Gjesteblogger: Bomull eller bomull?

Bomull er både elsket og hatet av mennesker verden over. Et kort gløtt inn i garderoben din vil sannsynligvis bekrefte at du også har gjort ditt for å støtte bomulls- og tekstilindustrien. Men visste du at 25 % av alt innsektsprøytemiddel i verden brukes i bomullsproduksjonen? Eller at den opptar hele 5 % av verdens åkerareal?  

Bomull.jpg

Følgene er blant andre at flere titusen mennesker dør som følge av sprøyteforgiftning og at et ukjent antall mennesker sulter på grunn av manglende matjord. Samtidig; som så mange andre industrier så har også bomullsindustrien merket finanskrisen. Mindre etterspørsel fra tekstilindustrien er mye av årsaken til nedgangen. Prognoser viser derimot at etterspørselen av bomull vil øke med 22% de neste 10 årene. Nå har vi sjansen til igjen å bruke finanskrisen til klimaet beste!

Selv om salget av klær laget av organisk bomull økte med 63 % i 2008 utgjør produksjonen av økologisk bomull under én prosent av den totale bomullsproduksjonen. Det er med andre et stort potensial for å erstatte konvensjonell bomull med organisk bomull, eller andre mindre skadelige stoffer. Stormberg har som mål å helt fase ut bruken av bomull i våre produkter. I årets kolleksjon prøver vi for første gang bambus som alternativ til bomull i noen av våre produkter.

Vurder alternativene neste gang du handler klær!

Av: Jan Halvor Bransdal, CR Ansvarlig, Stormberg

Jan-Halvor.jpg

 

Kommentarer

Kommentarer

6 Comments
 1. Hei Rachel,
  Resten av klærne våre lages hovedsaklig av syntetiske materialer. Her har vi også tatt et steg i mer miljøvennlig retning i år og lanserer deler av kolleksjonen laget av resirkulert plast. Resten er nok foreløpig laget på konvensjonell måte, men i henhold til Stormbergs strenge kjemikalieliste.

  Du har helt rett i at det ikke er bare lett å være miljøvennlig klesprodusent. Vi vil likevel gradvis dra mer og mer i den retning. Vi søker stadig etter bedre alternativer og løsninger. Alle som jobber med produktutvikling har dette i bakhodet når nye programmer blir designet. Vi etterspør alternativer hos produsent, og tilbudet på den siden blir stadig bedre.

  Hilsen Jan Halvor

 2. Dere erstatter en del av bomullen med bambus sier dere, men hva lages resten av tøyet av? Syntetiske fibre som nylon og polyester? Basert på hva? Olje? Er dette gjenvinnbar plast? Eller lages fibrene av råolje?

  Det er vanskelig å være miljøvennlig som klesprodusent. Hvor stor prosent av klærne deres kommer fra resirkulerbart materiale el. bambus? Hvordan jobber dere for å øke prosentandelen?

 3. Ettersom jeg har forstått, så brukes begrepene ecological cotton og organic cotton om hverandre, men begge betyr det samme. På norsk så brukes vanligvis begrepet økologisk bomull.

  Jeg anser økologisk bomull til å være bedre enn vanlig bomull, men fokus fra vår side har ikke vært å erstatte vanlig bomull med økologisk bomull. Til det er økologisk bomull et for dårlig alternativ til bomull dyrket på tradisjonell vis.
  Økologisk bomull er noe dyrere, men prisforskjellen er ikke veldig stor.

  På stormberg.no skriver vi endel om det du tar opp:
  https://www.stormberg.no/no/Infosenter/Produktinformasjon/Resirkulert-turtoy/

  Viser blant annet til følgende sitat:
  "Økologisk bomull er ikke et godt nok alternativ til tradisjonell bomull. Stormbergs fokus har de siste årene har derfor vært, sammen med våre produsenter i Kina, å utvikle alternative råvarer og materialer som kan erstatte bomull i sin helhet. Allerede fra 2008 kolleksjonene er det en reduksjon i bomullsandelen Stormbergs kolleksjon. Denne reduksjonen blir forsterket i 2009 kolleksjonene, og på noen års sikt er planen å fase ut bruk av bomull i Stormbergs kolleksjoner."

 4. Takk for hyggelig kommentar, Morten.
  Økologisk bomull beslaglegger like store dyrkbare området som tradisjonell bomullsdyrking.

  Det som er bedre med økologisk bomull er først og fremst at dyrking av øko bomull ikke medfører det store forbruket av sprøytevernmidler som tradisjonell bomullsdyrking fører med seg.

  Her har du en link som gir mye nytting info om bomull:
  http://www.sustainablecotton.org/footprint_calculator/buyers/

  På denne linken finner du info om spørøytevernmidler, eller giftstoffer, som de vel egentlig burde vært kalt..:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Pesticide_poisoning

 5. Hei, et spørsmål angående organisk / økologisk. Det som heter organic på engelsk er vel oversatt til økologisk på norsk?

  Og hva tenker Stormberg angående økologisk bomull i klærne i forhold til vanlig bomull? Vil prisen bli for høy til at det lønner seg for dere? Når du sier at dere tenker å fase ut bomull, tenker dere da kun på konvensjonelt bomull eller gjelder det økologisk også?

 6. Hei
  Interessant inlegg. Siden matproduksjon kommer opp, så lurer jeg på hvor mye mindre plass organisk bomull tar enn ikke-organisk bomull? Feks hvor mange mål tar det å produsere ett tonn av hver sort? Evt prosentvis sammenligning.

  Har du forslag til ting man kan lese for å fordype seg i sprøyteforgiftningsfolkemordet?

  Takk for en flott blogg

Comments are closed.