Fra fange til bostedsløs

Hun var blitt tilbudt jobb i Stormberg et halvt års tid før hun var ferdig med soningen, men alt holdt likevel på å rakne den dagen hun ble sluppet ut fra fengslet og stod med plastposen i hånda.

Jeg visste at det var en risiko for at hun ikke skulle klare overgangen til livet utenfor murene, og den uverdige behandlingen hun opplevde etter løslatelsen økte ikke akkurat hennes sjanser.

Situasjonen for bostedsløse har nærmest vært et ikke-tema i valgkampen. Det burde ikke være mange hundre bostedsløse i et rikt land som Norge. De bostedsløse fortjener bedre fra våre politikere

Se også bloggposten: Innsatte skal ut

Kommentarer

Kommentarer

6 Comments
 1. Veldig enig i det du skriver, Anonym, om at en rettferdig straff skal være avgrenset i tid og ikke strekke seg lenger enn dommen.

  Det er et stort problem at mange innsatte opplever at de i praksis har en "livslang soning". "En gang kriminell – alltid kriminell" synes å være holdningen til mange overfor de som har sonet. Og det blir veldig feil.

  Tilgang til arbeidsmarkedet og en trygg bolig når de slipper ut fra fengselet, vil bidra til at langt færre havner bak murene igjen.
  Har tidligere skrevet en egen bloggpost om de viktige poengene du er inne på:
  http://blogg.stormberg.no/post/Innsatte-som-skal-ut

 2. De som har sonet ferdig, har "betalt" for ugagnen de har gjort. Rettferdig straff betyr blant annet at den skal være avgrenset i tid og ikke strekke seg lenger enn dommen. Men straffen blir større enn dommen dersom mulighetene til et liv uten kriminalitet fjernes for de som er ferdig med fengselstraff. For uten bistand til et liv uten kriminalitet, er egentlig løpet i utgangspunktet lagt helt feil vei.

  Det veldig påfallende er at det offentlige har omtrent ingen åpne arbeidplasser for de
  som er ferdig med fengselstraff. Alt overlates til private organisasjoner og firmaer, som sjelden bryr seg. Tiltaket som beskrevet bidrar til å gjøre dommer mer rettferdig og redusere kriminalitet. Et samfunnsansvar fortjener mer enn applaus.

 3. Takk for en hyggelig kommentar, Sol:-)

  Jeg er veldig enig i det du skriver, og avslutningen din om at "Det er mange flotte mennesker som har fått livet sitt på feil spor", er en viktig påminnelse for oss alle.

  De som her begått et lovbrudd, må ta ansvar for det, og sone sin straff. Men når de har sonet sin straff, er det vårt ansvar, samfunnets ansvar, å gi de en sjanse til å komme videre i livet. Det innebærer blant annet en trygg bolig for de som ikke kan skaffe egnet bolig på egen hånd, og det betyr tilgang til arbeidsmarkedet.

  Min erfaring er at det bor veldig mye godt også hos de som har gått på trynet og fått livet sitt på feil spor. Alle fortjener en sjanse!

 4. Tusen takk for at noen velger å ta opp dette temaet. Jeg har mange år i fengsel, som ansatt og opplever fortvilelsen rundt løslatelse. Det høres så fint ut på papirer, men hverdagen når løslatelsen nærmer seg er vanskelig. Og ettervern finnes knapt. Mange ville helst ha hatt en hånd å holde i 24 timer i døgnet den første tiden. Det er så mange utfordringer som møter en ved løslatelse. Alle kan ikke en gang å bo…
  Men bolig er jo en nødvendighet for å kunne gå i gang med et nytt liv. Og oppfølging og arbeid/skolegang er nødvendig. Jeg håper det en gang vil finnes de ressurer i samfunnet slik at mennesker som vil gjøre noe med livet sitt får den hjelpen som er nødvendig.
  Takk for at folk som du finnes – som tør å gi mennesker en sjanse. Det er mange flotte mennesker som har fått livet sitt på feil spor.

 5. Høres hårreisende ut det som beskrives her men jeg betviler det ikke.
  Rart at det ikke er bedre rutiner og oppfølging på dette når vi har offisiell politikk som sier at vi ønsker å bruke fengsel både avskrekkende og reformerende. Hvis man står på bar bakke og med mistro til systemet når man slipper ut er det lett og behagelig å hoppe tilbake til sitt gamle miljø og gamle måter å leve på. Temmelig logisk og god klassisk konservativ tankegang.

 6. DEMOKRATI?? I THINK NOT!

  DEMOKRATI BETYR Å HØRE PÅ VELGERNE, FOR SÅ Å FØLGE DERES VILJE OG ØNSKER!!!!! Innenfor rimelighetens grenser seff..

  FrP blir kalt "populistisk" når de hører, og følger, folkets vilje.. ER DET RETT?????

  JEG MENER AT FRP, HVIS DE IKKE FÅR BLI MED I EN BORGERLIG REGJERING, BURDE DIREKTE FUCKE OPP ENHVER REGJERING!!! UANSETT FARGER OG UDUGELIGHETSGRAD!! DE BURDE ETTERLIGNE DE OPPRØRERNE OG TERRORISTENE SOM DE ANDRE PARTIENE SÅ VILLIG STØTTER!!!
  BOM!! DEN STØTTEN FIKK DERE IKKE! LOLOLOL BOM!!! DERE MÅ DERE SVELGE EN SOSIALISTREGNING GITT!!! MOAHAHAHAHAAAAAAAA BOM!!! OPS, BUTIKKER MÅ STENGE KL 13.30. FORDI LO ØNSKER 6 TIMERS ARBEIDSDAG!!! HAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAA!!! BOM!!!!! 30.000 INVANDRERE MÅ TVINGES INN I FØRDE SENTRUM!!! LOLOLOLOLLLLL BOM!!! Å DRIVE EN FORETNING KOSTER NÅ 30.000.000… LOLOLOL

  TIL ALLE DERE SOM STØTTER HORESOSIALISTENE: FU!! STEM FRP ELLER DRIT OG DRA!

  SKJØNN ALVORET FOLKENS!!!

Comments are closed.