Gjesteblogger: Bakdøra på gløtt

I bloggposten ”Skjerp dere” i våres ble det etterlyst vilje og handlekraft for å finne løsninger på klimautfordringen. COP-15 nærmer seg med stormskritt og lobbyvirksomheten går høyt i mange miljø. I hvert fall håper jeg at den gjør det. Spørsmålet er da om beslutningstakerne makter å høre på de som virkelig vil gjøre noe dramatisk bra for klimaet.

For nå åpnes bakdøra på gløtt i COP-15. Det signaliseres nå at det er mer og mer usikkert hvorvidt forhandlingene kommer i land i løpet av den uka toppmøtet varer. Det er først og fremst usikkerheten knyttet til utslippsreduksjonen i industriland og finansieringen av redusert utslippsvekst i utviklingsland som gjør at bakdøra nå settes på gløtt.
 dør_på_gløtt.jpg
Foto: andrewpaulcarr @ flickr.com

Norge ønsker et COP-15.5 i 2010 for å ha en back-up i tilfelle treneringen i København lykkes. Samtidig som Norge kanskje skal ha skryt for alternativ og løsningsorientert tenkning så blir det litt panikkartet å i det hele tatt lansere en bakdør. Dette er en hastesak og bør bli behandlet deretter. Kanskje noe av Vatikanets møtemetoder kan være litt forbilledlig her; møtet varer til en endelig avgjørelse er tatt, og ingen forlater møtet før så er fakta.

Kan initiativer som Global Compact, Seal The Deal, The Copenhagen Communique og andre være tungen på vektskålen? Eller kanskje utstrakt bruk av sosiale medier? Korpset av vaktbikkjer nå i tiden fram mot toppmøtet kan vel neppe bli for stort. Det må skjerpings til i alle ender for å få dette på plass. Nå.

Jan Halvor Bransdal, CR Ansvarlig, Stormberg AS

Jan-Halvor.jpg

Kommentarer

Kommentarer