Forsøpling på fjellet

Det er fantastisk mye flott å se når man er ute på tur. I denne videobloggen går jeg forbi en vilter fjellelv med god vannføring. En flott naturopplevelse!

Et skår i gleden er det når jeg oppdager at noen har brukt elvekanten til dumping av masse avfall..

Minnekortet ble fullt på slutten av denne videbloggen, så siste del av siste setning ble beklageligvis kuttet. Setningen du ikke hørte var: «De fleste er nøye med å verne om naturen så godt de kan, men det er dessverre tydeligvis også enkelte som ikke har lært hvor søppelet skal kastes».

Kommentarer

Kommentarer

11 Comments
 1. Deference to condition founder , several grand choosy material . “When you desist to ideal you desist to reside.” by Malcolm Stevenson Forbes.

 2. Thanks for total your achievements that you possess put in this. precise stimulating info . “Either you rush the age or the age rushs you.” by Jim Rohn.

 3. Alle gode ting er visst 3:-) Etter den tredje skriftlige henvendelsen, fikk jeg i dag følgende positive svar fra Bykle Kommune:

  Hei.

  Bykle kommune rydda området 19.08.09. Det vart 4 søppelsekkar til saman.

  Med helsing
  Bykle kommune

 4. Jeg gjorde Bykle Kommune skriftlig oppmerksom på den ulovlige avfallsdeponeringen i en mail jeg sendte den 28.7.09. Jeg sendte en påminner den 16.8. siden jeg ikke hadde fått noen tilbakemelding fra Bykle Kommune. Jeg har fortsatt ikke hørt noe fra Bykle, og sendte derfor en ny mail i dag med henvisning til de to tidligere mailene. Håper alle gode ting er tre, og at Bykle Kommune nå svarer.

  Den type avfallsdeponering som her er gjort langs Otra, er både uheldig og ulovlig. Det var tydelig at avfallet har ligget lenge. Deler av elven Otra og de tilstøtende områder og vassdrag, er vernet. Dette er et sårbare og verdifulle naturområder.

  Bykle Kommune er en av Norges rikeste kommuner. Det som har skapt kommunens store rikdom, er kommunens fantastiske naturressurser. Delvis gjennom en storstilt kraftutbygging forrige århundre, og delvis gjennom en sterk turistnæring, med Hovden som hovedprodukt.

  Det er derfor spesielt urovekkende at denne rike fjellkommunen ikke ser ut til å ikke bry seg om ulovlig avfallsdeponering i et sårbart naturområde. Kommunen burde vise større respekt for naturressursene som har gjort kommunen så rik.

  Bykle Kommune hadde vært tjent med å prioritere denne type naturvernsaker såpass at de svarer en skriftlige hevendelse fra en turgåer. I det minste kunne de svart at henvendelsen var mottatt og at de skulle vurdere den avfallsdeponeringen nærmere.

  Her ser du i sin helhet den første mailen som ble sendt Bykle i juli måned:

  Hei

  Jeg har hatt mye glede av å være på tur i Bykle kommune sommer som vinter.
  Da jeg i helgen gikk langs elva, så kom jeg imidlertid over en god del søppel som var dumpa langs elva, i området nedenfor skisenteret. Se denne bloggposten som viser noe av det jeg kom over: http://blogg.stormberg.no/post/Forsc3b8pling-pa-fjellet
  Når jeg finner litt søppel på mine turer i skog og mark, så pleier jeg å plukke det med meg eller grave det ned, men denne gangen var omfanget for stort til at jeg kunne begynne å plukke med meg søpla.
  Vil gjerne gjøre dere oppmerksom på det jeg kom over, slik at dere som kommune kan følge opp denne ulovlig avfallshåndtering.

  Hilsen
  Steinar J Olsen

 5. Klimanøytralmerket, Robert, er det selskapet Co2 Focus som har laget:
  http://www.co2focus.com/

  Vi er i en prosess hvor vi vurderer sertifisering av våre produkter. Svanemerket er neppe det meste aktuelle på tekstiler, men det finnes andre som er mer tilpasset tekstil, blant annet Miljømerket Blomsten (EU).

  God historie du forteller, Hans Fredrik. Det er dessverre holdningen disse unge guttene står for som fører til at det blir så mye forsøpling.

  Godt at du tok tak i situasjonen. Forhåpentligvis så lærte de noe, selv om de ikke plukket opp søpla si denne gangen.

 6. "… det er dessverre tydeligvis også enkelte som ikke har lært hvor søppelet skal kastes".

  Det kan du i sannhet si; Jeg var ved 3. Stampe for kun kort tid siden og badet med guttene. Mens vi badet og koset oss ved den flotte bryggen mot ‘bysiden’, så kom en 7-8 stk. av disse überkule skateguttene i 11-13 årsalderen saggende.

