Forenkling for små og mellomstore bedrifter

Statsråd Sylvia Brustad har nedsatt et Strategisk råd for små og mellomstore bedrifter. Nærings- og handelsministeren ønsker at det rådgivende organet skal gi innspill blant annet til arbeidet med en næringspolitisk strategi for små og mellomstore bedrifter.  

Små og mellomstore virksomheter verken trenger eller ønsker skatteparadis-tilstander i Norge, men SMB trenger forenkling i forhold til skjemavelde og lovverk, og nytenkning omkring skatte- og avgiftsystemet.

Arbeidet i rådet er nå i gang, og her får du vite om de sakene jeg var opptatt av i forbindelse med først rådsmøte.

Kommentarer

Kommentarer

3 Comments
 1. Takk for interessant kommentar, Eigil.

  Skal det fungere med skatte- eller avgiftsrabatt på grønne investeringer eller -tiltak, så må det være enkelt, eller så forsvinner noe av poenget.
  En løsning som innebærer store og omfattende dokumentasjonskrav er ikke veien å gå, for da ekskluderes mange av de små, slik du selv er inne på.

  Mange har tidligere tatt til orde for differensiering av arbeidsgiveravgiften, men 2/2 ideèn har jeg ikke hørt fra andre før:-) Det å gjøre det billigere for en arbeidsgiver å ansette en landstidsledig, tror jeg vil ha en klar effekt og gi god drahjelp til de som opplever å stå bakerst i arbeidsledighetskøen.
  Se også http://blogg.stormberg.no/post/Arbeidsgivers-ansvar

 2. Tusen takk for oppsummeringen. Dette rådet høres faktisk ut som noe som kan funke (jeg er en evig optimist) selv om jeg nok ikke str fremst i heiagjengen til Brustad.

  Det er generelt bra det du har tatt opp om grønne tiltak, selv om forslagene dine først og fremst kanskje ikke er forenklende. Men som en oppfølging kan du jo foreslå hjelp til SMB med å dokumentere "grønnhet". Dette vil i framtida bli bare viktigere, og store bedrifter vil kunne kjøre store mannskaper inn på dokumentasjonssiden. Det vil en liten bedrift ikke ha mulighet til på egenhånd, så her kan det være mest effektivt med sentral hjelp.

  Men det forslaget ditt som jeg likte aller best var det om fritak for arbeidsgiveravgift i to år for dem man ansetter som har vært ledige i to år eller mer. Argumentene dine er åpenbare, og dette kan umulig koste staten mye. Nettovirkningen blir antakelig positiv for staten. Vanligvis er jeg ikke så glad i slike avgiftsfritak. De har en tendens til å være lite rettet mot fellesskapet, men her har vi en typisk vinn-vinn-vinn-situasjon. Kom du på dette selv, eller er det noe som har svirret rundt uten at jeg har fått det med meg. Jeg er nesten fristet til å kalle det genialt 😉

  Dette ble mye mer spennende enn det hørtes ut til å begynne med. Stå på Steinar!

Comments are closed.