Krise på høylys dag

Når man som bedrift har fått til noe, når man over tid har hatt gode resultater og vist seg konkurransedyktig, så er det lett å få verdensmestertendenser og tro at man er uovervinnelig. Den fellen har vi som jobber i Stormberg ikke tenkt å gå i. Vi vet godt at vi ikke har noen laurbær vi kan hvile på, selv om vi frem til nå har klart oss godt i et tøft konkurransemarket.

Stormberg har vært heldig i sine første 11 leveår og blitt tatt godt imot av trofaste kunder over hele landet. Omsetningen har vokst fra 3,8 mill i 1998 til 150 mill i fjor, og vi har hatt overskudd i 10 av 11 år. Vi vet at det ikke er en selvfølge at dette vil fortsette fremover. Kriser kan oppstå, og situasjonen kan raskt endre seg.

Det er viktig å bruke tiden godt når man er i god flyt til å identifisere hvilke kriser som kan ramme en virksomhet. Når man er i en normal driftssituasjon har man resurser og arbeidsro til å planlegge hva som skal gjøre dersom krisen inntreffer. Når krisen først inntreffer, er det for sent å planlegge. Da skal beredskapsplanen iverksettes og all fokus være rettet inn mot å håndtere krisen og begrense skadevirkningene.

Det tar mange år å bygge opp en virksomhet, men den kan rives ned på få uker. Hva kan så gå galt for en virksomhet som Stormberg? Det meste vil nå jeg si.

Stormbergs hovedkontor og lager kan bli totalskadet i brann, vårt design- og produktutviklingsteam kan omkomme på en av flyreisene i Kina, finanskrisen kan resultere i at rentenivået mangedobler seg slik at gjelden vår blir uhåndterbar, det kan igjen bli revolusjon i Kina som fører til at grensene stenges og vi kan over natten miste vårt produksjonsapparat, jeg kan bli drept i en bilulykke og Stormberg bli uten eier og daglig leder, vår største kjedekunde kan gå konkurs og vi kan tape flere titalls millioner osv.
krasj.jpg
Monitiors av petyka72. Tilgjengelig under CC by 3.0 lisens.

Vi vet at risikoen er liten for at de beskrevne krisene skal inntreffe. Heldigvis! Men poenget er at det er en viss risiko, og det må tørre å innse! For våger vi å se kriser på høylys dag, så er det større sjanse for at vi overlever den dagen en betydelig krise eventuelt inntreffer.

Var det noen i Stormberg som snakket om å jobbe mindre og hvile litt på laurbærene? Nei, heldigvis ikke:-)

Steinar J. Olsen, Gründer og daglig leder, Stormberg

Steinar.jpg

Kommentarer

Kommentarer

3 Comments
  1. Tusen takk for tilbakemeldingen.

    Linken ga en utfyllende forklaring på hvordan flickr-bilder skal krediteres, og det skal jeg være påpasselig med følges både på egne bloggposter samt gjestebloggpostene fremover.

    Jeg har nå endret krediteringen av bildet fra «Foto: flickr.com» til "Monitiors av petyka72. Tilgjengelig under CC by 3.0 lisens."

    Takk igjen for innspillet ditt.

  2. Her må jeg arrestere deg, og kjefte litt. For slik som du har kreditert bildet, «Foto: flickr.com», skal det ikke gjøres. For jeg tør tippe at det ikke er flicker.com som har laget bildet MEN én bruker på filcker. Jeg tipper også at bildet er delt under Creative Commons (med mindre du har eksplisitt tillatelse), her er en god innføring hvordan det skal gjøres: http://www.creativecommons.no/kariaas/ Slik som det står nå så er det faktisk brudd på opphavs retten (med mindre bildet faktisk er laget av flicker.com òg du har eksplisitt tillatelse hvilket jeg tviler)

Comments are closed.