Ikke så homo

Da Stormberg for noen år siden brukte et godt voksent homofilt par i en annonseserie, fikk vi mange sterke reaksjoner. Blant annet fra en brevskriver som sa at han, etter å ha sett bildet av de to mennene, ble fysisk kvalm hver gang han så et Stormberg plagg.

De sterke reaksjonene på bildet av det homofile paret, står i sterk kontrast til reaksjonene vi fikk etter at vi i høst brukte bilder av et lesbisk kjærestepar ute på tur. Vi har heldigvis knapt fått reaksjoner på bildet. Og de få reaksjonene vi har fått, har utelukkende vært positive!

Den totale mangel på negative reaksjoner på høstens bildebruk, er både oppmuntrende og interessant. Oppmuntrende i den forstand at vi kan håpe at fordommene overfor homofile er i ferd med å bli svekket. Interessant i den forstand at forskjellen i reaksjonene, er nok et eksempel på at det er lettere for mange å akseptere lesbiske kvinner enn homofile menn. Lesbiske kvinner er for mange ikke så homo som homofile menn…

Stormberg-blogg-Ikke-så-homo.jpg

De aller fleste negative reaksjonene Stormberg har fått på bruken av homofile par som modeller, er kommet fra menn. Menn er tydeligvis mer negative overfor homofile enn det kvinner er.

En landsomfattende undersøkelse utført av Universitetet i Bergen, stadfester at norske menn er mindre tolerante overfor homofile enn det kvinner er. Et annet interessant funn i undersøkelsen, var at menn hadde mer negative holdninger overfor homofile menn, enn overfor lesbiske kvinner.

Hele 44% av mennene i undersøkelsen var enig i utsagnet «Sex mellom to menn er ganske enkelt feil». Samtidig var det «kun» 24% av mennene som var enig i utsagnet «Sex mellom to kvinner er ganske enkelt feil».

Det at homofile menn lever ut sin kjærlighet til hverandre, er altså «feil» for nesten halvparten av alle norske menn. Og for 20% er problemet ikke at to av samme kjønn lever i et kjærlighetsforhold, men at det er to menn.

Den psykoanalytiske teori har lenge hevdet at homofobi kommer av undertrykt homoseksuelt begjær hos mange menn. Usikkerhet knyttet til egen seksualitet og maskulinitet, kan føre til mer negative holdninger overfor homofile menn.

Uansett hva som er årsaken til negative og fordomsfulle holdninger overfor homofile, så må holdningene utfordres. Det faktum at enkelte forsvarer dødsstraff for homofili, at mange homofile fortsatt diskrimineres i arbeidslivet og at en av fire homofile har forsøkt å ta sitt eget liv, viser at det fortsatt er et langt stykke igjen.

Målet må være et inkluderende samfunn. Et samfunn hvor det er akseptert å leve slik man er født.

Se også bloggposten: «Jeg blir kvalm av dere»

Steinar J. Olsen, Gründer og daglig leder, Stormberg

Steinar.jpg

Kommentarer

Kommentarer

22 Comments
 1. Først: Det er veldig flott at dere bruker homofile og lesbiske par i reklamen deres, men som det er blitt påpekt over, et yngre homofilt par hadde nok ikke vakt like mye oppsikt og 2.: På det bildet av de to jentene er det faktisk lett å ta feil av hun til høyre. Det fremstår ikke som et bilde av et lesbisk par ved første øyekast.
  Men til syvende og sist er det flotte bilder og dere må absolutt fortsette med sånt!

 2. Dritt i mørkemennene.
  Det eneste jeg syntes er litt fjollet og dumt er at menn til tider etteraper kvinnen, bruker leppestift, parykk, gestikulere og prater som en kvinne, det er bare dill, dall.

 3. Tusen takk, Per Gunnar og Ingvild, for gode ord!

  Jeg kan love at Stormberg skal fortsette å utfordre fordommer:-)

