Kostbare opptøyer i Kina

Opptøyene i den nordvestlige provinsen Xinjiang koster dyrt. Hvor mange mennesker som har betalt med livet er usikkert, men noe i nærheten av 200 er sannsynligvis ikke overdrevet. Over 1000 personer er skadet i møtet med opprørspolitiet.

Kommunikasjonslinjene med omverden blir sabotert etter beste evne av kinesiske myndigheter og gjør det vanskelig å få et reelt bilde av situasjonen.

Minoritetsbefolkningen i Kina, uigurene, har i lang tid følt seg undertrykt av majoritetsbefolkningen, han-kineserne. Mange uigurer har blitt arrestert, og grepet fra myndighetenes side har generelt blitt strammere siden opptøyene i forbindelse med Tibet i fjor. Beskyldninger om terrorisme og separatisme er grunnlaget for de sterke virkemidlene for å slå ned opptøyene.

Stormberg har siden 2002 samarbeidet med SOS barnebyer og hatt et delfinansieringsansvar for deres barneby i Urumqui, som ligger i den provinsen hvor det nå er opptøyer.

Vi følger derfor utviklingen tett og er bekymret for situasjonen til de rundt 130 barna som bor der. Vi har tatt kontakt med SOS barnebyer for å få en statusrapport, men det har foreløpig ikke lyktes å få noe informasjon fra barnebyen.

SOS_barneby.jpg

Urolighetene som nå pågår i norvest Kina viser at den kinesiske mangelen på demokrati, respekt for menneskerettigheter og siste periodes mangel på sunn økonomisk vekst, kan gi katastrofale følger.

Jeg skrev tidligere i år på denne bloggen:  Klarer ikke verdenssamfunnet raskt å bidra til en sunn økonomisk vekst i Kina, er faren for sosial opprør faretruende nær. Det vil ramme oss alle.

Vi er nå meget urolige for situasjonen. Vil opptøyene spre seg til andre deler av Kina, og hvor mange flere mennesker vil bli drept og skadet?

Kommunikasjonens og globaliseringens makt og påvirkningsevne blir bekjempet etter beste evne fra kinesisk side, men stadig lykkes mennesker med å få ut viktig informasjon via Twitter, Facebook, telekom og andre medier.

Kommentarer

Kommentarer

14 Comments
 1. Har lyst til og flytte til kina.

  Har vært 2 ganger i beijing…for jeg synes det er en fasinerende og fin by, men senere vil jeg utforske små stedene utenfor beijing….
  Og det er billig og reise og bo….jeg har akkurat kommet hjem fra ferie der med min sønn på 13 år….for det første så er det veldig billig og spise ute på gode restauranter og kjøre taxi som kan være eller er luksus i norge…jo en kan kjøre langt for 50 kroner.
  Jeg har blitt glad i folket for de er veldig høflige og det er vakter på hvert et hjørne så det synes jeg er flott, jeg kan føle meg trygg i kina og det er viktig……
  Jeg gikk med en tom lomme bok i min baklomme på et kjøpeseter en dag, og den ble ikke borte.

  Min sønn så en del på tv og kina følger etter oss i alt, men jeg synes at det er bra att det foregår en del sensure…vi trenger ikke vite alt som skjer..men det kan heller ikke være lett og styre verdens største land ( snart 1,5 milliarder mennesker )
  Så det må da være ok att de trenger tid i sin demokrati prosses……noe som jeg er hundre prosent sikker på kommer og vil være like bra som i de europeiske landene…
  Kineserne er et godhjertet folkeslag og de vil ha fred i verden.

 2. Takk, Christian, for en interessant og innsiktsfull kommentar.

  Enig med deg i din vurdering og konklusjon.

  Som jeg tidligere har skrevet om, så har de kineiske myndighetene bidratt til en imponerende økonomisk vekst som har gjort at mange 10-talls milloner mennesker har kommet ut av fattigdom.

  Samtidig er det kineiske samfunnet preget av mangel på frihet, mangel på demokrati, undertrykking av folkegrupper, kontroll og sensur.

  Mye er bra med Kina, men det er absolutt behov for videre utvikling og endring, økt respekt for grunnleggende menneskerettigheter og større åpenhet.

 3. Bor selv i Kina og kan følgelig følge hvordan denne saken blir fremstilt i kinesisk offentlighet. Det mest iøyenfallende de siste dagene er sensuren, at det legges lokk på all informasjon om disse opptøyene og at stort sett alle såkalte "social networking" websider, inkludert facebook og twitter har blitt stengt. Youtube har allerede vært sensurert i flere måneder. Sannsynligvis vil flere følge etter.

  Det er flere grunner til dette. Kina strammer nå grepet i forbindelse med den viktige 60-årsmarkeringen av Folkerepublikkens opprettelse, og er dermed også ekstremt ømfindtlige for all kritikk, alle former for offentlig uro og alt som kan ødelegge "glansbildet" av Kina som en fremadstormende stormakt. Denne type mentalitet og holdninger stikker svært dypt i den kinesiske virkelighetsforståelsen.

  Dessuten er sosial stabilitet og harmoni ekstremt viktig for kineserne. Ethvert element som truer stabilitet og samfunnets "harmoni" må slås ned med hard hånd, hvis ikke vil alt utvikle seg til kaos. Dette har tradisjonelt sett blitt håndhevet svært nøye og svært presist, og har vært en kilde til mang en vestlig regjerings fordømmelse. For kineserne sees dette derimot på som en absolutt nødvendighet.

