Gjesteblogger: Nå maksimerer vi

Den som er ekstra stor må være ekstra snill. Stormberg blir større og større år for år. Heldigvis. Det betyr at Stormberg på noen områder må vise litt ekstra hensyn. Samtidig må en innse at også Stormberg er en relativt liten bedrift i andre sammenhenger. Det er en utfordring når en skal ivareta en etisk riktig handel og få med våre leverandører å utvikle dette.

For å ta mest mulig hensyn til leverandører og arbeidere i Kina har vi nå innført interne retningslinjer for hvor stor del av produksjonen Stormberg skal ha hos en leverandør. Vi ønsker hverken å ha en for stor, eller en for liten del av den totale produksjonen hos noen av våre leverandører. Slik håper vi at både Stormberg og våre leverandører skal bli mindre sårbare.

Vi ønsker ikke å ha mer enn 65 % av den totale produksjonskapasiteten. Dette gjør vi for ikke å gjøre fabrikken for sårbare for eventuelle endringer. Vi har erfart at leverandører veldig sjelden sier nei til en ordre. Hvis det samtidig er en fabrikk med relativt liten kapasitet som stadig leverer kvalitet kan andelen Stormberg-ordrer utgjøre så mye at sårbarheten blir stor ved en eventuell kansellering eller lignende. Det ønsker vi ikke.

DSC01595.JPG
Bilde fra Ninghai Lixing Knitwear

Nedover ønsker vi ikke å samarbeide med fabrikker hvor vi har mye under 10 % av den totale produksjonskapasiteten. Vi tror at Stormberg har noe å tilføre mange fabrikker i Kina. Det være seg arbeidsforhold, arbeiderrettigheter, menneskerettigheter og annet. Samtidig har vi mye å lære av våre leverandører. Ved å være en kunde med en viss størrelse vil ha lettere for å ha en god dialog på dette.

Dette er retningslinjer som er lagt inn i vår interne ”Code of Conduct” for hvordan vi skal strebe etter en mer etisk handel. Vi er der ikke enda, og har en utfordring i å følge med på dette, men målsetningen er nå satt som vi kan jobbe etter. Har andre erfaringer på dette så hører jeg gjerne fra dere!

Jan Halvor Bransdal, CR Ansvarlig, Stormberg AS

Jan-Halvor.jpg 

 

Kommentarer

Kommentarer

4 Comments
 1. Se der ja! Det hadde jeg ikke fått med meg.
  Takk for tipset!

  Selv om dere kanskje ikke er de eneste som satser på etisk riktig handel så er dere nok blant de fremste. Og kanskje er dere helt i spissen også. Fordi dere er så åpne og synlige er dere også troverdige.

  Jeg venter i spenning på boka 🙂

 2. Hei Brede,

  Takk for tilliten, men jeg vet ikke helt om vi kvalifiserer til å ta den rollen enda:) Men; jeg tar til meg ideen.
  Selv om vi stadig jobber for å forbedre oss på etisk handel så har vi nok noen sjumilssteg igjen å gå. Den dagen vi mener vi er gode nok så har vi tapt.
  Men Steinar jobber med en bok som nok omhandler er del av etisk handel arbeidet fra starten. Du får vente på den.
  http://blogg.stormberg.no/post/Bokskrivingen-er-i-gang

 3. "jeg er også mer tilbøyelig til å kjøpe bøker enn klær…"

  Jeg er visst drita full på skrivefeil i dag.

 4. Hei Jan Halvor og Stormberg.

  Jeg er imponert over hvor gjennomtenkt og forutseende dere er i etisk riktig handel. Der imponerer på andre områder også, men for å holde meg til temaet i denne bloggposten så slo det meg at Stormberg kunne gitt ut en lærebok/veiledning/hefte i etisk riktig handel. Jeg hadde kjøpt boka, men jeg er goså mer tilbøyelig til å køpe bøler enn klær…

Comments are closed.