 4. Homoseksuelle og lesbiske har vell funnest siden menneskehetens skapelse. Men vi får takke vår herre for at ikke Adam var homo og Eva lesbe. Jeg mener at den seksuelle legning er medfødt, som alle andre legninger men uansett så har alle rett til å leve ut sin legning så lenge de ikke skader andre. Hva folk tenker er enhvers rett men å mobbe eller kaste dritt til de som har denne legning er helt idiotiskt. De får gå i seg selv og tenke på egne lyster og tanker som ikke tåler dagslys.
  Men jeg syntes at de eksponerer seg vel mye. spesielt mennene. Jeg syntes det er litt ekkelt å se to voksne menn som kysses men det er deres valg og man behøver ikke ense dem. Dette kommer vell av at jeg er mann selv og lever i mitt andre lykkelige ekteskap, også denne gang med verdens herligste kvinne. Men ser jeg to kvinner som kysser hverandre så syntes jeg det er bare herligt. Jeg blir kåt av det og det er vell slik med menn flest. Dette tror jeg er grunnen til at 44% av mennene mente at sex mellom to menn er feil, mens bare 24% mente at sex melleom to kvinner er feil.
  At menn er mindre tolerante ovenfor homofile enn det kvinner er tror jeg kommer av at de tenker i boks. Hadde homofile kvinner eksponert seg slik homofile menn gjør så tror jeg kanskje at toleranse grensen hos kvinnene også vill nærmet seg menns toleransegrense. Ingen skal fortelle meg at ikke mange kvinner blir meget kåte av å se to mannfolk gir hverandre kjærtegn som er sex relatert og mange drømmer om å ha to menn samtidigt liksom mannen tenker på to kvinner samtidigt. Hadde gruppen homoseksuelle og lesbiske vært like stor så tror jeg vi ville fått en mer ensartet resultet. Men skitt i det, hovedsaken er at de har det godt sammen og respekterer hverandre. Dritt i mørkemennene.
  Det eneste jeg syntes er litt fjollet og dumt er at menn til tider etteraper kvinnen, bruker leppestift, parykk, gestikulere og prater som en kvinne, det er bare dill, dall.

 5. Ville bare si at jeg er veldig enig med Ingvild ovenfor her! Godt sagt!

  Jeg synes det er flott at Stormberg utfordrer "normene" litt!!

 6. Flott at Stormberg viser samfunnet slik det i realiteten er, og skal være! Det skal være plass til alle (religioner, seksuell legning osv). Mennesker er redde for det ukjente, og det er godt at kommersielle aktører tar tak i "det ukjente" og fremstiller det slik det skal fremstilles; nemlig som helt ordinært, vanlig og fullstendig ufarlig.

  Stormberg har steget i gradene for min del, så da får det bare våge seg med de få som sender hatbrev, jeg velger å tro at det er flest av oss som synes det er positivt med reklamer som dette.

  Mvh
  Ingvild J. Aarhus

 7. Så deilig at det finnes noen som tør å pirke borti nordmenns fordommer, enten det er en kommersiell aktør som Stormberg eller trebarnsfaren Steinar J. Olsen.

  Jeg håper juryen som deler ut Homofryd-prisen under Skeive Dager legger merke til folk som deg.

  Jeg ble litt rørt og glad av å ramle innom denne bloggen en sein kveld, og får bare lyst til å si takk.

 8. Og angående unge Nordmenn på ferie på rølpetur. De setter igjen alt av sans og samling hjemme og går ut i verden og representerer oss Nordmenn som snørrunger i oppførselen. Er det rart Northug også blir kalt for en unge i sin oppførsel.

 9. Religiøse fanatikere som blander rettsprinsipper med religionstro er en fare for rettsstaten og andre mennesker.

  Når ledere enten selvbestaltede eller utpekte innen muslimske troende står frem medslike holdninger og meninger viser bare at islam som religion blir helt feil i kongeriket Norge.

  Dersom muslimer ikke klarer å innordne seg Norske regler og lover må de gjerne forlate kongeriket i den stand det var når de fikk lov å komme inn i dette!

  Takk for besøket og vel hjem muslimer! Velkommen tilbake når dere har løært dere å respektere lover og regler i det landet dere ankommer!

 10. Jeg dømmer ikke på enkeltstående presseoppslag eller fordommer. Dette har jeg fra virkeligheten i mitt nærområde. Jeg synes de er meget pågående og utagerende i sin væremåte i forhold til andre. Masete vil jeg si. Derfor minner de meg meget om små unger som gjerne vil ha noe å si. Jeg synes det er flaut. Akkurat som når små unger har på seg utagerende klær for å synes, og gjør en masse sprell for å sees. Oppmerksomhetsgalskapen igjen.

 11. Slagbert skriver "For hva er vel mer utagerende enn homser?"

  Svaret er heterofile. Sjekk f.eks. denne reportasjen om heterofile nordmenns festvaner i Syden:

  http://www.vg.no/reise/artikkel.php?artid=586903

  Det er ironisk å lese hvordan enkelte dømmer landets tusentalls homofile som "utagerende" basert på enkeltstående presseoppslag og egne fordommer.

  – LLH oppfordrer til en demonisk rovdrift på egen kropp og reduserer mennesker til vandrende seksualpartnere, sier religionshistoriker Hanne Nabintu Herland, og baserer seg på at LLH-lederen Øyan i sin tid var norsk redaktør for en bok med tittelen "sexguide for homser", og at det er homoparade i Oslo på sommeren.

