Lær meg om soppturer

Jeg er mye på tur i skog og mark, ved sjøen og på fjellet, men jeg pleier ikke å plukke sopp når jeg er ute på tur. Til det kan jeg altfor lite om sopp.

Kanskje du kan hjelpe meg og andre som trenger mer kunnskap om denne delen av naturens matfat?

Fortell om dine sopphistorier, god turmat med sopp eller hva man bør vite når man skal ut på tur og plukke sopp:-)

Comments

comments

8 Comments
 1. Kantarellen er det eg òg et oftast, om ikkje anna så fordi det er stort sett umulig å ta feil av han. Vår tryggaste, om ikkje mest velsmakande matsopp.

 2. Fem tips:
  1. Kjøp deg en god soppbok. "Sopp i naturen" av Else Wiborg (http://www.bibsent.no/rss/mediestrom/result.aspx?1=9799788279170402853&2=687262891576) anbefales
  2. Ha en stor kurv (plastposer er forbudt), og en god kniv, gjerne med børste.
  3. Lær deg de "6 sikre".
  4. Ha med noen tomme jordbærkurver. Sopp du ikke kjenner tar du med noen eksemplarer av og legger i jordbær kurvene (for å holde adskilt fra annen sopp)
  5. Sjekk hvor Norsk Soppforening har soppkontroll, og få kontrollert fangsten der

 3. Tips nr. 1: Skaff deg ei god og ny soppbok. Kunnskapen om sopp har endret seg en del de siste årene, og en del av det som før var regnet som god matsopp har vist seg å kunne gi forgiftning ved for dårlig varmebehandling.

  Tips nr. 2: Gå på soppkontroll hvis de har det der du bor. Da unngår du å få noe giftig på tallerkenen, og lærer samtidig å skille mellom giftige og spiselige arter.

  Tips nr. 3: Spis ALDRI noe du ikke er 110% sikker på hva er, og hold matsopp og tvilsom sopp adskilt. Ha gjerne med små papir- eller plastposer til sopp som du ikke vet hva er.

  Tips nr. 4: Smaking på ukjent sopp er risikosport og bør generelt unngås. Selv en liten bit av de giftigste soppene kan gi alvorlig forgiftning.

  Tips nr. 5: Unngå å plukke sopp i nærheten av trafikkerte veier siden sopp binder til seg tungmetaller. Det samme gjelder områder med høy radioaktivitet, men dem er det vel heldigvis ikke så mange igjen av nå.

  Tips nr. 6: Ta med en liten, skarp kniv når du skal plukke sopp. Da kan du både rense soppen idet du plukker den (hindrer at rusk og jord sprer seg til alle de andre soppene) og sjekke om soppen er markspist før du tar den med hjem.

 4. Dette var en interessant link, Atle. Takk skal du ha!

  Jeg ble litt skeptisk når jeg så beskrivelsen "spiselige sopper og dere gifte dobbeltgjengere". For meg som er nybegynner i soppverdenen, så tror jeg definitivt jeg holder meg til "de 6 sikre" som er beskrevet på linken din, og kanskje først og fremst kantarellen:-)

 5. Takk til Atle for soppside-lenka!

  Kantarellen er det eg òg et oftast, om ikkje anna så fordi det er stort sett umulig å ta feil av han. Vår tryggaste, om ikkje mest velsmakande matsopp.

  Ikkje for det. Det går jo an å bruke sopp til så mykje anna rart. Kva med å kontrollere insekt? Renske oljesøl? Hemme H1N1-viruset?

  Skru på undertekst når de ser denne fascinerande vesle forelesninga med mykolog Paul Stamets.

  http://www.ted.com/talks/lang/eng/paul_stamets_on_6_ways_mushrooms_can_save_the_world.html

  Oda Rygh, som gjorde meg merksam på den TED-videoen, tvitra òg i går denne artikkelen frå forskning.no om parasittsoppen som lagar zombiemaur, som de kanskje huskar frå BBC-serien Planeten vår.

  Sopp tar over hjernen:
  http://www.forskning.no/artikler/2009/august/226610

 6. Sopp er ikke vanlig kost for sørlendinger og folk fra Vestlandet. Jeg vokste opp med en kamerat fra østlandet, som introduserte meg inn i matsoppens rike. Du kommer langt med de sikre og vanligste matsoppene som kantarell, fåresopp, steinsopp og matblekksopp. Sjekk opp denne siden: http://www.wormnes.no/soppsiden/index.htm

  Uansett kantarellen, http://no.wikipedia.org/wiki/Kantarell , er min favoritt.
  Ypperlig som soppstuing til stekt ørret eller stekt med løk på en loffskive.

  Soppen skal ligge i vann over en time og vaskes, så forvelles den (rett på pannen uten smør) soppen krymper til 1/3 og du slår av vannet. Så kan soppen stekes på pannen med smør, tilsett løk, paprika ol. Velbekomme.

Comments are closed.