Jenny rakk aldri Danmarksturen

I 2006 fikk jeg besøk på kontoret av en energisk og strålende sykepleierstudent. Hun het Annette Skeie Jakobsen, og var en av to grûndere som noen måneder før hadde startet Livsglede for Eldre.

Annette ønsket Stormberg med som hovedsponsor for å kunne spre Livsglede-tanken utover hele landet. Mottoet er «Lev livet – livet ut». Arbeidet er basert på frivillighet, og eldre mennesker over hele landet tilbys glede, turer og sosiale opplevelser de kan leve lenge på.

Mange mennesker i Norge er ensomme. Ensomheten er enda mer utbredt blant eldre mennesker, som opplever av mange i nettverket er døde, og kanskje har de selv helseproblemer som gjør at de ikke kan komme ut ved egen hjelp.

I denne filmen fra Livsglede møter du blant annet Jenny.

Jenny bodde i en høyblokk midt i sentrum. Hun var alene, og besøkene hun fikk var stort sett bare fra hjemmesykepleien som daglig var innom noen minutter med medisin. Jenny kunne ikke bevege seg utenfor leiligheten, og hun kunne ikke lenger se på fjernsyn. Livet bestod stort sett i å sitte i stolen og se ut i rommet, eller ut av vinduet.

Annette kom tilfeldigvis i kontakt med Jenny. Hun inviterte Jenny med på en av Livsgledeturene med ledsager til Danmark. Jenny lyste opp i ansiktet når hun forstod at ikke bare skulle hun ut av leiligheten, men hun skulle om et par uker helt til Danmark!

Hun fikk litt av matlysten tilbake, og begynte å snakke om hennes livrett: Fårikål.

Men Jenny rakk aldri turen til Danmark. Noen dager før Livsgledeturen skulle arrangeres, sovnet Jenny stille inn.

Når Annette presenterte den fantastiske Livsglede-tankegangen for meg på kontoret den dagen i 2006, sa jeg straks at Stormberg gjerne ville være med på å støtte Livsglede. Det har vi gjort siden.

Vi er stolte av å få være en av Livsglede sine hovedsamarbeidspartnere. De «gule englene» gjør på frivillig basis et fantastisk arbeid for eldre mennesker over hele landet. De bidrar til at mange ensomme mennesker får et lysglimt i hverdagen.

Jenny rakk ikke turen til Danmark, men det er tusenvis av Jenny-er over hele landet som har fått hjelp av de gule englene til å leve livet, livet ut.

Jeg bøyer meg i støvet for det fantastiske arbeidet Annette og hennes gule engler gjør. Takk til dere alle!

I videoen over møter du blant annet Jenny og en del av de frivillige fra Livsglede for eldre.

Kommentarer

Kommentarer

14 Comments
 1. Kempefotte mennesker som gjør dette her. Tenk så mye det betyr for de enslige. Virkelig engler ja! Vil også her berømme min gamle mor på snart 77 år. Hun driver med det samme- for egen regning. Må lufte de gamle sier min mamma Berit Hansen i Larvik som jeg synes også fortjener en rose! Hun er også en av dere englene – som mange av oss aldri aldri ken nå opp til! All honør til dere!

 2. Takk for at dere støtter Livsglede for eldre og takk til deg Steinar. Uten slike som dere hadde dette arbeidet vært vanskelig.

 3. De som gjør andre menneskers ve og vel til sitt eget personlige ansvar har og vil alltid ha min dypeste respekt, spesielt når det dreier seg om de som tar seg av de som er syke, svake og/eller gamle.

 4. Takk for gode ord, Ca.Strømsne, og for den gode og tankevekkende bloggposten du linket til!

  Takk også for alle andre hyggelige kommentarer! Jeg og mine medarbeidere i Stormberg føler oss heldige som kan samarbeide med Livsglede-gjengen og støtre de i det fantastiske arbeidet de gjør! De er virkelig med på å endre hverdagen for mange eldre mennesker – gi de et lysglimt i en hverdag som ikke alltid er like lett.

  Helt enig med deg Pia, i at det ikke alltid skal så mye til for å glede eldre mennesker! Det handler ofte om at vi, som lever i en travel hverdag, er bevisste på at det er noen som trenger vår oppmerksomhet. Tar oss tid tid til en telefon, et besøk, planlegger opplevelser sammen med våre eldre slektninger når vi har roligere dager osv. Det betyr mye for dem, og det gir også oss mye..:-)

 5. Tusen takk for varme sjeler som ser de svakeste i samfunnet. Har sett reportasjer fra din bedrift – må innrømme at din ukuelige tro på det gode i oss mennesker er fantastisk.

  Min mor er faktisk en som har fått oppleve denne foreningen på nært hold – da hun for første gang på 20 år faktisk kom seg ut på ferie sammen med likesinnede og alder.

  Evig takk for at du og din bedrift er som dere er – skulle ønske flere kunne bidra i hverdagen!!

 6. Som de andre sier her; dette er et helt fantastisk tiltak, og tusen takk til deg, Steinar, som skriver om det!

  Selvom Jenny ikke fikk oppleve Danmarksturen tror jeg Annette og Livsglede for Eldre fikk gjort mye for henne likevel. De ga Jenny håp; håp om å komme seg ut og se og _oppleve_ noe. Jeg tror -og håper- Jenny døde lykkelig.

  Det skal så lite til for å glede de eldre. Jeg burde bli mye flinkere til det selv. Som mormor, for eksempel. Morfar gikk bort for flere år siden, og mormor ser jeg nå visne bort. Og det skal ikke mer til enn at jeg tar en tur til henne og klimprer litt på pianoet -så kvikner hun til og blir den energiske og livsglade damen hun alltid har vært! Også er det farmor. Litt vanskelig dame å komme inn på, men er hun her sier hun alltid: "Pia? Kan ikke du spille "The Rose"?" Og det gjør jeg. Mer skal det ikke til for å glede de to damene.

  Eller fem minutter til overs i pausen på jobben er mer enn nok til å glede noen med en liten telefonsamtale. En liten blomst på døra uten "grunn" (som bursdag etc.) bare for å si "du er ikke glemt; jeg tenker på deg."

  Dette ble litt lenger enn jeg hadde tenkt, men det du skrev er så engasjerende, man får _lyst_ til å gjøre noe! Nå må jeg gå -skal sjekke ut livsgledeforeldre.no. 😉

 7. Takk for spørsmålet, Almir!

  Livsglede for Eldre er basert på frivillighet, og de trenger frivillige og ledsagere til sine arrangementer over hele landet. Kjempeflott at du vurdere å bidra.

  Kontaktinfo til Livsglede og ytterligere informasjon finner du her:-)
  http://livsgledeforeldre.no/

 8. Du er en godhjertet mann du Steinar! JEg har jobbet masse med eldre og jeg synes dette er en kjempe kjempe god ide! At ingen har tenkt på det før, fantastisk! All ros til disse to sykepleier studentene, verden trenger fler som dere 🙂

 9. Bra tiltak! Turer er viktige. Kanskje enda viktigere er det å ringe de eldre familiemedlemmene og besøke de hvis en kan. Så slipper de kanskje at telefonselgerne blir de nærmeste vennene..

  I går var vi på besøk hos et eldre familiemedlem. Da vi ryddet etter oss, sa hun plutselig trist: – Der var alt ryddet bort i en fart. Så fort forsvant alle tegn etter at en hel familie har vært hos meg i dag.

  Tror vi tar med en blomsterbukett neste gang!

 10. Rørende fortalt om et godt tiltak. Sitter her med en ganske stor klump i halsen nå.

Comments are closed.