  Hadde Pensjonistforbundet gitt ut en "sexguide for eldre" hadde alle synes det var sjarmerende. But there you go.

 12. Jeg er en av de, heldigvis, mange hetrofile menn her i landet som synes kjærlighet er flott uansett hvem, hva, eller hvordan. Og jeg synes Stormberg og andre gjør en kjempebra jobb i arbeidet med å bryte fordommene i samfunnet vårt. Igjen vil jeg si at jeg er stolt av å kle på meg Stormbergjakken min fordi jeg med det viser hvor jeg står i samfunnsdebatten.

 13. HURRA! … for Stormberg:) Kudos for lesbiske og homofile modeller i reklamekampanjer. Jeg er herved ny kunde!

 14. slagbert: Jeg har ikke lagt spesielt merke til at homofile er så utagerende som du mener så du er nok kanskje litt over gjennomsnittet opptatt av hva som skjer der i gården?
  Denne psykoanalytiske teorien har visst noe for seg likevel, du er med på å bekrefte den.

 15. Det beste forsvar en homse har er at en må være homo hvis en ikke liker homser. Husker da jeg var ung så utforsket vi seksualiteten hos hverandre. Selv om det var med lik kjønn. Men jeg er ikke homo for det. Mine følelser av seksualt karakter utpeker det motsatte kjønn. Om jeg synes det er ekkelt med homser så trenger jeg vel ikke å være homo selv? Ja jeg synes det er pinlig å se disse homoene som tror de kan oppføre seg akkurat som de vil uten at noen reagerer. For hva er vel mer utagerende enn homser?

  Jeg liker å kalle de for barn som aldrig ble voksne. Oppmerksomhetsgalskapen sier vel sitt.

 16. For meg så virker det som Mohammad er en liten homo type som ikke tør å komme fram fra skapet.Og da er angrep det beste forsvar.Det må være grunnen til at han har forlatt landet for å be.For vis det finnes en gud,Mohammed eller allah så vil neppe hans bønner bli hørt,for en mer forvirret ung taper skal man lete lenge etter.

 17. Interessant poeng, Thomas.

  Det at det er et "godt voksent" mannlig par, gjør det nok ekstra provoserende for enkelte.

  For å sitere noe av det Kjetil Try sa i forbindelse med annonsen: "Det er enda mer problematisk med menn enn kvinner. Jenter er lettere å akseptere for mange enn gutter. Og jo eldre de blir jo verre er det – eldre folk har jo ikke en gang vanlig sex". Ref:
  http://www.na24.no/propaganda/reklame/article988369.ece

  Kunne vært interessant å bruke et eldre lesbisk par som modeller en gang…

 18. Det er en relativt stor forskjell på de to bildene. To kjekke unge gutter ikke ville skapt like store reaksjoner… ?

 19. Først til deg, Anne, God bedring! Hva med å ta en prat med fastlegen din og få en henvisning til psykolog?

  Og så, er ikke av den sporty typen. Kaster alt av reklame så fort jeg rekker, zapper vekk når det dukker opp på TV, men nå skal jeg jaggu kjøpe en Stormberg jakke eller to, kanskje og litt i bursdagsgaver etc.

 20. Hvor han faren studert kjemi ?, koranskole ,moske , allahens horehus ….. ? hvordan han har absolutt ingen peiling om at homofili eller lesbiske legninig er ikke et menneskevalg ?
  sist men ikke minst seksuelle legning er et privat sak ,derfor angår ikke andre ,ikke God eller allah eller hvem som helst dritter.
  Muslimenes hjerne ligger i deres kjønnsorgan, derfor de betrakter hele kvinnens kropp som et sexorgan som må tildekkes med hijab og niqab.
  Hvis muslimer kjenner ordet skam ,som jeg stor tviler på .SKAM dere.

 21. Klart at Herland har mye rett i det hun sier at dere av miljøet er MEGET usunt og hedonistisk. Det er faktisk veldig viktig at det tas en diskusjon rundt dette. Dette bør gjøres av LLH og de bør heller støtte Herland i dette istedet for å gå ut på denne måten. På mange måter har jo dette miljøet ,som jeg selv har vært en del av, vært eksponenten for en bruk og kast kultur.

  Forøvrig ligger selve artikkelen fra Aftenposten i går på:

  http://www.aftenposten.no/kul_und/article3529720.ece

  Igjen tar jeg av meg hatten for at Hærland setter lyset på noe som skulle ha vært debattert for lenge siden. Denne delen av miljøet er en maskin i svik og tragedier.

  Her bør LLH bruke hodet og se på nyansene.

Comments are closed.