Gjesteblogger: Hvor kommer du fra?

Jeg er av natur ganske nysgjerrig på mye av det som omgir meg i hverdagen. Mennesker, ting, tanker og ideer som en kommer borti i ulike situasjoner. Og enten jeg liker det eller ikke så foretrekker jeg å vite litt om bakgrunnen og er nok ganske flink til å kategorisere og sette både mennesker og ting litt i bås. Det er nok ikke særlig fornuftig eller politisk korrekt i alle tilfeller, men kan også ha en positiv effekt.

Eksempelvis betyr det en forskjell om melka jeg kjøper i dagligvaren kommer fra et økologisk gårdsbruk på hedemarken eller en farm i Tsjernobyl. Litt satt på spissen, men informasjonen vil jeg ha tilgjengelig når jeg kjøper melka mi. For åpenheten rundt dette er det slettes ikke alle produsenter som er interessert i å gi meg. Det være seg klær, sjokolade, kaviar eller telefonsupport.

informasjon.jpg
Foto: flickr.com

Enten du har et bevisst forhold til varene du kjøper eller ikke så det et prinsipielt viktig poeng at informasjonen om opprinnelsen til produktet skal være tilgjengelig i tilfelle du bryr deg. Enten det er miljømessige, etiske, eller andre aspekter som betyr noe for deg og valg av produkt så bør det ikke være nødvendig å måtte stå i telefonkø for å få informasjon om opprinnelse.

I tillegg til at dette er en prinsipielt viktig sak så mener jeg at åpenhet rundt dette med opprinnelse og produksjon av produkter er særdeles viktig for å bedre eksempelvis arbeidsforhold. Argumentet med at åpenheten rundt fabrikker og opprinnelse er konkurransemessig uheldig blir, etter min mening, slått i hjel av ansvaret vi som produsenter har for produktet fra arbeideren i Kina til kunden i Alta. Åpenhet hele veien. Hvor kommer du fra?

Jan Halvor Bransdal, CR Ansvarlig, Stormberg

Jan-Halvor.jpg

Comments

comments