  Mye spøking, erting, knuffing og ‘tøffing’ demimellom ble det. Gutter er jo på gutters vis…

  Det som derimot ikke var så tøfft eller så artig å se på – var at all søpla, det ble sluppet rett ned. Det virket overhodet ikke å affisere dem at godteri- og ispapiret demses blåste rundt alle veier – for å si det sånn, eller at det for den saks skyld var totalt 3 andre familier der også.

  En sånn likegyldighet og respektløs oppførsel, ikke bare overfor naturen – men også overfor alle vi andre som oppholdt oss der, irriterer grenseløst!

  Så da dem var i ferd med å skifte og pakke sammen sakene sine for å forlate stedet, sa jeg HØYT til han som åpenbart var lederen:

  "Hei du … "Tøffingen"! Er du like tøff til å få samlet sammen – og ta søpla dokkers med hjem igjen, også?!"

  Men det var han jaggu ikke!

  Jeg fikk i alle fall gitt han et lite ‘stikk’ mens gjengen hørte på 😉

  Det blåste en del denne dagen, og for ikke å få vår egen turopplevelse ødelagt av alt søppelet som blåste rundt omkring, så samlet jeg opp all søpla demses, da dem hadde forlatt stedet. Noe av godteri- og ispapiret hadde allerede blåst på vannet. Fylte en hel bærepose med tomgods, godteri – og ispapir, som jeg tok med meg og kastet i en av søppeldunkene da vi forlot plassen.

  Mye kan sies om de manglende holdningene, respektløsheten og likegyldigheten overfor naturen…

  Mitt beste råd er:

  Forlat naturen nøyaktig slik som du forventer å finne den!

 7. Hei Steinar!
  Et lite spørsmål om noe helt annet -har du tenkt til å Svanemerke noen av kolleksjoenene til Stormberg?

  Jeg jobber med miljø i det offentlige og ser at merkeordninger blir viktigere og viktigere for våre innkjøp.

  Digger forresten Klimanøytral merket -hvem er det som har laget det -ser at konkurrenten bruker det samme…

  Ha en strålende sommer!
  Robert

 8. En tankevekkende kommentar fra deg, Tom Arild. Du er inne på noen viktige poenger.

  "Alt henger sammen med alt," som Gro Harlem Brundtland en gang sa, er helt klart riktig for naturen.
  Det perspektivet du trekker opp minner meg om et foredrag jeg en gang hørte fra en engelsk professor:
  http://blogg.stormberg.no/post/Om-50-ar

  Enig, Anne Berit. Vi må rydde opp etter oss! Det er ikke så vanskelig, og naturen fortjener at vi gjør det..

 9. Naturen skal være et sted for rekreasjon og gode opplevelser. Derfor håper jeg alle husker at matpakkepapir, engangsgriller, plastglass og -bestikk mv. er søppel, og ikke prydgjenstander i park, skog og fjell.

  En skulle tro at mennesker som ferdes i naturen, også var glad i naturen og interessert i å ta vare på den. Mange tar med seg avfallet hjem, men dessverre kan det virke som om mange tenker: "Dette er det ingen som oppdager at det er jeg som har gjort."
  Jeg vil dessuten oppfordre så mange som mulig å ta med seg avfallet, helt hjem. Overfylte søppelkasser på parkerings- og rasteplasser eller søppel i en tilfeldig veiskråning, har også sin helt begrensede sjarm.

  God tur!

 10. Hei Steinar, det er flott at enkeltmennesker som deg står opp for naturen. Det er ingen "kioskveltare" du presenterer, men et øyeblikksbilde på utrolig uforstand begått av mennesker som det finnes mange av, mennesker som ikke evner å se helhetlig på sin eksistens.

  Etter at jeg selv lærte at jeg er en bitte liten bit av en stor helhet har jeg faktisk fått et mye bedre liv, jeg ser storheten i min egen og andres eksistens, jeg er ydmyk over å være en del av et hele, over at mine tanker, ord og handlinger til enhver tid påvirker mine omgivelser, enten det er planter, dyr, natur eller mennesker.

  Slik har jeg sett min egen verdi og slik har jeg sett at alt har en verdi. Bare nyheten om at Storbritannia de siste to årene har opplevd en nedgang i bie-bestanden på 15 prosent er en nyhet som i dag gjør noe med meg. Tidligere kunne jeg ikke skjønne hva en slik nyhet kunne ha for interresse. Men dersom biene ble utryddet ville faktisk ikke menneskne på jorden overleve mer enn to døgn.

  Dette er vitenskapelig bevist. Fra før visste jeg at vi ikke ville overleve uten alle innsektene. Men at EN gruppe blant de mange milliarder innsekter som hver eneste dag sørger for jord, oksygen, næring og medisiner til oss mennesker er så viktig, viser bare hvor utrolig sårbare vi mennesker er for at helheten bevares for all fremtid.

  Å hive søppel i naturen, slik du viser her, er som å hive blår i øynene på seg selv.

Comments are closed.