Gjesteblogger: Tigeren brøler fortsatt

Finanskrise eller ikke; Kinas mål om en årlig vekst i økonomien på 8 % går foreløpig strykende. Landet med ca 1,4 milliarder mennesker er avhengige av en formidabel vekst for å beholde en sosial stabilitet. Selv om vekstraten i befolkningen er på godt under 1 % så er de kinesiske ambisjonene for eget land enorme. Og når verdens eldste sivilisasjon setter seg slike mål så har resten enhver grunn til å følge med.

Siste kvartal i 2009 gav en vekst i brutto nasjonalprodukt på 10,7 %. Totalt for hele 2009 ble veksten på 8,7 %. Finanskrisen som slo inn i 2008 har rammet Kina. Det har vi merket her på Stormberg også, men sammenlignet med en del andre land så viser disse tallene at Kina ikke er blant de hardest rammede. Noe av grunnen til at Kinas økonomi fortsatt brøler til verden er en rekke tiltakspakker som myndighetene har satt i verk for å fortsette veksten. Det siste er innstramning på tilgangen til lån.

tiger.jpg
«Hear Me Roar» by thirtyfootscrew. Tilgjengelig under C.C. License 2.0

Det betyr at Kina seiler opp til å overta Japans rolle som verdens nest største økonomi, bare slått av USA. Kinas vekst og økonomi har enorme ringvirkninger for resten av verden. For den norske eksportindustrien blir det hevdet at den kinesiske utviklingen i økonomien er viktigere enn kronekursen. Det blir derfor spennende å se om trenden fortsetter i 2010, eller om myndighetenes tiltak gir uante konsekvenser i økonomien.

Stormberg har hele sin produksjon i Kina. Vi er derfor også svært opptatt av hvordan makroøkonomien beveger seg. Ikke bare hva arbeideren på fabrikken i Ningbo får i lønningsposen sin. Det henger derimot sammen. Uansett er det spennende å følge Midtens rike i dets ferd mot verdens ledende supermakt. 

Se også bloggposten: Lønn eller levelønn?

Jan Halvor Bransdal, CR Ansvarlig, Stormberg AS

 Jan-Halvor.jpg    

Kommentarer

Kommentarer

5 Comments
 1. Hei Øystein,
  da har vi gått noen runder med dette, og takker for innspill. Vi vil være mer påpasselig med dette i fremtiden.

  Line Skaane – markedssjef Stormberg AS

 2. Jeg har undersøkt og diskutert dette spørsmålet, og det er ikke enkelt.

  SA delen smitter ikke fra bilder til artikler slik jeg skrev. Artikler med bilder er for samleverk å regne, og SA hopper ikke over.

  http://www.creativecommons.no/oss.shtml#bysac

  Hva som er kommersielt og ikke-kommersielt…vel, jeg prøvde å gå igjennom de guidene deres men fant ikke ut av det.

  Det enkleste er bare å klistre inn en CC lisens på bunnen av nettsiden. En embed kode får dere herfra: http://creativecommons.org/choose/

  Dette affekterer ikke varemerkebeskyttelser, kun "opphavsrettsbeskyttbart" matriale som bilder og tekst.

  Ingen big deal uansett, men jeg prøver å lobbye for utstrakt bruk av frie lisenser overalt hvor jeg drar =)

 3. Hei Øystein,

  Takk for at du gjorde oss oppmerksom på dette. Vi vil selvsagt gå en runde på for å se til at vi har vårt på det tørre.

 4. Jeg ville bare gjøre deg oppmerksom på at du trolig bryter opphavsretten her Jan Halvor.

  Artikkelen din benytter et bilde som gir deg følgende rettigheter:

  Gjør hva du vil med bildet, sålenge

  1: Du anerkjenner skaperen
  2: Gjør det på ikke-kommersielle vilkår
  3: Deler på like vilkår

  Oppfyller så Stormberg kravene?

  1: Oppfylt, skaperen er tilhørlig anerkjent.

  2: Kan diskuteres. Stormberg er trolig Norges mest samfunnsansvarlige bedrift (all heder og ære der), men det er et kommersielt foretag. CC retningslinjene kan si mer om det: http://www.creativecommons.no/ncguide/

  3: Ikke oppfylt. Eneste synlige copyright-notis er på bunnen, (c) Stormberg. For at dette vilkåret skulle oppfylles, måtte artikkelen CC lisensieres med samme lisens eller hele nettsiden.

  Jeg tviler på at dere havner i retten for dette, men vil gjøre dere oppmerksom. Siden dere er genuint og gjennomført samfunnsansvarlige, vil jeg anbefale å CC-BY-NC-SA 3.0 NO lisensiere hele bloggen. Den gjør at dere lover å ikke saksøke vanlige folk, sålenge de deler på like vilkår. Å benytte en CC lisens selv gjør det også mer spiselig at et kommersielt selskap benytter CC-NC matriale, når dere selv deler tilbake.

Comments are closed.