  Dessuten er det svært, svært ille for kinesere "å miste ansikt". Denne type ydmykelse er kanskje det verste for kineserne, og som de for enhver pris vil unngå, spesielt i et år med uvanlig mange store merkedager.

  Derfor gjør Kina nå det de kan for at uteverdenen skal ha et så positivt inntrykk av Kina som mulig, og et så negativt inntrykk av Uigurene som mulig. Dermed opptrer uigurdemonstrantene i vår egen hovedstad egentlig mer som "nyttige idioter" for det kinesiske regimet, som dermed kan peke på dem og si "se, det er de som er voldelige, vi bare passer på vår egen befolkning!"

  Kineserne er også blitt særdeles dyktige til å bruke media og presse for å fremme sine mål. Via målbevisst og notorisk manipulering av informasjon, enten det være seg skrift, bilder, video eller annet, klarer de i mange tilfeller å snu opinionen for sin egen fordel. Man så bl.a under jordskjelvet i fjor sommer hvordan dette ble bevisst brukt fra myndighetenes side til å fjerne oppmerksomheten fra uroen i Tibet og uroen rundt fakkelstafetten. Dette er noe man bør være seg bevisst når man tar til seg informasjon som kommer fra kinesiske kilder!

 4. Hærverk og angrep mot kinarestauranter og andre virksomheter med tilknytning til Kina, er helt uakseptabelt. Å bruke vold for å protestere mot voldsbruk er åpenbart ikke rett aksjonsform.

  Denne saken dreier seg imidlertid om det som skjer i Xinjiang provinsen. Manger blir drept og skadet i opptøyene, og spørsmålet er når myndighetene får kontroll og hvordan de vil gå frem for å få kontroll i området.

  Konflikten som nå har kommet til overflaten mellom han-kineserne og uigurne er bare en av mange konflikter som lurer under overflaten i verdens største kommunistiske land.

  Millioner av mennesker i Kina føler seg undertrykte. De lever i et diktatur, og Kina er fra en rekke land blitt sterkt kritisert for å ikke vise respekt for grunnleggende menneskerettigheter.

  Kinesiske myndigheter har stått bak en imponerende økonomisk vekst de siste 15 årene, og flere titalls millioner mennesker har kommet ut av fattigdommen. Myndighetene har bidratt til en positiv utvikling på mange områder, men mange konflikter er uløste.

 5. Undertrykkelse er en uting, uansett hvor den skjer. Det er omtrent like ubehagelig som å forsvare ytringsfriheten. Noen ganger utfordrer det oss mer enn vi skulle ønske.

 6. Vel, nå har vel kreftene som viser seg i det potensielle Øst-Turkestan ikke akkurat vært noe vennlige mot "vestlige verdier". Jeg støtter Uigurenes ønske om selvstendighet, men jeg er temmelig sikker på at de hadde røket rett vest. Mini-talibanstat midt i kina, kan man si…

 7. Mulig jeg ikke leste VG nøye nok, men jeg mener å huske at iranerne ikke gikk løs på restauranter…

 8. Veldig interessant. Når iranerne i Norge demonstrerer står media på hodet for å vise sympati, når kineserne gjør det samme, støtter man det kinesiske diktaturet.

  Hva kaller man det mon tro? Hint: Dobbeltmoral

 9. Jeg synes det er påfallende hvor mange "rikssynsere" som uttaler seg gjennom media og internett hver gang kinesiske myndigheter opprettholder ro og orden i eget land.

  Vi må slutte å sitte i Norge, hvor det bor mindre mennesker enn i en en middels stor by i Kina, og fortelle andre land hvordan de skal oppføre seg.

  Her på det lille berget vårt har vi monopol på ordene ytringsfrihet og menneskerettigheter. La Kina og andre land drive landene som de vil, for vi er ikke best til alt her i Norge.

  Jeg sier " stå på Kina " Vis verden at dere er sterke nok til å ikke bry dere om hva enkelte land måtte mene.

 10. Ikke rart det er krig i verden.
  Demonstrantene ville angripe en Kinarestaurant i Oslo. Hvordan kan pøblene gi skylda på noen kinesere som bor i Oslo og driver et spisested.

  Det de gjør er å gjøre det samme som de beskylder regimet for. Nemlig å trakkasere
  uskyldige mennesker pga sitt opphav.
  Dette viser at demonstrantene ikke er fletta bedre enn de andre.

  Tenk litt på logikken her. De som driver spisestedet i Oslo er tilfeldigvis født i Kina.
  Men bor i Norge og har INGENTING med kinesisk politikk å gjøre.

  De blir trakasert fordi noen Kinesere som driver med politikk 40 000 Km unna har behandlet noen andre som tilfeldigvis er født et annet sted i Kina urettferdig.

  Dette er nesten det samme som om tilfeldige mennesker ble straffet for noe deres forfedre gjorde for 10 000 år siden.

  Dette viser bare at hvis uigurene hadde hatt
  makten ville det vært hankineserne som ble undertrykt og de ville demonstrert mot intetanene uiguruer bosatt i Oslo. Det finnes ikke gode og onde mennesker alle blir er onde hvis de fikk sjansen til det.

  Skam dere Uiguruer for dere begår de samme ugjerninger som dere selv blir utsatt for.

 11. Muslimene krangler med vesten (de kristne).
  Muslimene krangler med Inderne (hinduister).
  Muslimene krangler med kineserne (ateister/buddister).
  Muslimene krangler til og med med seg selv (shia vs sunni

Comments are closed.