Sure myrer

Slik så fjellstøvlene mine ut etter en tur i et myrete og vått høyfjellsterreng. Det kan etter en slik tur være fristende å skylle eller tørke lett av fjellstøvlene, og sette de fra seg ved hus- eller hytteveggen.

StormbergSteinarsBloggMyreteTerreng.JPG

Av hensyn til fjellstøvlenes holdbarhet, bør man imidlertid ikke gjøre det, men heller skylles de grundig før man setter de fra seg. Spesielt dersom man har gått i et myrete terreng.

Mange av myrene i Norge er nemlig sure, og vannet fra myrene tærer på fjellstøvlene, spesielt på sømmene i skoene. Det er spesielt i området med kalkfattige bergarter at det utvikler seg næringsfattige og sure myrer.

Her har du noen av Stormbergs bruks- og vedlikeholdstips for tursko- og fjellstøvler:

Bruk: Når du er ute på tur er det viktig med gode pauser. For å få økt blodsirkulasjon i beina anbefaler vi å ta av skoene når du tar en pust i bakken. Hvis du i tillegg tar ut innleggssålen vil skoen tørke raskere. På denne måten får du holdt både sko og føtter tørre og komfortbale under hele turen.

Vedlikehold: Alle sko trenger vedlikehold, også lærsko. Husk å alltid gi turskoen litt ekstra pleie ved å smøre inn skokrem/voks under tørre og våte forhold. Når turskoen får seg en ordentlig porsjon fuktighet vil både pusteevne og isolasjon svekkes.

Etter turen: La aldri skitne sko ligge i ensomhet. Vask av sølet med vann eller tørk av med klut. Tørking bør foregå i romtemperatur, mens innersålene må tas ut av skoene. Til slutt er det viktig å smøre inn med impregnering slik at skoene er klar for neste tur. 

Kommentarer

Kommentarer