at butikkene selger mer!

  Jeg tenker at litt av grunnen kan være at folk oppfatter det som "billigere" om det ikke er pakket inn. Jeg opplever det iallfall sånn med t-skjortene deres, som jeg finner sammenbretta på xxl. det er lett å raske med seg en 3-4 stykker av dem, mens jeg kanskje bare ville tatt med et par om jeg tok dem fra et hengerstativ på H&M. (Men det blir mest spekulasjon, så klart.)

 5. Takk for kommentaren din, Magne.
  Et annet område vi har forsøkt å påvirke forhandlerne i grønn retning, er i forhold til emballasje.

  Sist høst fjernet vi alt av forpakninger og esker på ull- og superundertøyet vårt:
  http://blogg.stormberg.no/post/Na-tar-vi-av

  Noen forhandlere var skeptiske, og vi mistet også noen ordre som følge av dette.
  Forbrukerne tok imidlertid imot tiltaket med åpne armer, og resultatet var at de forhandlerne som fortsatt satset på undertøy fra Stormberg, har solgt mer enn noen sinne.

  Et eksempel på at klimavennlige løsninger også kan være lønnsomme – for alle!

  Jeg kjenner ikke Stortingsdebatten du referer til, men en mulig årsak til at det ikke er så mange politikere som går på barrikadene i denne sammenheng, kan være det forhold at Posten har svært høye inntekter på distribusjon av uadressert reklame.
  Et angrep på uadressert reklame, kan også oppfattes som et angrep på Postens inntekts- og finansieringsgrunnlag, og det er ikke særlig populært i vårt langstrakte land…

 6. Hei Steinar,
  kudos for oppklarende svar!

  Jeg skjønner godt at dere ikke velger å kutte forhandlere basert på om de bruker papirreklame eller ikke – det ville vel nærmest vært selvmord.

  Samtidig er det topp om dere kan bidra til å oppdra kjedene; personlig synes jeg det er synd at det ikke ble gjort noe med uadressert reklame da det var oppe til diskusjon i Stortinget forleden (men det handler vel blant annet om at markedsaktørene hadde trukket fram det de har av jurister, og referert til ytringsfrihet etc. – mye rabalder og høye juristkostnader for regjeringa.)

  Synes politikerne mangler mot i denne saken; det er vanskelig for folk flest å ta klima-/ressurstrusselen på alvor, samtidig som en så åpenbar ressurssløsing ikke blir gjort noe med.

 7. Hei Magne.
  Spørsmålet ditt er interessant, og ikke irrelevant.

  Vi gir ikke info om hvor stor del av omsetningen våre enkeltforhandlere står for. XXL er en stor og viktig Kunde for Stormberg, men er ikke den største salgskanalen for Stormberg.

  Vi har en kjedeavtale med XXL hvor vi bla forplikter oss til å betale kjedbonus, markedsføringsstøtte m.m. til kjeden. Vi kan ikke bestemme hva XXL skal bruke markedsføringsstøtten til, og ikke noe av den markedsstøtten Stormberg yter er øremerket papiraviser/uadressert reklame.

  Vi kunne imidlertid valgt å ikke selge våre varer til forhandlere som bruker uadressert reklame. Det har vi valgt å ikke gjøre, og det kommer vi heller ikke til å gjøre i fremtiden. Meg bekjent er det ingen av våre forhandlere (eller andre virksomheter i Norge for den saken skyld), som har som policy å ikke bruke uadressert reklame.

  XXL og andre forhandlere kjenner Stormberg mangeårige policy i forhold til å ikke bruke uadressert reklame, men vi må ha respekt for at det er forskjellig oppfatning av disse tingene i markedet.

  Vårt hovedfokus er å "feier for egen dør", og det er det behov for. Selv om Stormberg er en klimanøytral virksomhet og har tatt mange standpunkter for å redusere vårt klimaavtrykk, er det masse ugjort og mye vi kan og skal bli bedre på i månedene og årene som kommer.

 8. Flott at dere har en bevisst holdning mot papirreklame. Det at dere øker omsetningen uten å fylle postkassene med søppel burde kunne få andre bedrifter til å komme på bedre tanker også 🙂

 9. Line,
  det skjønner jeg forsåvidt. men det virker jo for utenforstående (iallfall meg) som om xxl er den hovedsaklige salgskanalen for stormberg – og i så fall er det jo ikke helt irrelevant.

  så for ordens skyld; cirka hvor stor del av omsetninga står xxl for (og hvem/hva er andre store bidragsytere)?

  og: på hvilken måte bidrar dere når xxl (og andre) profilerer deres produkter i sine markedskanaler (her altså: papirreklame)?

 10. Hei Magne,
  vi kan ikke bestemme hva våre forhandlere gjøre, det er opp til dem, og deres markedsstrategi. De kjenner vårt synspunkt på det. Vidar – jeg ser også i min postkasse, som skal være reklamefri, at jeg får mye i avisene og det er ikke små mengder jeg kaster. Så tviler ikke at at noen har mottatt 123 kg!

  Line Skaane

 11. enig i utgangspunktet – reklame i posten er noe herk!

  men jeg synes ikke argumentasjonen om stormberg er helt vanntett, all den tid xxl spyr ut reklamebilag (aviser og dm).

  veldig bra at dere strammer inn på denslags altså, men dere får vel mye papirreklame via xxl (og er muligens med på å betale for det også?).

 12. Bra tanker. Ellers har vi også mang en gang irritert oss skikkelig over de der reklameinnstikkene i avisene. Men heller ikke vi kan helt tenke oss å kutte ut morgenavisene i papirformat. Det er liksom ikke helt det samme å sitte med laptop’en foran seg mens man inntar hverdagsfrokosten og morgenkaffen… 🙂

Comments are closed.